S kolesom na mediteransko avanturo

Medcycletour oziroma Mediteranska kolesarska pot bo prispevala k trajnostnemu turizmu na obalah Sredozemskega morja, na Hrvaškem pa bo dolga kar 1100 kilometrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brač, Bol in Milna 
Dražen Breitenfeld

Ste kdaj razmišljali o tem, da bi se na dopust namesto z avtomobilom, letalom ali vlakom odpravili s kolesom? Priznati je treba, da pri nas takih zanesenjakov ni veliko, precej več se jih najde drugod po Evropi. Deloma je to morda posledica tega, da v Sloveniji malo ljudi živi v res velikih mestih z gostim avtomobilskim prometom in onesnaženim zrakom, iz katerega se je treba tu in tam umakniti v neokrnjeno naravo. Drug vzrok bi lahko bil v tem, da kolesarski turizem, kakor imenujemo to zvrst popotovanj, zahteva izpolnitev nekaterih dejavnikov: urejene in dobro označene proge, po katerih se je varno voziti in razgledovati po okolici; ustrezne namestitvene zmogljivosti in gostinske objekte ob progi; bližino znamenitosti in zanimivosti, ki si jih je mogoče in vredno ogledati.

Baška Voda 
Dražen Breitenfeld

Kolesarjem prilagojena infrastruktura

Za varnost niso pomembne le urejene poti in proge ter čelada na glavi. Kolesarjem mora biti prilagojena tudi preostala infrastruktura, predvsem prenočišča, kjer lahko operejo kolesa in opremo, po potrebi odpravijo manjše pomanjkljivosti, se dobro naspijo v udobnih posteljah, da bodo lahko naslednji dan spočiti nadaljevali pot. Priročna je tudi zaklenjena kolesarnica, kjer lahko vso opremo varno shranijo. K infrastrukturi pa navsezadnje sodijo tudi gostišča s ponudbo zdrave, po možnosti lokalne in sezonske hrane, kjer se lahko popotniki okrepčajo. Kolesarski turisti so namreč najboljši zagovorniki trajnostnega turizma, saj že s svojo izbiro prevoznega sredstva dokazujejo, da si prizadevajo za ohranitev naravnega okolja. Skladni s tem so tudi njihovi drugi interesi na potovanju. Kot aktivni turisti si želijo ogledati znamenitosti krajev, skozi katere potujejo, pokusiti lokalno kulinariko in se udeležiti dogodkov, ki prispevajo k njihovi enkratni izkušnji.

Arhiv Naročnika

Okolju prijazen turizem

Omrežje EuroVelo je namenjeno tako kolesarskemu turizmu kot vsakodnevnim prevozom v službo, šolo in po opravkih. Dokončano naj bi bilo leta 2020, že zdaj pa pomembno prispeva k razvoju trajnostnega turizma v vseh 42 vključenih državah. Ena od poti bo tudi EuroVelo8, Mediteranska pot, ki bo povezovala kraje ob Sredozemskem morju vse od španskega Cadiza do grških Aten in vključila še Ciper. Osem držav, ležečih ob Sredozemskem morju, je vključenih v projekt MEDiterranean CYCLE route for sustainable coastal TOURism (Mediteranska kolesarska pot za trajnostni obalni turizem), krajše imenovan Medcycletour.

Arhiv Naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.