SDS za reaktivacijo naborniškega sistema. Na podporo katerih koalicijskih strank računa Mahnič?

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
16.01.2020 13:47
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir
Žan Mahnič: "Naborništvo pomeni odvračanje vojaških groženj, krepitev domoljubja, krepitev narodne zavesti in boljše psihofizično stanje državljanov in državljank."
Robert Balen

"V SDS predlagamo reaktivacijo naborniškega sistema," je v družbi poslanca Žana Mahniča povedal nekdanji obrambni minister Aleš Hojs. Pri tem je spomnil na v letu 2012 sprejeto Doktrino vojaške strateške rezerve Republike Slovenije, kjer so bili jasno opredeljeni cilji o dodatnih pripadnikih, med drugim je navedel tudi: "Sposobnost države za učinkovito odzivanje na vojaške grožnje bo odvisna predvsem od zagotovitve pogojev za pravočasno preoblikovanje Slovenske vojske z vidika njene popolnjenosti, opremljenosti, organiziranosti, usposobljenosti in pripravljenosti." Hojs je nadaljeval, da se od sprejetja doktrine na tem področju ni zgodilo nič, izpostavil pa, da so v SDS pred štirimi leti podali pobudo o ustanovitvi nacionalne garde, a so "danes zadeve precej drugačne in to ni več izvedljivo". Zdaj predlagajo reaktivacijo naborniškega sistema, ki jo je mogoče doseči s spremembo zakona o vojaški dolžnosti, je nadaljeval Hojs in dejal, da je "zadeva relativno enostavna".

V nadaljevanju je Mahnič predstavil podrobnosti predloga, ki so ga danes vložili v parlamentarno proceduro, pri čemer predlagajo, "da vojaški rok traja 6 mesecev, v kolikor pa se kdo odloči za civilno služenje vojaškega roka, pa to traja dvakrat več". Vojaški obvezniki bi postali s 17. letom, praviloma pa bi vojaški rok pričeli služiti z dopolnjenim 19. letom, v primeru študija pa po končanem šolanju, je pojasnil Mahnič. Služenje vojaškega roka, ki bi z zakonom stopilo v veljavo 1. septembra letos, bi bilo za moške, "v kolikor pa bi se želele pridružiti ženske, pa je to njihova prostovoljna odločitev". 

Aleš Hojs je povedal, da so v preteklosti dali pobudo o ustanovitvi nacionalne garde, a so "danes zadeve precej drugačne in to ni več izvedljivo", reaktivacija naborniškega sistema pa da je "relativno enostavna".  
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta