Slovenija na tapeti v Evropskem parlamentu

Boris Jaušovec
25.11.2021 06:00

Sinoči v Strasbourgu debata o vladavini prava in svobodi medijev v državi, ki predseduje Svetu Evropske unije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Didier Reynders je opozoril, da do zamud v pravosodju zaradi vlade v Sloveniji še zmeraj prihaja. 

EPA

V Evropskem parlamentu v Strasbourgu so sinoči razpravljali o Sloveniji zlasti v luči zamud pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev pa tudi okoli vladnega odtegovanja financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA). Zaradi tega je bila Slovenija v minulih mesecih deležna opozoril Evropske komisije. No, vlada je pred kratkim z novim direktorjem STA podpisala pogodbo in ji bo namenila denar za letos, minuli četrtek pa se je vendarle odločila tudi predlagati oba delegirana tožilca v Evropsko javno tožilstvo (EPPO). Pri tem je nove pomisleke zbudila njena odločitev o začasnem predlogu njunega imenovanja. Toda kolegij EPPO se na to sploh ni oziral in je včeraj Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja imenoval za petletni mandat - tako kot vse preostale evropske delegirane tožilce,

Na začetku razprave v Strasbourgu o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji je nastopil slovenski zunanji minister Anže Logar. V imenu predsedstva Sveta EU je dejal: "Vladavina prava je ključna pri zagotavljanju naših temeljnih vrednot. Zato smo za konstruktivno in pozitivno razpravo na temelju nediskriminatornosti in enakopravnosti držav članic." Ocenil je, da je v Sloveniji zagotovljena neodvisnost sodstva, tožilca pa imenovana. O težavah pri svobodi medijev v Sloveniji, kjer nekateri menijo, da so se trendi obrnili navzdol, je navedel, da je vlada zdaj odobrila denar za STA.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je potrdil, da je ustavno sodišče varovalka neodvisnosti sodstva v Sloveniji. Pri imenovanju delegiranih tožilcev je opozoril, da se je to zgodilo šele s polletno zamudo. Medtem je EPPO od junija že dobil 1700 prijav in sprožil 350 preiskav zločinov: "Do zamud v pravosodju zaradi vlade v Sloveniji pa še zmeraj prihaja. Tam na imenovanje čaka že 19 državnih tožilcev. Vlada je tudi zmanjšala obljubljen denar za sodni svet in državno tožilstvo." Pri STA je Reynders poudaril, da je vlada z odtegovanjem denarja STA skušala spodkopati neodvisnost STA in da bo Evropska komisija zadevo spremljala. "Napadi na medije in novinarje so nesprejemljivi," je še prebil.

Romana Tomc iz Evropske ljudske stranke je spomnila, da je Evropski parlament pred štirimi leti govoril o pranju milijarde dolarjev iranskega denarja v največji slovenski banki: "Pa se ni zgodilo nič. v Sloveniji imamo prvorazredne državljane, ki se ognejo roki pravice. Slovenske težave z vladavino prava izhajajo iz prejšnjega sistema. S tem bi se morali z vso resnostjo ukvarjati, ne pa, da se naš odbor LIBE ukvarja z imenovanjem tožilcev in STA. Kajti tudi tu je bila vlada omejena z ureditvijo, ki izhaja še iz prejšnjega sistema." To je bil sicer poskus naše opozicije, da škoduje lastni vladi, kar kaže tudi lektoriranje poročila odbora iz pisarne Tanje Fajon, je dodala.

Cyrus Engerer iz Socialistov in demokratov je opozoril, da je Janša odboru LIBE marca letos skušal vsiliti svoj video. Ker ga niso predvajali, je prekinil povezavo. Ko je bil odbor prejšnji mesec na obisku v Sloveniji, pa ga ni hotel sprejeti. Ramona Strugariu iz Renew je zatrdila, da se je premier vmešaval v imenovanje delegiranih tožilcev, "ker sta bila pred tem preiskovala njegove rabote". Tineke Strik iz Zelenih je menila, da "nas je kriza vladavine prava na Poljskem in Madžarskem naučila, da je treba ukrepati hitro. Vladavino prava v Sloveniji napada premier. Poslanka skupine za identiteto in demokracijo Dominique Bilde se je strinjala, da slovenska vlada "očitno zgolj rešuje probleme, ki izhajajo iz prejšnjega režima". Ko temu tukaj nasprotujete, destabilizirate vlado v manjši državi. Poslanec Levice Konstantinos Arvanitis pa je rekel: "Slovenski premier je res šel do skrajnosti. Naj se uredi, sicer bomo sprožili postopek po sedmem členu!" Kasneje se je oglasila tudi Tanja Fajon iz Socialistov in demokratov in se zahvalila evropskim institucijam, da so vztrajale in je vlada poslala tožilca ter prekinila nedopustno finančno izčrpavanje STA."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta