Relokacija po Erjavčevo: Slovenski vojaki iz napadenega Erbila prispeli v Slovenijo

Žana Vertačnik, STA
09.01.2020 19:13

Sprva napoved Erjavca o relokaciji vojakov in nadaljevanju misije, v večernih urah pa napotitev domov. Večjih razhajanj pri stališčih z izjemo Levice v politiki ni. Letalo s šestimi pripadniki Slovenske vojske je pristalo v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večerni prihod slovenskih vojakov iz Iraka 
Slovenska vojska

Ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je vladno letalo ob 21.50 s šestimi pripadniki 3. kontingenta Slovenske vojske na misiji Neomajna odločenost pristalo na brniškem letališču. "Relokacija pripadnikov Slovenske vojske je bila izvedena iz Erbila v Ankaro, kjer jih je pričakalo vladno letalo in jih prepeljalo v Republiko Slovenijo," so zapisali. 
{twitter}https://twitter.com/Slovenskavojska/status/1215379796026429440{/twitter}
Nenehnemu spreminjanju razmer in odločitev smo bili priča v zadnjih dneh glede situacije slovenskih vojakov na vojaški aktivnosti v okviru globalne koalicije proti Islamski državi na severnem delu Iraka. Sprva naj bi ostali na terenu, po zaostritvi razmer so bile sprejete hitre odločitve o evakuaciji, nato so danes z ministrstva za obrambo sporočili, da pripadniki Slovenske vojske (SV) ostajajo na terenu, v večernih urah pa so iz SV sporočili, da prihajajo v Slovenijo.

Nova rotacija - morda predčasno na teren

Pod vodstvom nemškega kontingenta bi se morali vrniti že včeraj, a si je ta po umiritvi razmer premislil. Po besedah obrambnega ministra Karla Erjavca so se tako po razpletu vseh dogodkov in današnje skupne nujne seje parlamentarnih odborov za obrambo in zunanjo politiko odločili za "relokacijo vojakov". Povedal je še, da bo v novi rotaciji šest vojakov, ki naj bi delo na misiji začeli 1. februarja in so na to že pripravljeni, delo prevzelo "takoj, ko se bodo začela usposabljanja", če bo treba, je dejal, pa bo to izvedeno tudi pred prvim dnem naslednjega meseca.
Spreminjanje odločitev pa ni posledica izključno lastnih odločitev vlade, ampak zlasti odvisnosti od globalne koalicije in naše pripadnosti njej, je povedal predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec. Nemec je sicer poudaril, da je treba ravnati preudarno in se zavzemati za glavni cilj, ki po njegovih besedah še vedno ostaja spodbujanje mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu, pa tudi za pomiritev razmer in skrb za varnost naših vojakov. Na današnji seji so bili prisotni minister Erjavec, načelnica generalštaba SV Alenka Ermenc in zunanji minister Miro Cerar. Razhajanj pri razpravi, ki je tekla predvsem v smeri informiranja obeh odborov, ni bilo, ocenjuje Nemec in pravi še, da večjih razhajanj pri stališčih ne zaznava niti v slovenski politiki, z izjemo stranke Levica.

Levica: Problematična je podpora interesom ZDA

Slovenska politika je zatorej v glavnem zavrnila pobudo Levice, ki si glasno prizadeva za umik slovenskih pripadnikov iz misije nasploh. Poslanec Matej T. Vatovec je danes po navedbah STA poudaril, da ni problematično to, da so slovenski vojaki ogroženi, saj da so "pač na nekem vojnem območju in včasih padajo tudi bombe", ampak da se s sodelovanjem v Iraku "praktično podpira imperialne interese ZDA". Nadaljnje sodelovanje v misiji zato kljub morebitnemu umiku vidijo zgolj kot podporo ameriškim prizadevanjem, kar ocenjujejo kot sporno. Vatovec je kritičen še do odzivanja ministrstva, od katerega bi pričakoval več profesionalnosti: "Mislim, da je ravnanje ministrstva za obrambo in našega vojaškega vrha v tem primeru precej nenavadno, zelo neresno do vojakov, ki so na tem območju."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta