Sindikat policistov Slovenije: Minister Hojs z dokumenti, do katerih ni upravičen. Kaj pravi Olaj?

Elizabeta Planinšič
08.11.2021 11:28

Še preden je bilo zaključeno, je poročilo o nadzoru v policiji, ki se nanaša na delovanje sindikatov, minister delil v javnosti. Sindikat zanima, ali bo generalni direktor policije odreagiral. Ta pravi, da so ministra sezanili s poročilom, ker so pričakovali "večji odziv javnosti".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sindikat generlanega direktorja policije sprašuje, ali je morebiti sam dal papirje ministru. Ta potrjuje, da ga je obvestila policija. 

Robert Balen

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) opozarjajo, da je minister za notranje zadeve Aleš Hojs poročilo o nadzoru v policiji, "do katerega ni upravičen na prav nobeni podlagi", objavil dan prej, ko je bilo zaključeno in potrjeno. "Dobil ga je z očitnim namenom obračunavanja s sindikati. Vsak dostop do vsakega dokumenta se beleži, zato odkriti storilca in mu izreči odpovedi delovnega razmerja ne bo težko," pravijo na SPS.

Minister Aleš Hojs je minulo sredo na tviterju delil izseke poročila o nadzoru, ob tem pa zapisal: "V nadzorih dela sindikalnih zaupnikov v policiji se ugotavlja neupoštevanje kolektivne pogodbe, obenem pa se meni poraja vprašanje, kako lahko sploh še izvajajo policijska pooblastila, če leta in leta delajo le sindikalne oziroma politične aktivnosti."

A kot opozarjajo v SPS, je poročilo imelo datum 4. novembra 2021, torej četrtkov datum, Hojs pa ga je objavil že dan prej. Gre sicer za poročila o izvedbi strokovnih nadzorov nad evidentiranjem sindikalnega dela, ki so bili izvedeni nad posameznimi sindikalnimi zaupniki SPS in Policijskega sindikata Slovenije. "Policija nima nobene pravne podlage za posredovanje navedenih dokumentov, v katerih so tudi osebni in občutljivi osebni podatki, ministru," opozarjajo.

V SPS se tako sprašujejo, kdo je dal ministru dokumente, do katerih ni upravičen, in ali bo generalni direktor policije Anton Olaj uvedel notranjevarnostni postopek. V sindikatu sicer zatrjujejo, da nimajo težav nad izvajanjem nadzora. "Nadzora se niti ne bojimo, saj svoje delo opravljamo zakonito in profesionalno ter v skladu z veljavno zakonodajo in kolektivno pogodbo za policiste," pravijo in dodajajo, da pri nadzoru nepravilnosti niso bile ugotovljene.

Generalni direktor policije dr. Anton Olja se je na objavljeno že odzval – na twitterju je zapisal, da bo "zaradi objektivnosti informiranja tekom dneva javnost glede tega obvestil s pisnim sporočilom". Sindikalne vodje je sicer zopet pozval, da se "vzdržijo povzročanja moralne škode delodajalcu".

Generalni direktor policije je v popoldanskih urah opozoril na na spletni strani policije objavil sporočilo za javnost, v katerem piše,  da je v skladu z odločbo generalnega direktorja policije bil v času med 20. oktobrom in 2. novembrom letos s strani Službe generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi izveden strokovni nadzor na delovnem področju organizacijskih zadev na Policijski upravi Nova Gorica, Policijski upravi Novo mesto in v Upravi kriminalistične policije GPU. V strokovnem nadzoru je bil preverjano: organizacija, načrtovanje, vodenje in nadziranje dela ter gospodarnost, uspešnost in učinkovitost. Poudarek je bil dan na zagotavljanje pogojev za sindikalno delo in organizacijo delovnega časa sindikalnih zaupnikov v enotah po določbah Kolektivne pogodbe za policiste.

"Sopodpisnik Kolektivne pogodbe za policiste je minister za notranje zadeve. Ker se je zaradi izsledkov nadzora pričakovalo večji odziv javnosti, je bil minister na podlagi 12. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji o ugotovitvah obveščen 3. novembra 2021 s poročilom. Preden se je poročilo odposlalo, je bila na drugi strani dokumenta v peti vrstici zadnjega odstavka, ki zadeva PU Nova Gorica, naknadno ugotovljena redakcijska napaka v navedbi ur. Besedilo '2.100 ur' se pravilno glasi '1.050 ur'. Zato je na dokumentih, ki so bili odposlani sindikatu naslednjega dne, datum 4. november 2021," še piše v sporočilu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta