Sejmi na klik izhod v sili. Trenutno stanje je nekaj najslabšega, kar se je industriji sejmov in dogodkov lahko zgodilo

Srečko Klapš Srečko Klapš
08.10.2020 06:00

Danes se je 53. sejem MOS začel na spletu, kjer organizatorji in razstavljavci še tipajo teren. Tudi izkušnje letošnjega spletnega sejma Agra kažejo, da ta oblika ne more nadomestiti klasičnega sejma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos na tradicionalnem celjskem MOS-u ne bo sejemskega vrveža, organizatorji in razstavljavci pa upajo, da se bo delno preselil na splet. 
Arhiv Večera

Kljub večnemu optimizmu je trenutno stanje "nekaj najslabšega, kar se je industriji sejmov in dogodkov lahko zgodilo", te dni ugotavlja direktor Celjskega sejma Robert Otorepec. Letošnji upad prihodkov bo znašal dobrih 80 odstotkov, v Celju pa so uspeli izpeljati le januarski sejem Agritech. "Tik pred zdajci smo morali odpovedati sedem marčnih sejmov, pri katerih smo že imeli velike stroške oglaševanja in postavitve, nato smo bili prisiljeni odpovedati tri aprilske sejme, naš največji in tudi največji slovenski sejem, septembrski MOS, in sejem Eroticland, ki je bil načrtovan za konec meseca novembra," še pojasnjuje Otorepec. Dodaja, da nameravajo sejem Altermed, ki bi sicer moral biti že marca, v manjšem obsegu in v skladu s smernicami NIJZ izvesti med 20. in 22. novembrom letos.

Tako bodo letos prvič po več kot 50 letih tradicionalni MOS od danes do 22. oktobra izvedli na spletu, za obiskovalce pa bo brezplačen. Otorepec pojasnjuje, da se želijo s spletnim MOS-om približati novim ciljnim skupinam in hkrati ohraniti stik z zvestimi obiskovalci. "Glede na razmere smo sprejeli odločitev, da sami razvijemo interaktivni spletni MOS - edini takšen dogodek in platformo v Sloveniji, ki ponuja približek pravega sejma, čeprav na spletu," pa je povedala direktorica prodaje Celjskega sejma Katja Goršek. Tako ponujajo on-line svetovalnice v živo, pogovore in informacije iz prve roke s pomočjo klepetalnikov, sejemske ugodnosti, predstavitev novosti, hitro primerjavo ponudnikov z vsemi informacijami na enem mestu, skoraj tako, kot če bi bili na sejmišču, še pravi Gorškova. Tokratna spletna izvedba je za razstavljavce cenovno ugodnejša, saj jih bo po znižanju cene osnovna varianta stala 550 evrov, nadgrajena različica pa 690. Nekateri razstavljavci novost sprejemajo pozitivno, drugi pa so v dvomih. Številk sodelujočih na spletnem sejmu MOS včeraj še ni bilo, je pa direktor Otorepec pred dnevi dejal: "Kolikor razstavljavcev bo, pač bo. Tudi če bo le 100 razstavljavcev, nekaj le bo."

Pomurski sejem je še lani organiziral enajst mednarodnih sejmov, gostil 2100 razstavljavcev in naštel preko 140.000 obiskovalcev. Letos se bori za preživetje. Za organizacijo spletnega sejma Agra so se odločili, da bi ob ukrepih in omejitvah v zvezi s koronavirusom ostali v stiku s svojimi razstavljavci in obiskovalci. "Spletni sejem seveda ne more nadomestiti vsega tistega, kar omogoča kakovosten sejem v klasični ali tudi sedanjim razmeram prilagojeni obliki. Zaenkrat se na spletni Agri predstavlja 54 razstavljavcev, vsak dan se jim pridruži kakšen nov. Z njimi sodelujemo pri obveščanju o novostih in ponudbah, odzivi s strani spletnih razstavljavcev so pozitivni. Poročajo, da se lahko dobre poslovne povezave spletajo tudi na daljavo. Ob tem je zanimivo, da so se na spletno Agro prijavili nekateri, ki doslej na tem sejmu še niso sodelovali," ugotavlja Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma. Ob podatku, da je spletni sejem Agra v prvem mesecu po odprtju na spletni strani in socialnih omrežjih obiskalo preko 55.000 obiskovalcev, menijo, da je ta upravičil pričakovanja, za zdaj pa je težko ugotoviti obseg dejansko sklenjenih poslov.

Spletno dogajanje pod blagovno znamko Agra 2020 bo trajalo vse do 7. marca prihodnje leto. "Želimo si, da bi bili takrat na višku priprav na 59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem, ki bo konec avgusta prihodnje leto potekal na sejmišču v Gornji Radgoni tudi v živo. Njegova osrednja tematika bo obeležitev mednarodnega leta sadja in zelenjave 2021," je optimističen Erjavec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta