Še en twitter prepir: Kdo se je strinjal s cepljenjem maturantov? Janša: Če stroka misli, da je to napaka, naj predlaga spremembo

16.04.2021 16:44
Maturante in zaposlene, ki bodo neposredno sodelovali pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni, je vlada uvrstila v prednostno skupino, skupaj s starejšimi od 60 let in kroničnimi bolniki. Letošnjih maturantov je 18 tisoč, cepljenje pa prostovoljno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z lanske mature, prve od začetka epidemije covida-19.
Andrej Petelinšek

A kdo je kaj predlagal, svetoval in odsvetoval v zvezi s cepljenjem in maturanti, na to temo spet teče twitter prepir.

"Ministrstvo za zdravje je predlog za prednostno cepljenje maturantov vladi predlagalo v prisotnosti vseh ključnih članov strokovne svetovalne skupine. Prav nihče mu ni nasprotoval. In če stroka misli, da je to napačna odločitev, naj predlaga spremembo," je premier Janez Janša na twitterju odgovoril dr. Romanu Jerali s Kemijskega inštituta, češ da je odločitev o cepljenju maturantov "samovoljna" politična odločitev, ki je posvetovalna skupina za cepljenje ni podprla oziroma vsaj ne soglasno. Jerala je svojemu sklepanju priložil print zapisnika skupine pri NIJZ.  

No, strokovni skupini sta dve. Skupina strokovnjakov pri ministrstvu za zdravje vladi svetuje o ukrepih v epidemiji covida-19 in jo zdaj vodi infektologinja Mateja Logar. Na to skupino se sklicuje Janša. Skupino za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa vodi Bojana Beović, ki je bila pred Logarjevo glavna vladna epidemiologinja.

Prvi je cepljenje maturantov po spremenjeni nacionalni strategiji ta teden napovedal minister za zdravje Janez Poklukar

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta