SDH zbira ponudbe za MLM do začetka decembra

Srečko Klapš Srečko Klapš
13.11.2023 13:33
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski državni hodling pričakuje nezavezujoče ponudbe za nakup Mariborske livarne do 5. decembra letos. 
Saso Bizjak

Slovenski državni holding (SDH) je pričel z javnim zbiranjem ponudb za nakup 100-odstotnega deleža Mariborske livarne Maribor (MLM). SDH je hkrati tudi največji upnik s 13,6 milijona evrov terjatev. Dodajajo še, da imajo terjatev zavarovano s hipoteko na nepremičninah MLM ter zastavo na pretežnem delu opreme, zalogah in terjatvah do kupcev. Pojasnjujejo še, da Mariborska livarna deluje v zahtevni panogi in se nahaja v zaostreni finančni situaciji, zaradi česar potrebuje dodatna finančna sredstva za svoje poslovanje in nadaljnji razvoj, bodisi v obliki lastniškega kapitala ali dolgoročnega finančnega posojila ali kombinacije obeh.

Za en evro naprodaj ob dve milijonski dokapitalizaciji in tri milijonskim posojilom

SDH je pripravljen MLM prodati kupcu za en evro pod pogojem, da ta zagotovi najmanj 5 milijonov evrov dodatnih finančnih sredstev, od tega najmanj 2 milijona evrov v obliki dokapitalizacije družbe, preostanek pa z dolgoročnim finančnim posojilom ali na drugačen ustrezen način, ki bi MLM zagotovil dodatno likvidnost. Če kupec tako želi, lahko od SDH odkupi celotno nepremičnino v Mariboru, na kateri družba trenutno opravlja dejavnost, po ocenjeni tržni vrednosti v višini 10,9 milijona evrov in s kupnino pobota del svojih terjatev do MLM. SDH lahko odda nepremičnino kupcu tudi v največ 10-letni najem po letni najemnini v višini 1,1 milijona evrov. Ob čemer mora najemnik za celotno obdobje najema plačati vse stroške, povezane z nepremičnino (stroške tekočega in investicijskega vzdrževanja, zavarovanja, NUSZ …). Najemnik mora vsako leto do najkasneje 31. decembra najemodajalcu predložiti plan investicijskih del za naslednje obračunsko obdobje, ki ga najemodajalec pisno potrdi. Za plačilo najemnine bo moral kupec SDH zagotoviti ustrezna jamstva v višini enoletne najemnine.

SDH je pripravljen reprogramirati vse (preostale) terjatve do družbe MLM v največ 10-letno finančno posojilo po 8-odstotni obrestni meri in dvoletnim moratorijem na odplačilo glavnice ob nespremenjenih pogojih zavarovanja terjatev ali nadomestnim zavarovanjem le-teh najmanj enake kakovosti, ki ga zagotovi kupec, z možnostjo predčasnega odplačila terjatev brez stroškov.

SDH ne more v Mariborsko livarno vložiti niti evra več

V izogib dosedanjim neuspešnim prodajnim izkušnjam SDH v razpisu pojasnjuje še, da ne more dokapitalizirati družbe MLM, ji dati dodatnih posojil, odpisati terjatve ali kakorkoli drugače povečati svojo finančno izpostavljenost do družbe ali poslabšati svoj položaj upnika. Interesentom za nakup bo za potrebe prodajnega postopka za pripravo nezavezujoče ponudbe na njihovo zahtevo posredovan predstavitveni dokument, na voljo pa jim bo tudi poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja družbe MLM. Pred prejemom dokumentacije bodo morali interesenti za nakup naložbe podpisati pogodbo o nerazkrivanju informacij, ki jo bo prodajalec zainteresiranim ponudnikom poslal na njihovo pisno zahtevo. Na njihovo zahtevo bo SDH po prejemu ustreznih nezavezujočih ponudb zainteresiranim ponudnikom v sodelovanju z MLM omogočil tudi izvedbo skrbnega pregleda družbe, ogleda lokacije in srečanj s poslovodstvom. Pri vrednotenju ponudb bodo imele prednost tiste, ki bodo ob izpolnjevanju ostalih pogojev družbi MLM zagotavljale višji znesek dodatnih finančnih sredstev, pri čemer bo v primeru enakega zneska imel prednost ponudnik, ki bo pripravljen zagotoviti več lastniškega kapitala. Rok veljavnosti ponudbe je najmanj do vključno 31. januarja 2024, rok za oddajo nezavezujočih ponudb pa je do 5. decembra letos. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta