Razkuževanje v blokih: Nejevolja lastnikov stanovanj bo velika

Vlada je sprejela sklep, da morajo upravniki v stanovanjskih blokih namestiti razkužilnike. Kakšni so odzivi?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Upravniki večstanovanjskih stavb morajo ob vhodu v stavbe in v dvigalo zagotoviti namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok.
Andrej Petelinšek

Vlada je zaradi zmanjšanja tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom sprejela odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Po njem morajo upravniki večstanovanjskih stavb ob vhodu v stavbe in v dvigalo, če ga večstanovanjska stavba ima, zagotoviti namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok.

Zbornico za poslovanje z nepremičninami pri GZS je sklep presenetil, je povedal direktor Boštjan Udovič. "Po vsebini sklep ni problematičen, spomladi smo nasprotovali sklepu o obveznem razkuževanju površin, tisti se nam je zdel pretiran, priporočali pa smo našim članom, naj tam, kjer se da, namestijo razkužilnike v dogovoru z etažnimi lastniki. Večji problem je, da je sklep sprejet v petek zvečer z uveljavitvijo takoj, ker je to neizvedljivo, saj se jih ne da niti kupiti. V Sloveniji je kakih 15.000 stavb in še več vhodov, in če moraš razkužilnike nameščati še pred dvigala, je to velik zalogaj. Domnevam, da nekateri upravniki že imajo razkužilnike, tam, kjer so se to že dogovorili z etažnimi lastniki, preostali pa bodo morali dobiti ponudbe. Če bodo vsi naenkrat skočili, bodo tudi cene višje," je povedal Udovič.

Benjamin Jakičič, direktor Stanovanjskega podjetja Ravne, je opozoril, da ukrepa ne bo mogoče uveljaviti čez noč, po njegovi oceni bodo potrebovali minimalno tri tedne. Direktor Tamstana iz Maribora Vlado Pulko pa pravi: "Takoj bomo šli v nabavo, je pa nemogoče napovedati, kdaj bomo dozirnike lahko dobili, ali bo to teden ali dva ali celo več. Vsi upravniki v Sloveniji jih bodo namreč zdaj naročali hkrati, vprašanje dobavljivosti, seveda pa tudi cene, ostaja odprto. Nejevolja lastnikov bo gotovo velika, hkrati bomo težko, če bomo morali to izvesti hitro, pridobili tri ponudbe, očitkov na naš račun bo gotovo veliko." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta