Ker mu je naložilo, da stranki SD plača deset tisoč evrov odškodnine, Janša v napad na velenjsko sodišče

27.10.2021 09:50
Premier Janez Janša mora stranki SD zaradi neresničnih navedb, da posluje iz ukradene judovske vile, plačati deset tisoč evrov odškodnine skupaj s pravdnimi stroški in zamudnimi obrestmi, je odločilo okrajno sodišče v Velenju. Sodba še ni pravnomočna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodba v zadevi SD proti Janezu Janši še ni pravnomočna.
Reuters

SD je tožbo proti predsedniku vlade in prvaku SDS Janezu Janši zaradi laži o lastništvu strankine stavbe v Levstikovi ulici 15 v Ljubljani vložila v začetku julija. Okrajno sodišče v Velenju je zdaj presodilo, da je Janša stranki SD dolžan plačati odškodnino v višini deset tisoč evrov in pravdne stroške v višini 832 evrov skupaj z zamudnimi obrestmi.

Prav tako je Janša dolžan v roku 15 dni na svojem profilu na twitterju zagotoviti objavo uvoda in izreka sodbe ter tam objaviti posebno javno opravičilo: "Tožena stranka Ivan (Janez) Janša se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način." V SD so pojasnili, da gre za tako imenovano zamudno sodbo, kar pomeni, da se Janša pred sodiščem ni branil in je s tem pritrdil njihovim navedbam.

V SD o sodbi pravijo, da je sodišče ugotovilo, da morajo politične stranke pokazati večjo stopnjo strpnosti do kritike, a da je Janša prestopil mejo glede spoštovanja pravic drugih, saj je vedoma in namerno zapisal neresnične žaljive trditve. Obravnavani tviti so po mnenju sodišča žaljivi že sami po sebi, ne glede na to, kdo bi jih zapisal, s kakšnim namenom in na koga se nanašajo, sodišče pa je ugotovilo, da je "toženec sporne trditve objavil ob zavedanju, da njihova vsebina ni resnična".

"Sodba ima velik pomen, saj je sodišče postavilo predsednika vlade pred odgovornost za njegove lažnive izjave. Sodišče je ugotovilo, da je Janez Janša vedel za lažnivo vsebino svojih izjav, a jih je kljub temu zlonamerno objavljal. Janša s tem, ko ne prevzema sodnih pošiljk, kaže prezir do države in pravnega sistema. Natančno je vedel, da ga v pošti čaka tožba SD zaradi njegovih laži, saj smo vložitev tožbe javno objavili," se je odzval Dejan Levanič, glavni tajnik Socialnih demokratov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta