Rezultat nadzora v celjski bolnišnici: Družini opečenega štiriletnega dečka so se osebno in javno opravičili

11.10.2021 13:22
Obravnava je bila pretirana, a dobronamerna, pravi v. d. strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Celje Radko Komadina. Kaj je še pokazal interni strokovni nadzor po sprejemu otroka? Kako je z otrokom sedaj?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Radko Komadina, v. d. strokovnega direktorja celjske bolnišnice 
Gordana Possnig

"V Splošni bolnišnici Celje obžalujemo zaplet pri zdravstveni obravnavi otroka, ki so ga starši zaradi poškodbe v petek, 8. oktobra 2021, pripeljali v naš Urgentni center Celje. Zaradi nastalega časovnega zamika ob sprejemu otroka smo se odločili za interni strokovni nadzor obravnave," so v izjavi za javnost povedali v Splošni bolnišnici Celje.

Pred medije sta zaradi zapleta, ki se je zgodil v petek, ko dečka s hudimi bolečinami pri opeklini noge zdravnik ni sprejel, vse dokler ni bil test na covid-19 narejen in negativen, stopila direktorica bolnišnice Margareta Guček Zakošek in v. d. strokovnega direktorja Radko Komadina. "Izveden je bil interni strokovni nadzor, v katerem je bila opravljena analiza poteka sprejema in zdravljenja 4-letnega otroka. Otrok je imel poškodbo z 2-odstotno povrhnjo dermalno opeklino, ki predstavlja po slovenskem klasifikatorju poškodb lahko poškodbo. Zaradi sočasnega respiratornega infekta je bil prisoten sum na covid," je opisal Komadina. "Analiza zdravljenja je pokazala, da je bil pacient sicer deležen vseh ukrepov po strokovnih priporočilih in smernicah za obravnavo opeklin. Njegovo zdravljenje poteka po pričakovanjih in brez zapletov. Sam sprejem mladoletnega pacienta s poškodbo pa ni bil v skladu s smernicami in priporočili Ministrstva za zdravje o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. Po odredbi je namreč zdravstvena obravnava otrok izjema pri zahtevi po izpolnjevanju PCT pogoja."

Zaradi izvedbe hitrega antigenskega testa, ki so ga pri otroku naredili zaradi izraženega respiratornega infekta, je tako prišlo do nepotrebnega časovnega zamika obravnave, je nadaljeval. "Temu bi se lahko izognili z obravnavo otroka v sivi coni oz. v območju, v katerem obravnavamo paciente s sumom na covid-19, kot določa ločena klinična pot obravnave za covid nujne kirurške bolnike. Z izvedbo hitrega antigenskega testa se je zdravnik, ki je odredil takšen način obravnave, želel izogniti izpostavljanju otroka možnosti za dodatno okužbo v sivi coni. Pregled zdravstvene obravnave je pokazal še, da časovni odmik začetka obravnave ni vplival na rezultate zdravljenja. Ti bi bili enaki tudi, če bi se obravnava začela takoj ob prihodu v urgentni center. Obžalujemo, da otrok na izvid hitrega antigenskega testa ni čakal v prostorih bolnišnice pod medicinskim nadzorom."

Starše otroka so z ugotovitvami internega strokovnega nadzora seznanili že dopoldan in se jim ob tem opravičili. "Lajšanje bolečin je njihovo poslanstvo," je komentiral starš otroka Matija Cigler, saj ga boli predvsem to, da niso poudarili, da je imel sin ob tem neznosne bolečine, na katere bi pa lahko vplivali. "Še danes prejema protibolečinska zdravila, saj ga še boli," opisuje. Otrok je sicer še vedno v bolnišnici, kjer se zdravi še zaradi respiratornega virusa.

Obravnava je bila pretirana, a dobronamerna, je še dejal Komadina, ker se bolnišnice bojijo vnosa covida-19. "Da do takšnega zapleta ne bi več prišlo, bomo vso zdravstveno osebje še enkrat seznanili s priporočili in smernicami za izvajanje zdravstvene dejavnosti v času epidemije covid-19. V ta namen bomo izvedli strokovne konference. Z zdravstvenim osebjem, ki se je odločilo za takšno obravnavo, smo opravili varnostni razgovor. V Splošni bolnišnici Celje se zavedamo odklona od predpisanega protokola in ga obžalujemo," je še zaključil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta