Iraška vojaška misija: Solo umik prinesel več škode kot koristi

Kaj je država v primeru umikanja slovenskih vojakov z misije v okviru globalne koalicije sporočila zaveznicam in zakaj je dvom o tovrstnih vojaških aktivnosti upravičen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večerni prihod slovenskih vojakov iz Iraka 
Slovenska vojska

Nepredvidljive varnostne razmere na Bližnjem vzhodu so se v tem tednu pokazale še v nepredvidljivosti slovenskega notranjepolitičnega dogajanja. Za šest pripadnikov Slovenske vojske (SV), članov enote za specialno delovanje, so pristojni iskali rešitve, pri čemer so kot glavni cilj izpostavljali skrb za njihovo varnost. Uradna razloga za umik iz baze v iraškem Erbilu sta bila dva, in to varnost in začasna zaustavitev usposabljanj, kar je njihova primarna naloga delovanja v okviru globalne koalicije. Čeprav navidezno večjih razhajanj v slovenski politiki ni bilo zaznati, z izjemo Levice, ki je glasno nasprotovala sodelovanju v misiji nasploh in vztrajno sporočala prepričanje, da Slovenija s sodelovanjem podpira interese ZDA, so se pojavili očitki o impulzivnosti ravnanj obrambnega ministrstva.
V prvi fazi ministrstvo ravnalo ustrezno
Kot meni strokovnjak za varnostne zadeve Boštjan Perne, je nenehno spreminjanje odločitev upravičeno v primerih, ko se nenehno spreminjajo tudi varnostne razmere. "Delovanje vojaške misije je namreč odvisno od varnostnega okolja, to pa je velikokrat nepredvidljivo. Če se varnostne razmere hitro slabšajo, potem je skladno s tem treba sprejemati tudi ukrepe za zaščito vojakov," ocenjuje. Pravi, da je v primeru slovenskega kontingenta ministrstvo s Karlom Erjavcem na čelu v prvi fazi ravnalo pravilno "in kot rečemo 'by the book'". V primeru umika pod vodstvom nemškega kontingenta je bilo logično in pričakovano, da se umakne tudi slovenski kontingent, pravi Perne, pri čemer je bilo sporočilo Erjavca "skupaj noter, skupaj ven" povsem v duhu zavezništva.

Boštjan Perne: "Nenavadno je, da druge zaveznice ostanejo, mi pa smo predčasno začeli rotacijo ekip."
Dr. Vladimir Prebilič: "S svojim ravnanjem sporočamo svojo neodločenost in brez dvoma določeno neodgovornost." 
Robert Balen
Anton Bebler: "Izurjeni vojaki za boljše plače prestopijo na stran talibanov ali Islamske države."
Robert Balen
Dr. Vladimir Prebilič: "S svojim ravnanjem sporočamo svojo neodločenost in brez dvoma določeno neodgovornost." 
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta