SDS predlaga referendum o Golobovi vladi. Godec: "Če ta vlada nadaljuje delo, bo verjetno njena podpora padla na nič"

Va, STA
18.03.2024 11:05

V največji opozicijski stranki bi državljane na referendumu vprašali, ali so za to, da vlada zaključi svoj mandat in se razpišejo predčasne volitve, da ne bo prepozno za Slovenijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V stranki bivšega premierja Janeza Janše bi referendum o vladi Roberta Goloba. 
Robert Balen

"Imunski sistem vlade, ki jo vodi vrhunski menedžer Robert Golob, je ne samo močno oslabljen, ampak tudi trajno poškodovan. Tako trajno, da tudi ljudje po zadnjih anketah menijo, da je vlada Roberta Goloba najmanj uspešna vlada v času samostojne Slovenije," je med razlogi za posvetovalni referendum navedla vodja poslancev SDS Jelka Godec.

V največji opozicijski stranki predlagajo, da bi državljane na referendumu vprašali, ali so za to, da vlada, ki jo vodi Robert Golob, zaključi svoj mandat in se razpišejo predčasne volitve.

"Vse laži in obljube, ki jih danes slišimo oziroma smo jih v preteklih dveh letih, postavljajo Slovenijo v položaj, ko ni več konkurenčna na evropskem trgu. Če ta vlada nadaljuje svoje delo, bo verjetno njena podpora padla na nič odstotkov, vendar bo takrat za Slovenijo prepozno," je povedala Godec.

O tem, ali pričakuje, da bodo v SDS s predlogi za razpis posvetovalnih referendumih ob aktualnih razmerjih v parlamentu uspešni, pa je dejala, da je to priložnost tudi za koalicijo. Referendum pa bi dal tudi jasen odgovor na vprašanje, ali si ljudje želijo predčasne ali redne volitve in bo država še nadaljnji dve leti umirala na obroke, je dejala.

V SDS predlagajo tudi posvetovalni referendum o nastanitvah migrantov, pri čemer bi državljane vprašali, ali so za to, da se v Republiki Sloveniji gradijo novi azilni domovi in njihove izpostave za nastanitev nezakonitih migrantov.

Nezakonite migracije zvišujejo varnostna tveganja, so prepričani v SDS. Vladi med drugim očitajo, da je v "strogi tajnosti" ter brez predhodnega posvetovanja in soglasja lokalnih skupnosti sprejela sklep o izpostavah azilnega doma v Središču ob Dravi in Obrežju.

Serija referendumov?

V parlamentarni postopek je že vloženih več predlogov za posvetovalne referendume. Vse parlamentarne stranke z izjemo Levice so vložile predlog za posvetovalni referendum o izvedbi projekta drugega bloka krške nuklearke (Jek 2). Konsenz med strankami je, da bi referendum izvedli predvidoma v drugi polovici novembra letos.

Še pred tem je koalicija v parlamentarni postopek vložila predlog za posvetovalni referendum o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, največja vladna stranka Svoboda pa je v petek v DZ vložila predloga za posvetovalni referendum o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene ter o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah.

Dva predloga je vložila tudi opozicijska NSi, in sicer o energetskem zakonu in o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije. Predlog za prvi posvetovalni referendum je sicer že ostal brez podpore na matičnem odboru DZ, po pričakovanjih enaka usoda čaka tudi drug predlog NSi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta