Samozaposleni v kulturi: Primer Zlatko le potrjuje odnos ministra

Urška Mlinarič
02.12.2020 06:00
Minister za kulturo Vasko Simoniti je že pred časom napovedal, da bo prevetril seznam samozaposlenih, češ da jih je preveč. Novi pravilnik o strokovnih komisijah dopušča politični vpliv na njihove odločitve.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reper Zlatko je zelo kritičen do vladnih ukrepov proti epidemiji.
Tv Slovenija

V Društvu Asociacija, ki zastopa nevladne organizacije in samostojne ustvarjalce na področju kulture, so prepričani, da je izbris glasbenega ustvarjalca Zlatana Čordića - Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi le še en primer, skozi katerega se zrcali odklonilen odnos "trenutne garniture na ministrstvu za kulturo" do samozaposlenih v kulturi. Primer Zlatko očitno "sodi v kvoto želje ministra za kulturo Vaska Simonitija, da se zmanjša število samozaposlenih v kulturi, a v pravni državi predvidevamo zakonite postopke, kar je v izpostavljenem primeru močno pod vprašajem. Gre za še en nevaren precedens, ki ga je nujno ustaviti." Tako so zapisali in pozvali ministrstvo, naj se povrne k temeljem pravne države, prične vse postopke voditi v skladu z zakonodajo, že nastalo škodo do posameznikov pa naj čim prej ustrezno sanira.

Izdajanje odločb se je ustavilo pri ministru

Pri tem so v društvi pred le dobrim tednom spomnili na primere posameznikov, ki več mesecev niso imeli informacij, kaj se dogaja z njihovimi vlogami za pridobitev statusa samozaposlenega v kulturi. Drugi so prejeli obvestilo, da je bila njihova vloga odobrena, uradne odločbe pa še niso prejeli, češ da ta čaka na formalni podpis ministra. Tretji pa so dobili odločbo o podelitvi statusa, ne pa tudi odločbe o priznanju pravice do plačila, kar je mnogim povzročalo nemalo težav. V društvu so neizdajanje odločb označili za nezakonito. Na ministrstvu pa so že poleti pojasnjevali, da mnenje komisij za ministra ni zavezujoče, zaradi česar so nekatere vloge, ki jih minister ni želel odobriti, posredovali v ponovni pregled komisije. Slednje je na nedavni tiskovni konferenci društva Asociacija potrdila tudi članica komisije za vpis v razvid samozaposlenih Kaja Kraner, ki je zatrdila, da se še ni zgodilo, da bi komisija doživela tovrstno revizijo s strani ministrstva.

Da se bodo lotili prečesavanja seznama samozaposlenih, je pred časom nakazal sam minister Simoniti, saj je ocenil, da je samozaposlenih preveč in da si tretjina tistih, ki jim država zaradi njihovega prispevka k slovenski kulturi ali deficitarnosti področja, na katerem delujejo, plačuje prispevke za socialno varnost iz proračuna, te pravice ne zasluži. Trenutno ima status samozaposlenega v kulturi 3260 umetnikov in drugih zaposlenih v kulturi, okoli 2400 osebam pa država plačuje tudi prispevke za socialno varnost. V odgovoru na zahteve umetniških društev pa je Simoniti septembra zapisal še, da je bila "dozdajšnja praksa očitno takšna, da je skoraj vsak lahko izkazoval status vrhunskega umetnika. Zadeve so postale pretirane in prelahko dosegljive, zaradi tega pa je obseg ljudi, ki dosegajo kriterije, že tako širok, da presega okvire racionalnosti in finančnih zmožnosti ministrstva."

Komisija po želji ministra

Ob tem so minuli teden v uradnem listu objavili tudi novi pravilnik o strokovnih komisijah, s katerim ne le da ugašajo mandati sedanjih komisij, temveč je vnesenih nekaj sprememb, ki so, po mnenju kulturne javnosti, sporne, saj omogočajo vpliv ministra na delovanje komisij. Tako bo denimo v komisijah, ki so več kot le strokovna posvetovalna telesa in lahko štejejo od tri do sedem članov, sedel tudi predstavnik ministrstva, medtem ko so doslej to bili le strokovnjaki z različnih področij. Predsednika in podpredsednika bo izmed članov imenoval minister, doslej pa so ga izbrali člani med seboj. In kot tretje: doslej so bili člani komisij izbrani po javnih pozivih, odslej pa jih bo na podlagi povabila, po njihovem predhodnem soglasju, imenoval minister.

Na ministrstvo za kulturo smo naslovili več vprašanj, med drugim, koliko oseb je bilo v zadnjih osmih mesecih izbrisanih iz razvida, vendar odgovorov do zaključka redakcije nismo prejeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta