S kom so povezani skrajni desničarji v Sloveniji

24.08.2021 18:15
Matjaž Nemec bi rad, da bi bila seja Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb javna. Preiskovalni novinarji naj bi razkrili možne povezave vladnih predstavnikov in policije z neonacisti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rumeni jopiči, protest, policija, aretacija (foto: Večer)
Večer

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec je za jutri sklical sejo komisije, katere tema bodo aktivnosti nadzorovanih služb v zvezi z delovanjem skrajno desnih gibanj v Sloveniji. Da bodo preverili, s kom so te skupine povezane, kdo in zakaj jih financira, je na twitterju razlagal Nemec, sicer podpredsednik SD. Predlagal bo, da je seja javna. "Ker imajo državljani pravico vedeti, kaj se dogaja, država pa mora ukrepati," pravi predsednik komisije, ki apelira na koalicijske člane komisije, da omogočijo javno sejo. A ker potrebujejo za tak sklep dvotretjinsko večino, v komisiji je sicer pet članov opozicije in štirje koalicije, a je eden od članov opozicije Zmago Jelinčič (SNS), bo težko sprejet. Nemec se zavzema za javnost seje, saj naj bi, kot pojasnjuje, tja vabljeni "raziskovalni novinarji predstavili dognanja o možnih povezavah visokih vladnih predstavnikov in policije z državno financiranimi neonacisti". Ob tem v ospredje postavlja Žana Mahniča, državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade, Franca Kanglerja, državnega sekretarja na notranjem ministrstvu, in dr. Antona Olaja, prej državnega sekretarja na notranjem ministrstvu in aktualnega generalnega direktorja policije. Na sejo so tako poleg predsednika vlade Janeza Janše, Mahniča, Olaja in Janeza Stuška, direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, vabljeni tudi Albert Černigoj, vodja oddelka za terorizem in ekstremno nasilje Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, preiskovalna novinarka Anuška Delić, preiskovalni novinar Erik Valenčič in publicist Boris Vezjak.

Matjaž Nemec: "Javnost ima pravico vedeti, kako policija nadzoruje in omejuje neonacistične skupine, ki se pripravljajo na nasilno uveljavljanje svojih stališč."
SD

​Sporočilo izbrisali, Tonin o nevarnih pozivih

Na seji naj bi govorili predvsem o tako imenovanih rumenih jopičih, ki se na socialnih omrežjih predstavljajo kot borci za pravično družbo brez anarhije, vzklikajo parole v podporo Janši, a hkrati je med njimi najti večje število neonacistov. In posameznikov, ki izhajajo iz slovenskega krila svetovne neonacistične skupine Blood & Honour, ki so jo v preteklosti že povezovali s SDS. "Načeloma desni ekstremizem v sedanjem času ne predstavlja nevarnosti za nacionalno varnost, slednje pa se lahko spremeni, če dobi aktivnejšo podporo nosilcev politične moči," Nemec citira ugotovitve preiskovalne komisije za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin iz leta 2014, prepričan, da se sedaj dogaja prav to.

Ministrstvo za kulturo je, spomnimo, konec maja letos podelilo status nevladne organizacije v javnem interesu Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ga vodi Urban Purgar, eden vidnejših predstavnikov rumenih jopičev. Ti so po dogodku na Kredarici minuli petek, ko so se soočili predstavniki petkovih protivladnih protestov ter premier Janša in notranji minister Aleš Hojs, na twitterju zapisali: "Nadlegovanje Janše ponovno dokazuje, da potrebujemo desno milico - domobrance, če želite. Apeliram na vse domoljube, da začnete militantstvo tiho sponzorirati in podpirati. Zavedam se, da je težko - z demokratičnimi ideali -, ampak demokracija umira in policija je sovražna." Sporočilo so kasneje izbrisali, a delil ga je obrambni minister Matej Tonin in ga komentiral z besedami, da gre za zelo nevarne pozive, ki jih je treba odločno obsoditi. "Pri morebitnih poskusih realizacije pričakujem odločno ukrepanje organov pregona. Narediti moramo vse, da spiralo nasilja zaustavimo. Z zgledom, strpno in spoštljivo politiko lahko naredimo razliko." Prejel je odgovor rumenih jopičev, da je bilo sporočilo pisano v afektu, da pa je policija svojo pristranskost dokazala "z nepravno aretacijo 13 domoljubov".

​Poročilo s prikritimi podatki

S tem zapisom ciljajo na dogajanje na alternativni proslavi ob dnevu državnosti 25. junija letos, ko so policisti odstranili provokatorje v rumenih jopičih. Olaj je zaradi tega odredil nadzor nad delom Policijske uprave Ljubljana, ki glede tega ni ugotovil nepravilnosti, a Olaj s tem ni bil zadovoljen. Ker niso ukrepali zoper protestnike na drugi strani in ker niso ustrezno zaščitili poslancev pred grožnjami anticepilcev v prvih dneh julija, so trije vodilni policisti ljubljanske policijske uprave prejeli opozorila pred redno odpovedjo delovnega razmerja. Sindikat policistov Slovenije je to dejanje označil za nevaren precedens in dokaz o vplivu politike na delo policije. Terjali so poročila o nadzoru, ki so bila podlaga za sankcionirane policistov, in jih dobili. A s prikritimi podatki, in to takšnimi, ki so po mnenju sindikata "bistveni za presojo, ali gre pri izreku opozoril pred odpovedjo za nezakonito ravnanje delodajalca". Zato so se s pritožbo obrnili na urad informacijske pooblaščenke in se sklicujejo na javni interes za razkritje podatkov iz nadzorov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta