Šarec: Zaradi opozoril Bertonclja glede proračunske varovalke ne bomo prenehali z aktivnostmi za sprejem novele

STA, A.L.
24.01.2020 15:17

Premier Marjan Šarec je glede ukinjanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja poudaril, da je pomembno to, da sta glede rešitev usklajena z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom. Minister za finance Andrej Beroncelj je podal opozorila, kar pa še ne pomeni, da bomo zaradi tega prenehali z aktivnostmi za sprejem novele zakona, je dejal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Šarec je v izjavi medijem pred zaslišanjem pred parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb poudaril, da bo sistem s predlaganimi 32 evri na mesec za obvezni pavšalni prispevek, kar predlagajo v LMŠ, vzdržen. Proračunska varovalka, v skladu s katero bi proračun kril morebiten manjko v zdravstveni blagajni, pa da bo le za izjemne primere, če bo kriza ali kaj drugega. "Če bo prispevek v tem znesku, kot je napovedan, bo vzdržen, o nevzdržnosti tukaj ni govora," je pojasnil.
Ministrstvo za finance je sicer v četrtek sporočilo, da trenutna dikcija vloženega dopolnila pušča odprto, nedoločeno obveznost iz državnega proračuna. Tako predlagajo, da bi državni proračun zagotavljal kritje finančnega primanjkljaja, ki naj bi nastal zaradi prehoda v novo ureditev plačevanja prispevka, največ do višine 10 milijonov evrov v letu 2021.
Šarec pa je danes poudaril, da je glede rešitev za ukinjanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pomembno to, da "je predsednik vlade usklajen z ministrom za zdravje in poslansko skupino LMŠ".
Tako sta s Šabedrom usklajena, "če pa kakšni državni sekretarji po kakšnih ministrstvih sporočajo druge odločitve ali mnenja, je njihov problem", je povedal, pri čemer pa ni pojasnil, na koga je ciljal s to izjavo. Dodal je, da je ne glede na številna dopolnila, ki so jih koalicijske stranke do zdaj vlagale in umikale v parlamentarnem postopku, pomemben cilj, to pa je preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V drugi fazi sledi uvedba solidarnostne lestvice.
Po njegovem mnenju bo glasovanje v DZ, ki je napovedano za prihodnji teden, pomembno zato, ker "se bo videlo, kdo to resnično podpira in kdo ne". Na vprašanje, ali meni, da bo novela prejela večinsko podporo, pa je dejal: "Od mene zahtevate nemogoče. Zahtevate, da bi pogledal v glavo vsakega poslanca in videl, kako bo glasoval."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta