Šarec za drugi blok krške nuklearke

Srečko Klapš Srečko Klapš
22.08.2019 18:38

"Vse napore moramo vložiti v izgradnjo drugega bloka NEK," je dejal Šarec, ki soglasja koalicije še nima. Premier je tudi za izgradnjo hidroelektrarne Mokrice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Šarec, predsednik vlade, je včeraj med ogledom Nuklerane elektrarne Krško začrtal kurz slovenski energetiki v jedrsko smer. 
Nebojsa Tejić/Sta

Premier Marjan Šarec je ob včerajšnjem obisku Nuklerane elektrarne Krško (NEK) z izjavo, da svetle energetske prihodnosti Slovenije ne bo, če ne zgradimo drugega bloka jedrske elektrane v Krškem, začrtal kurz slovenske energetike v prihodnjih desetletjih.
"V luči sprememb, ki se dogajajo na energetskem področju, in razmisleku o prihodnjih virih energije se bo treba kmalu odločiti, kam Slovenija želi. Z vodstvom elektrarne smo ugotovili, da Slovenija zagotovo je jedrska država, saj NEK proizvede velik del električne energije, njen manjko pa bi hitro občutili," je dejal Šarec.

Po Tešu drugi blok NEK, Mokrice namesto hidroelektrarn na Muri

​Čeprav se življenjska doba obstoječega bloka NEK izteže že leta 2023, so to z dogovori in nadgradnjami podaljšali do leta 2043. Do takrat naj bi po besedah generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne Stojana Nikolića ugasnila tudi Termoelektrarna Šoštanj. Premier Šarec zato meni, da potrebujemo resno energetsko politiko, s katero bomo začrtali, kaj hočemo. "Če ne bomo želeli vetrnih in če ne bomo želeli termoelektrarn in drugih virov energije, bomo kmalu ugotovili, da energije nimamo od kje dobiti," je še dejal Šarec in dodal, da mora država več napora usmeriti k doseganju energetske neodvisnosti.

Od odločitve do izgradnje vsaj desetletje

Stane Rožman, predsednik uprave NEK, je bil načelne podpore predsednika vlade vesel, še posebej, kot je dejal, ker so pred njegovo ekipo zahtevne naloge pri izgradnji varnostne nadgradnje in prizadevanjih, da končno pričnejo gradnjo trajnega odlagališča jedrskih odpadkov, ki naj bi bilo zgrajeno do leta 2025.
Martin Novšak, generalni direktor Gen energije, je v sklopu pogovorov o nacionalnem podnebnem in energetskem načrtu, kjer jedrska energija ni dokončno izpostavljena, predlagal, da država v ta dokumenta jasno zapiše, da bo še naprej stavila tudi na jedrsko energijo. Premier Šarec, ki pri jedrski energiji vidi več pozitivnih kot negativnih učinkov, mu je pritrdil in odgovoril, da pričakuje, da bo o tem odločala stroka, saj da prepogosto odločanje prepuščamo tistim, ki delujejo na podlagi čustev - ne pa znanja in strokovnosti.

Lani iz Krškega slaba četrtina električne energije

Premier Šarec sicer koalicijske podpore gradnji drugega bloka NEK še nima, glede na to, da je NEK v polovični slovenski in hrvaški lasti (HEP), včeraj še ni želel ugibati o tem, ali bi lahko pri gradnji in financiranju drugega bloka ponovno sodelovali z drugimi državami.
Nuklearna elektrarna Krško je lani v slovenski energetski prostor prispevala slabo četrtino (23 odstotkov) električne energije. V Gen energiji, ki je polovična lastnica NEK, polovica je v lasti Hrvatske elektroprivrede (HEP), si prizadevajo za dogovor o gradnji drugega bloka NEK, ki bi imel moč od 1200 do 1600 megavatov. Ocene te naložbe se gibljejo okoli pet milijard evrov. Slovenija je lani uvozila 15 odstotkov električne energije, 85 odstotkov energije pa smo proizvedli sami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta