Škof Novak ob dnevu reformacije izpostavil pomen sodelovanja. Poslanico dala tudi Janša in Zorčič

31.10.2021 09:14
V Sloveniji je 31. oktober dan reformacije. Praznik in dela prost dan je namenjen spominu na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju, ki je obrodilo prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku. Izdal jo je Primož Trubar, s tem pa je obveljal za začetnika slovenščine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ob današnjem prazniku so v cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti pripravili evangeličansko bogoslužje, ki ga je vodil škof Leon Novak. Udeležil se ga je tudi predsednik republike Borut Pahor.

Politične stranke nas ne smejo razdvajati, ampak povezovati, zavzeti se morajo za dobrobit vseh državljanov, kajti le tako lahko zagotovijo delujočo državo, je v pridigi izpostavil škof Novak. Pri tem moramo po njegovem posvetiti posebno pozornost jeziku in obliki govora.

Žalostna resničnost 21. stoletja je, da se množično pojavljajo lažne novice, ki zavajajo, podajajo izkrivljeno resničnost in širijo nezadovoljstvo. "Še hujša oblika komuniciranja pa je sovražni govor, saj ta ustvarja napetosti, povzroča globoke rane in vodi celo do nasilja in umorov", je med evangeličanskim bogoslužjem, dejal Novak.

Tako Cerkev kot tudi vsi državljani dobre volje so pri tem po njegovih besedah poklicani, da to obsodijo in da se od takšne oblike komunikacije distancirajo. "Sovražen govor razdvaja državljane, spravljiv jih povezuje in oblikuje v močno in homogeno skupnost. Politični funkcionarji in funkcionarke zastopajo ljudstvo v dobrobit vseh in to toliko bolj, kolikor bolj se zavzemajo za spravo," je dodal Novak. Ob tem se je zahvalil predsedniku republike za njegovo zavzemanje in vztrajnost pri procesu sprave med Slovenci, ki "spodbuja socialni, etični, gospodarski, družbeni in politični razvoj države".

Novak je izpostavil tudi pomen reformacijskega gibanja skozi čas in danes: "Pomen oziroma poudarek reformacije za današnji čas vidim v prvi vrsti kot težnjo po osebnem odnosu z Bogom, ki človeka spreminja, da živi in deluje skladno s podobo, učenjem in delovanjem Jezusa Kristusa."

Pri tem je škof spomnil na dolgo tradicijo medverskega sodelovanja v Prekmurju ter navedel konkretne oblike in praktične posledice življenja na podlagi Kristusovega nauka. "Postati moramo udje enega telesa, torej ene Kristusove skupnosti ali ene države, da se bomo medsebojno krepili, izgrajevali, spoštovali ter si pomagali," je še povedal Novak.

V ljubljanskem Cankarjevem domu bodo danes premierno uprizorili stripovski stand up Reformatorji na odru, s katerim bodo spomnili na avtorja prve slovenske slovnice in prvega celotnega prevoda Biblije v slovenščino, Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina.

Osrednja državna proslava ob prazniku je bila v petek v Krškem. Minister za kulturo Vasko Simoniti je kot slavnostni govornik poudaril, da je reformacija odprla duhovno pot uveljavitvi slovenščine. Dobila je možnost, da se razvije kot knjižni jezik, slovenski protestantski pisci pa so to nalogo po njegovih besedah več kot odlično opravili. Posnetek proslave bo nocoj na prvem programu TV Slovenija.

Verske knjige naj bodo v ljudskem jeziku!

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje se je začela 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve.

Ena od idej reformatorjev je bila, naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, to pa je pomembno vplivalo na razvoj književnosti. V tem času je nastala prva knjiga v slovenskem jeziku - Katekizem, ki jo je leta 1550 napisal Primož Trubar (1508-1586) in ji nato dodal še Abecednik. V Sloveniji je dan reformacije praznik od leta 1992.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta