Združeni pevski zbori z Brass Band Slovenija na koncertu o pomenu reformacije

25.09.2021 04:00
Koncert je bil načrtovan že za lansko leto ob 470. obletnici izida prvih slovenskih knjig, Katekizma in Abecednika, ki sta ena najpomembnejših dokumentov slovenske kulturne zgodovine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za konec še skupni nastop pevcev in glasbenikov na koru pobreške cerkve Foto: Anita Kirbiš
Anita Kirbiš

Prejšnji konec tedna je bil izjemen glasbeni dogodek in sicer koncert, ki so ga v soboto izvedli v malečniški cerkvi, v nedeljo zvečer pa v pobreški cerkvi v Mariboru. "Reformacija nam je med drugim prinesla prvo knjigo v slovenskem jeziku in s tem knjižni jezik, pa tudi prvo imenovanje pojma Slovenec. Morda je manj znano, toda zelo pomembno dejstvo, da je osrednja osebnost slovenske reformacije Primož Trubar tudi avtor prvega pravnega besedila v slovenskem jeziku. Trubarjeva Cerkovna ordninga je prvi cerkveni red protestantov v avstrijskih dednih deželah," je pomembnost protestantskega vpliva na naših tleh orisal povezovalec prireditve Stane Kocutar.

Foto: Anita Kirbiš
Anita Kirbiš

Koncert, ki so ga izvajali trije zbori in zasedba Brass Band Slovenija, je temeljil na izvajanju sakralnih del. Idejni vodja in dirigent je bil Aleksander Čonč, ki je dirigent Pihalnega orkestra KUD Pošta, vodi trobilni orkester Brass Band Slovenija in še nekaj pevskih zborov. Eminentni zborovski sestavi so se predstavili s po tremi pesmimi. Uvodoma MoPZ Franceta Marolta iz Malečnika s Trubarjevo Ejna pejsen iz stariga Svetega pisma. Zbor je lani beležil 55 let svojega delovanja, nastopajo pa na številnih prireditvah doma in tudi širše. Za njimi so stopili na oder MoPZ KUD Pošta Maribor, ki je naslednik zborovskega petja med delavci Pošte in Telekoma podravske in koroške regije, vodi ga Alenka Korpar. Nastopil je tudi MoPZ Slave Klavore, ki deluje 76 let.

Za zaključek večera je na Pobrežju sledila glasbena poslastica združenih zborov in Brass Banda Slovenija s cerkvenega kora. Večerni Ave Antona Foesterja je na cerkvenih orglah izvedla Ana Jelen. Preludij v klasičnem stilu, Golden Young, tokrat samo za Maribor, so izvedli združeni zbori in solisti (Andrej Tiršek - tenor, Andrej Ferlinc - bariton, Ana Jelen - organistka). Delo, ki ga je sestavil Stephan Langenberg je bilo napisano leta 2012 na razpisu za tematsko leto Reformacija in glasba pred 500. obletnico reformacije (1517). Skladatelj je po raziskovanju zgodovine spoznal, da mora kantata odražati tako reformistični duh kot tradicionalizem.

Koncert, ki so mu obiskovalci namenili gromke aplavze, bodo ponovili 26. septembra v evangeličanski cerkvi v Murski Soboti in oktobra v Sveti Trojici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta