SAB predstavila svoje kandidatke in kandidate. Vajgl: "Med njimi ni povzpetnikov in karieristov"

V SAB obljubljajo, da bodo njihovi kandidati stali za predstavljenim programom, da bodo zagovarjali vrednote socialnega liberalizma, kot stranka definira svoj kredo, in se ne bodo šli političnega oportunizma. Alenka Bratušek meni, da bo koalicija KUL dobro sodelovala tudi z Robertom Golobom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vesna Humar

Dolg seznam kandidatk in kandidatov so na srečanju SAB v Novi Gorici brali po abecedi – in to po začetnicah imena, tako da je bila prva na seznamu predsednica Alenka Bratušek. Na listi ni nekdanjega evropskega poslanca Iva Vajgla, ki je ostal zvest svoji napovedi, da se v politiko ne vrača. Se je pa v SAB včlanil ter na predstavitvi prevzel vlogo motivacijskega mentorja. Poudaril je, da je seznam kandidatov "impresiven" ter je prerez ustvarjalnega dela slovenske družbe: "Med predstavljenimi kandidati ne vidim povzpetnikov in karieristov, ki bi jih v stranko naplavilo po naključju."

SAB v boj pošilja 38 žensk, skoraj polovico od 80 kandidatov. Med njimi so seveda vsi aktualni poslanci: Bratuškova v volilni enoti Kranj, Marko Bandelli v volilni enoti Postojna, Maša Kociper v volilni enoti Ljubljana center, Andrej Rajh in Branislav Rajić v volilni enoti Maribor in Vojko Starović v volilni enoti Celje. 

Med vidnejšimi kandidati so še podpredsednica stranke Tatjana Voj, nekdanji poslanci Franc Rudolf, Alenka Pavlič  in Jerko Čehovin, nekdanji dekan ljubljanske filozofske fakultete Božidar Jezernik, nekdanji minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik, nekdanja kohezijska ministrica in evropska poslanka Angelika Mlinar in nekdanja direktorica kmetijskega sklada Irena Majcen.  

Vesna Humar

Največji aplavz je požel poslanec Marko Bandelli, v tem trenutku najbrž najmočnejši glas stranke. Navedel je dosežke v minulem mandatu, poudaril, da mora stranka graditi na svojih kvalitetah in ne na kritiki drugih, ampak vseeno pripomnil: "Toliko govorijo o puški v koruzo. Ne pozabimo, da je prva puška v koruzo padla leta 2021 in vrgel jo je Janez Janša, ko je v državo klical trojko."

Enkrat smo že preprečili javnofinančno katastrofo in očitno jo bomo morali še enkrat, je osrednje sporočilo SAB. "Slovenija še nikoli ni imela tako neodgovorne vlade. Janez Janša je že drugič načrtno finančno izčrpal državo, povečal javni dolg za enajst milijard. Polovica tega zneska je šla za pomoč gospodarstvu, kar se nam zdi upravičeno," je povedala Alenka Bratušek. Druga polovica pa seveda v kupovanje volilnih glasov. "Stranke koalicije KUL," je še poudarila Bratuškova, "smo garancija, da bomo po volitvah v Sloveniji dobili levosredinsko vlado. Prepričana sem, da bomo dobro sodelovali tudi z Robertom Golobom." Vsi so se zavzeli za vrnitev zmernega dialoga in dostojnosti ter povrnitev mednarodnega ugleda Slovenije. Torej za konec obdobja, ki je bilo, kot je v svojem tipičnem slogu rekel Bandelli, "maltretiranje naroda".  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta