Sindikat Tuša opozarja na težave: Delavci smo izmučeni, iz nas lijejo pot od garanja in solze od bolečin ter stresa

dt
16.11.2023 13:10

O Mercatorjevem prevzemu Engrotuša so zaposleni izvedeli šele iz medijev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaposleni v Tušu so za Mercatorjev prevzem Tuša izvedeli šele iz medijev. 
Andrej Petelinšek

Delavci, združeni v organizaciji Sindikat Tuš Slovenije, SDTS, so šele v sredo, na dan podpisa kupoprodajne pogodbe, in preko medijev izvedeli o prodaji Engrotuša Mercatorju, ki je v lasti hrvaškega koncerna Fortenova. Mercator naj bi prevzel maloprodajo in veleprodajo, medtem ko drogerije ostajajo družini Tuš. Sindikat Tuš deluje šele od leta 2021, a so postali številčno močni in dobro organizirani. Lani so v manj kot treh mesecih večkrat obiskali čez 100 poslovalnic, okrepili mrežo, zbrali čez 1100 podpisov za stavko in včlanili več kot 300 novih članov ter si izborili reprezentativnost. Skupaj so vodstvo podjetja prisili v pogajanja, ki so vodila v podpis dogovora.

Mirjana Janjić, predsednica Sindikata Tuš: "Delavci Tuša imamo dovolj sestankov in navideznega dialoga, ki ne pelje nikamor." 
Mojca Matoz/Delavska enotnost

"A ta dogovor v praksi živi in se uveljavla le tam, kjer smo delavci prevzeli vajeti v svoje roke. Dovolj imamo enoletne ignorance pod pretvezo, da se bo od zgoraj vse rešilo, medtem ko vodstvu odgovarjajo kršitve, ustrahovanja in razdori med delavci. Dovolj imamo sestankov in navideznega dialoga, ki ne pelje nikamor. Delavci smo izmučeni, iz nas lijejo pot od garanja in solze od bolečin ter stresa. Še vedno delamo odštempljani, se odrekamo času za malico, saj ni delavcev, ki bi nas menjali. Naše hrbtenice in sklepi so uničeni od intenzivnega dela ter nepravilnega dvigovanja težkih bremen. Garamo za Tuše, Aldije, Fortenove, ni važno, če so domači ali tuji - vsi nas izkoriščajo," ugotavlja Mirjana Janjić, predsednica Sindikata Tuš, ki zaposluje 2635 ljudi.

Omenjeni sindikat zahteva takojšnja pogajanja glede odprave šikaniranja in trpinčenja po poslovalnicah s strani poslovodij in področnih vodij, višje plače in višje božičnice za vse delavce pa vrnitev vseh odvzetih dodatkov, kakor tudi več delavcev na izmeno. Zahtevajo še zaščito starejših delavcev in krajši delovnik ob sobotah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta