Razturi in to ne le na maturi

Damijan Toplak
14.06.2021 17:50
Zakonca Vončina sta razvila digitalni učni pripomoček za maturante, ki pa ga po letu dni uporabljajo že tudi drugi dijaki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dijaki so najbolj navdušeni nad tako imenovanimi zapiski pa tudi nad video razlagami. 
Andrej Petelinšek

Tik pred začetkom epidemije koronavirusa, marca lani, sta Lisa Ana Mislej Vončina in Luka Vončina vzpostavila spletno platformo za učenje, ki sta jo poimenovala Razturi na maturi. Projekt sta pred tem pripravljala dve leti. Financirata se iz naročnine. Sprva so startali na dijake tretjih in četrtih letnikov, ki se intenzivno pripravljajo na maturo (letošnja se bo v spomladanskem roku sklenila 23. junija), zdaj vsebine ponujajo tudi dijakom prvih in drugih letnikov, in to ne le splošne gimnazije, ampak tudi drugih poklicnih srednjih šol. Prav tako so sprva ponujali vsebine le iz slovenščine, angleščine in matematike, kasneje so jih razširili na druge šolske predmete.

Posojilo pospešilo razvoj platforme

Novembra lani so v podjetju Wise up, ki skrbi za platformo Razturi na maturi, prejeli tudi 75 tisoč evrov konvertibilnega posojila Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), kar jim je veliko pomagalo, da so razširili ekipo sodelujočih (trenutno jih je devet), pa tudi hitreje so lahko povečali obseg delovanja spletne platforme. Približno 5000 dijakov, kar predstavlja desetino vseh v Sloveniji, je že njihovih naročnikov in nekaj zadnjih mesecev že pokrijejo stroške delovanja, s čimer so zelo zadovoljni, pove Lisa Ana Mislej Vončina. Ob povečanju števila naročnikov je soustanoviteljica najbolj ponosna na to, da niso bili deležni niti enega slabega komentarja na njihov digitalni učni pripomoček. Dijaki pa so najbolj navdušeni nad tako imenovanimi zapiski pa tudi nad video razlagami. Že s prihodnjim letom bi podobno platformo lahko ponudili v tujini - konkretno v Avstriji in v Nemčiji.

"Podobne platforme obstajajo tako pri nas kot v tujini, a se nobena zadev ni lotila tako celostno, da bi poleg formalnega izobraževanja ponudila celoten ekosistem za dijake. Večinoma se osredotočajo na le eno področje, na primer samo na matematiko/naravoslovne predmete ali pa tuje jezike, ne vključujejo pa toliko vsebin na družbenih omrežjih in dodatnega, neformalnega izobraževanja za dijake. Mi smo zadevo zastavili precej širše, torej da en (glavni) del dijakom ponuja zares kvalitetno vsebino za delo za šolo, ki je v skladu z vsemi nacionalnimi didaktičnimi načrti, učnimi cilji in maturitetnimi katalogi ter na drugi strani neformalno izobraževanje, kjer želimo dijake motivirati za učenje, jim predstaviti, kako lahko na zdrav način in kvalitetno preživljajo prosti čas, in jim stojimo ob strani na vseh področjih. Vesela sem, ker so nas dijaki sprejeli kot nekoga, ki je zanesljiv vir informacij, motivacije in nasploh nekakšen glas razuma, ki ga imajo vedno na dosegu roke," pojasni Mislej Vončina.

Ob tem je zanimivo, da se dijaki v veliki večini na njihovo platformo naročajo samoiniciativno. "Naša rešitev ponuja veliko, tako da smo imeli v začetku nekaj težav, da smo jim sploh znali predstaviti vse, kar jih čaka na platformi. Kmalu so tudi sami spoznali, da je vsebina kvalitetna, in čeprav je platforma tehnološko napredna, je zelo preprosta za uporabo. Nato se je beseda med dijaki hitro razširila, mislim pa, da je zelo veliko pomenilo to, da smo jim zares vedno na voljo za vsa vprašanja, smo zelo odzivni in z veseljem sprejemamo vse pohvale in kritike dijakov. Platformo spreminjamo glede na odzive in želje, tako da jo dijaki dejansko soustvarjajo z nami. Pristen in odkrit odnos z dijaki in njihovimi starši (ki so v večini primerov plačniki) je ključnega pomena za uspešno delo," še meni sogovornica.

Dijaki tudi do neformalnih znanj

Mastercard je bil prvi, ki se jim je priključil kot partner, zdaj so v pogovorih z bankami, telekomunikacijskimi podjetji in zavarovalnicami. Za zdaj so njihovi naročniki dijaki, a se dogovarjajo tudi s srednjimi šolami, da bi kot ustanove začele uporabljati njihov digitalni učni pripomoček. Podjetje Wise up ima sedež v Šmarjah pri Jelšah, pisarna podjetja je v Ljubljani. Lisa Ana Mislej Vončina je profesorica angleškega in nemškega jezika, Luka ekonomist, zaposlujejo pa kar nekaj računalniških programerjev. Ob tem so spoznali, da mora iti izobraževanje v smeri digitalizacije kot podpora šolskemu sistemu. Še veliko želijo postoriti, da bodo razširili spletno platformo, njihova želja pa je, pove Mislej Vončina, da bi vsak dijak uporabljal to platformo kadarkoli in kjerkoli. Prav tako se trudijo, da dijakom posredujejo čim več neformalnih znanj - recimo o zdravi prehrani, kvalitetnem preživljanju prostega časa - ali jim kako drugače pomagajo z nasveti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta