Slovenski politiki nad nesprejemljive izjave italijanskih politikov v Bazovici zgolj s pismi. Reakcije iz Hrvaške

Boris Jaušovec, VČ
11.02.2019 19:34
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Antonio Tajani (prvi z leve) in Mateo Salvini (v bundi z oznakami) na slovesnosti, ki se je izrodila v sramotni revizionizem
Foto: Primorski Dnevnik/fotodamj@n

Tatjana Rojc, italijanska senatorka slovenskega rodu iz Trsta, je bila v nedeljo na spominski slovesnosti v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb. Vrnila se je globoko razočarana: "Govorci niso niti enkrat omenili fašizma. Italijani težko sprejemajo, da je treba tragedijo fojb kontekstualizirati v nekem zgodovinskem trenutku 20. stoletja. Mimogrede, povojni poboji niso zgolj stvar Slovenije in Trsta ter njegove okolice. Dogajali so se tudi v Emili-Romagni pa po vsem Piemontu, a se o tem v Italiji ne govori. Tu pa se te mrtve izrablja v politične namene, kar je najbolj boleče. Govorijo, da se o teh žrtvah doslej ni govorilo, da se je govorilo le o žrtvah fašizma. To ne drži! Imamo namreč slovensko-italijansko poročilo zgodovinarjev in kulturnikov iz leta 2000, ki pa ga italijanska stran nikoli ni ratificirala. Kam to vodi, sem doživela na lastni koži, ko so v senatu minuli teden zavrnili vse moje predloge za slovensko zastopstvo v italijanskem parlamentu. Na spletu so me zavoljo tega tako grobo žalili in psovali, kakor tega noben Slovenec v Italiji ni doživel zadnjih trideset let. Vse bolj drsimo v enoumje in fašizem."

Sramota v Bazovici

V Bazovici so se visoki italijanski predstavniki ob negiranju zgodovinskih dejstev znebili mnogih neprimernih izjav, ki razburjajo. Italijanski notranji minister Matteo Salvini, vodja desničarske in nacionalistične Lige, je žrtve fojb direktno primerjal z žrtvami Auschwitza. Dejal je, da so v fojbe menda še žive in otroke zmetali samo zato, ker so bili Italijani. Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, Italijan in član največje Evropske ljudske stranke, je žrtve fojb pripisal "protiitalijanskemu sovraštvu, ubili pa so jih vojaki z rdečo zvezdo na kapi, samo zato, ker niso spustili italijanske zastave". Na koncu govora je celo sramotno vzkliknil: "Živeli italijanski Istra in Dalmacija". Medtem je italijanski predsednik Sergio Mattarella na slovesnosti na Kvirinalu v Rimu, ki jo je prenašala državna televizija, povedal, da žrtve fojb niso posledica maščevanja za fašizem, pač pa žrtve etničnega čiščenja. Naj spomnimo, da je ob dnevu spomina na fojbe pred leti tedanji italijanski predsednik Giorgio Napolitano govoril o etničnem čiščenju s strani slovanskih barbarov. Proti temu potvorjenemu gledanju na zgodovino je javno reagiral hrvaški predsednik Stipe Mesić. Slovenski predsednik je kolegu v Rim pisal zgolj zasebno pismo.
No, tudi sedanji slovenski predsednik Borut Pahor je pisal kolegu Mattarelli in mu prenesel "izraze zaskrbljenosti v zvezi z nesprejemljivimi izjavami visokih predstavnikov Italije, ki želijo ustvariti vtis, da je šlo pri fojbah za etnično čiščenje." In nadaljeval: "Tragičen čas 20. stoletja je močno je prizadel slovensko-italijanske odnose, fašizem neposredno Primorce. Zato smo v Sloveniji v luči vseevropske sprave in skupne evropske prihodnosti leta 2000 pozdravili sprejem končnega poročila o slovensko-italijanskih odnosih 1880-1956. Z obžalovanjem ugotavljam, da so ugotovitve te komisije v Italiji še vedno preslišane in neupoštevane. Prosim vas, storite vse, da se odnos do poročila spremeni in ugotovitve upoštevajo."
{twitter}https://twitter.com/sarecmarjan/status/1094886934479101952{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1094919571268616192{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/_Jadranka_Kosor/status/1094952498446647298{/twitter}

Kaj pa javni odziv?

Ampak to je premalo, meni slovenski evropski poslanec Ivo Vajgl: "Slovenija bi se morala tudi uradno odzvati in pozvati Tajanija, Salvinija in podobne, da si poročilo preberejo. Italijanski fašisti za zločine niso dobili odpustka." Drugi slovenski evroposlanec Franc Bogovič iz iste stranke, kot je Tajani, je obsodil njegove bazoviške izjave in zahteval javno opravičilo. Iz Tajanijevega kabineta so nato na vprašanje hrvaškega novinarskega spletnega portala Index odgovorili, da se zavedajo, da Istra in Dalmacija nista v Italiji, a Tajani naj bi bil govoril oziroma vzklikal "v zgodovinskem kontekstu". Ob tem je Tajani sam sporočil, da je želel zgolj posredovati sporočilo miru, se opravičil in izrazil obžalovanje, če so bile njegove izjave napačno razumljene. Aha, lahko torej odslej tudi slovenski politiki začnejo neovirano, seveda v "zgodovinskem kontekstu", vzklikati: "Živel slovenski Trst!" kot je na družabnem omrežju iskrivo zapisal Jernej Vrtovec, poslanec NSi? Slovenski Socialni demokrati so vseeno včeraj preko evroposlanke Tanje Fajon zahtevali Tajanijev odstop z mesta predsednika Evropskega parlamenta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta