Sava Re močno povečala dobiček. Petrolov dobiček pričakovano nižji

Damijan Toplak Damijan Toplak
17.05.2024 10:30

Zavarovalna skupina Sava je okrepila čisti dobiček za skoraj polovico. Ob letošnjem prvem četrtletju je bil za desetino višji dobiček tudi pri novomeški Krki, pri Petrolu pa je občutno upadel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uprava Save Re je lahko zadovoljna s četrtletnimi rezultati. Od leve: Peter Škvarča, Marko Jazbec, Polona Pirš Zupančič, David Benedek. 
Borut Živulović/BOBO

V letošnjem prvem četrtletju je zavarovalna skupina Sava dosegla pomembno rast obsega poslovanja in ustvarila 38 milijonov evrov bruto dobička. Prav tako je medletno zrasel njen obseg poslovanja za 18,4 odstotka, na 307,8 milijona evrov. Obseg poslovanja je skupina povečala pri vseh odsekih poslovanja, k temu pa je največ prispevala rast kosmatih premij tako pri premoženjskih (v EU 17,9 odstotka, zunaj EU 18 odstotkov) kot življenjskih zavarovanjih (v EU 23,1 odstotka, zunaj EU 12,3 odstotka), visoko rast pa je dosegel tudi odsek pozavarovanja (15,8 %). Rast je bila dosežena s cenovnimi prilagoditvami, pa tudi z nadaljnjo stabilno rastjo števila prodanih zavarovanj. Zelo uspešno je posloval tudi odsek pokojnine in upravljanje premoženja, kjer je bila dosežena 18,7-odstotna rast prihodkov.

Marko Jazbec, predsednik uprave Save Re
Robert Balen

Čisti dobiček Save Re je znašal 29,8 milijona evrov ali 48,3 odstotka več glede na enako obdobje lani. Rast je bila poleg večjih zavarovalnih prihodkov posledica izrazito ugodnega škodnega dogajanja v odsekih pozavarovanje in premoženje, kjer ni bilo večjih škod ali naravnih nesreč, ki so del običajnega škodnega dogajanja vsako leto in jih skupina tudi vgradi v letni načrt poslovanja. Posledično so odhodki za škode ostali približno na enaki ravni kot v primerljivem obdobju lani, kombinirani količnik pa je znašal izjemno ugodnih 83,8 odstotka, za katerega pa ni pričakovati, da bi do konca leta ostal na tako ugodni ravni. K višjemu poslovnemu izidu je prispeval tudi boljši finančni rezultat (višji za 39,4 odstotka) zaradi obrestnih prihodkov kot posledica investiranja sredstev iz tekočega poslovanja in reinvestiranja naložb po višjih obrestnih merah. Čisti poslovni izid je zvišal anualizirano donosnost lastniškega kapitala na 18 odstotkov. Delnica Save Re je po objavi rezultatov na Ljubljanski borzi pri 33,4 evra pridobila skoraj osem odstotkov vrednosti.

Uprava Save Re je lahko zadovoljna s četrtletnimi rezultati. Od leve: Peter Škvarča, Marko Jazbec, Polona Pirš Zupančič, David Benedek. 
Borut Živulović/BOBO

Manj uspešno je bilo letošnje prvo četrtletje po pričakovanjih za Petrol, ko je njegovo poslovanje močno zaznamovala regulacija cen energentov. Sašo Berger, predsednik uprave Petrola, ob objavi poslovnih rezultatov za prvo tromesečje opozarja na nevzdržen regulatorni okvir in neutemeljene posege slovenske vlade na področju maržne politike podjetja brez ustreznih podlag za odločanje: "V Sloveniji se soočamo z regulacijo cen, ki marže na nekatere naftne derivate postavlja na nesprejemljivo nizko raven, ki je obenem daleč najnižja v EU. Tako določena regulirana marža ne zadošča za pokrivanje stroškov rednega poslovanja z gorivi in derivati in posledično ogroža prilagajanje zahtevam evropskega programa Green Deal. Nadaljevanje trenutne regulacije cen energentov, brez upoštevanja tržnih razmer ter sedanjih in prihodnjih stroškov energetske tranzicije, močno otežuje našo sposobnost izpolnjevanja strateških ciljev in investiranja v razvojne projekte energetske tranzicije. S tem se nenazadnje ogroža izpolnjevanje nacionalnega energetskega in podnebnega načrta."

Robert Balen

Skupina Petrol je v prvih treh mesecih leta realizirala prihodke od prodaje v višini 1,47 milijarde evrov, kar je 19 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Padec prihodkov je nastal predvsem zaradi nižjih prodajnih cen energentov na spot in terminskih trgih. Skupina je prodala 855,7 tisoč tone goriv in derivatov, kar je tri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. S prodajo trgovskega blaga in storitev je bilo v prvih treh mesecih letos ustvarjenih 138 milijonov evrov prihodkov, kar je 17 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta, pri čemer je večino dosežene rasti pripisati dobremu poslovanju na tujih trgih. V prvih treh mesecih leta 2024 so prodali tudi 5,7 TWh zemeljskega plina, 3,1 TWh elektrike in 62,1 tisoč MWh toplotne energije. EBITDA je v prvih treh mesecih leta dosegel 49,2 milijona evrov, kar je skoraj deset milijonov evrov manj kot v prvih treh mesecih leta 2023. Dobri rezultati na področjih prodaje trgovskega blaga in energetskih rešitev skupaj z bistveno nižjimi stroški poslovanja niso v celoti nadomestili izgub, povzročenih zaradi regulacij cen energentov. Poleg stroškovnih ukrepov so bila manjša investicijska vlaganja, še posebej investicije, povezane z energetsko tranzicijo. Čisti dobiček skupine Petrol je bil s 15 milijoni evrov za 40 odstotkov nižji.

Krka tudi letos povečuje prihodek in dobiček. 
Sašo Bizjak

Skupina novomeške Krke pa je v letošnjem prvem četrtletju ustvarila 486,1 milijona evrov prodajnih prihodkov, kar je 6 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju, obenem pa je z 98,8 milijona evrov čisti dobiček medletno porasel za 11 odstotkov. Krkina prodaja v vzhodni in jugovzhodni Evropi je medletno zrasla za devet odstotkov, v Sloveniji za 7 odstotkov, v Srednji Evropi za šest odstotkov in v Zahodni Evropi za en odstotek. Prodaja je za en odstotek medletno upadla le na čezmorskih tržiščih, kamor spadata tudi za Krko vse bolj perspektivna kitajski in indijski trg.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta