Simoniti: Državljani ne bodo oproščeni plačevanja RTV prispevka

M.R.
31.03.2020 12:12

Mediji bodo obravnavani kot vsa ostala podjetja, je dejal minister za kulturo Vasko Simoniti. Sam meni, da predlogi vlade za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa ne predvidevajo začasen odlog plačila RTV prispevka za gospodinjstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Minister za kulturo Vasko Simoniti je na novinarski konferenci povedal, da sam, kolikor ve, paket vlade za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu ob omejevanju širjenja novega koronavirusa ne predvideva oprostitve plačila RTV prispevka. "To bom jaz preučil in pregledal, na to moram reči, da nisem opozorjen, mislim pa, da za zdaj iz tega ne izhaja, da bi bila gospodinjstva oproščena," je odgovoril na novinarsko vprašanje.
Je pa dejal, da regionalnim in drugim televizijam ni potrebno plačati frekvenčnine javni televiziji za distribucijo TV signala. Minister ni vedel, kako težak je ta ukrep, saj da to sodi v pristojnosti ministrstva za javno upravo. 
Dejal je tudi, da RTV Slovenija ne bo izdajala računov za mesec april pravnim osebam in samostojnim podjetnikom, ki se jim zaračunava prispevek za sprejemnike v javni rabi, v nastanitvenih obratih.

Mediji obravnavani kot ostale gospodarske družbe

Minister za kulturo, ki je pristojen tudi za področje medijev, je poudaril, da bodo mediji deležni enakih ugodnosti v času epidemije kot druge gospodarske družbe. Na račun zagotavljanja sredstev za samozaposlene bodo po njegovih besedah bržkone okrnjena tudi proračunska sredstva ministrstva za kulturo, da pa pričakuje, da bodo sredstva iz rednega letošnjega razpisa za programske vsebine medijev za letošnje leto razdeljena v skladu s podpisanimi pogodbami in opravljenim izborom projektov.
Ob nekaterih dodatnih pobudah, denimo glede oprostitve stroškov tiskanja in distribucije tiskanih medijev, bodo premislili, ali je treba medijem zagotoviti še kakšne olajšave. "Mediji so enako prizadeti kot druga podjetja in si bodo bremena morali porazdeliti tako kot vsi," je dodal.
Glede nekaterih sovražnih izjav, ki so jih sprožile razprave, vezane na koronavirus na družbenih omrežjih, pa je minister pozval, naj predvsem iz institucij prihajajo raje pomirjujoča sporočila namesto očitajočih. Preganjanje sovražnega govora pa je po njegovih besedah stvar drugih organov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta