Škodljivo programsko opremo, s katero vam z računa ukradejo denar, lahko dobite tudi prek Google Play Storea

M.R.
27.02.2024 15:02

Nepridipravi na vse bolj sofisticiran način kradejo denar z računov nevednih ljudi. Okuženo programsko opremo je mogoče dobiti tudi prek uradne Googlove storitve Play Store.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Storilci uporabljajo vse bolj sofisticirane metode za krajo 
Profimedia

V Združenju bank Slovenije (ZBS) opozarjajo, da škodljivo programsko opremo lahko prejme uporabnik tudi prek aplikacij, ki so dostopne v Google Play Store. Pri tem omenijo dve aplikaciji: "Phone Cleaner – File Explorer" in "PDF Reader: File Manager".

Ugotovljeno je bilo tudi, da je bila na telefonih oškodovancev nameščena zlonamerna programska oprema, ki je spremljala aktivnosti uporabnikov (na primer vnos PIN-številke), nato pa je ta ista programska koda namestila še dodatno programsko opremo, s katero so prevaranti pridobili oddaljeni dostop do žrtvinega telefona. Tako so lahko kriminalci v ozadju, brez vednosti žrtve, opravili nakazila denarja z njenega računa na kripto menjalnico. V tem času je telefon postal neodziven.

V ZBS komitentom zato svetujejo, da redno nadgrajujejo mobilne naprave in imajo nameščen tudi protivirusni program. Hkrati naj bodo pazljivi pri nameščanju programske opreme tudi z zaupanja vrednih spletnih mest, prav tako pa morajo biti previdni pri dodeljevanju pravic za dostopnost. 

Uporabnikom, ki so škodljivo aplikacijo prenesli, jo odprli in ji dodelili pravice za dostop do telefona, pa svetujejo, da svojo napravo zaženejo v varnem načinu in zlonamerno aplikacijo odstranijo. To storite tako, da držite tipko (ali tipke) za izklop naprave, s čimer se na zaslonu odpre meni z možnostmi za izklop naprave kot pri običajnem postopku izklopa. Novejše različice telefonov po izbiri ikone za izklop nemudoma ponudijo varen način izklopa, ki ga je treba izbrati. Za zagon naprave v varnem načinu je nato treba na meniju prikaza držati ikono za izklop, dokler naprava ne ponudi ponovnega zagona v varnem načinu. V tem načinu se ob vklopu naprave zlonamerna aplikacija ne zažene in jo je možno varno odstraniti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta