Slovenskim bolnišnicam naj bi prišle na pomoč medicinske ekipe iz Italije

Va, A.L., STA
16.11.2021 09:48

Z današnjim dnem v državi vzpostavljamo vseh 288 predvidenih intenzivnih postelj. Kaj bo, če bo še to premalo? Minister za zdravje je jasen: Vse nenujno že odpada in še bo, posledice pa bodo občutili vsi bolniki, tisti s covidom in brez.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je ilustrativna.

Sašo Bizjak

Z današnjim dnem v državi vzpostavljamo vseh 288 predvidenih intenzivnih postelj. Rezerve od tam naprej niso velike, to ne bo šlo v neskončnost. Ko bo še ta številka presežena, bodo pacienti sicer obravnavani, vendar bo standard zelo zmanjšan, to bo veljalo tako za covidne kot necovidne bolnike, je na tiskovni konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. "Lahko bi rekli, da imamo zdravstveni lockdown, saj praktično nimamo druge izbire," pravi minister.

Poklukar: Zdravstvo je stopilo skupaj, ko bi morala naša družba

Nenujni posegi se odpovedujejo. Trenutno po Poklukarjevih besedah potekajo največja mobilizacija in največji premiki v zdravstvenem sistemu od začetka samostojne Slovenije. "Edina stvar, ki me v tem trenutku navdaja z optimizmom, je odločenost zdravstva, da smo stopili skupaj, kot bi morala stopiti skupaj naša družba," poudarja minister. "Enotni smo, da Slovenk in Slovencev ne bomo pustili na cedilu in se bomo za njihovo zdravje borili." Zdravniki se ne kregajo, je poudaril, ob tem, ko se v družbi dogaja moralno-etični zlom. Minister je ponovno pozval k cepljenju in k striktnemu upoštevanju pogoja PCT, ker še vedno nismo dosledni. Apeliral je tudi na vse delodajalce, da se delo, kolikor je mogoče, organizira od doma.  

Bolnišnice so se notranje reorganizirale in povezale, tega tudi nikdar doslej nismo videli, je povedal Poklukar. Iz necovidnih se kader seli v covidne bolnišnice. Okrog 130 zasebnikov in koncesionarjev se je odzvalo na prvi poziv, naj pridejo pomagat zdravstvenemu sistemu. Danes je minister spet pozval vse, ki lahko in so usposobljeni, da se javijo koordinatorjem covidnih bolnišnic. Predvsem manjka medicinskih sester, usposobljenih za delo na intenzivnih oddelkih, v operacijskih sobah ... Vsaj 120 medicinskih sester bi potrebovali in 20-25 zdravnikov po besedah ministra.

"Situacija je res zaskrbljujoča," je jasen Poklukar. Edini izhod je cepljenje, je ponovil in pozval tiste, ki imajo izpolnjene pogoje za to, da gredo še po tretji odmerek. Minister apelira k zdravi kmečki pameti. "Vsak dan šteje, za posameznika in za družbo."     

Domača naloga za starše: Zaupajte otrokom

Cepljenje in upoštevanje pogoja PCT ter vzpodbujanje otrok, da se po najboljših močeh tudi držijo omejitev je zdaj domača naloga za starše, je na tiskovni konferenci povedal pediater Denis Baš

Ne podcenjujmo otrok, pravi Baš. Otroci se hitro privadijo kirurški maski, da se prepreči prenos, zdaj ko imamo toliko okužb. Zakaj ne običajna maska? Kirurška trikrat bolj varuje od navadne in ne povzroča nobenih posledic, ne ovira dihanja, je zagotovil, da so skrbi staršev odveč. 

Otrok bo zdaj pred poukom v šoli pod nadzorom odrasle osebe opravil skupinsko testiranje. Nekajkrat si bodo zavrteli palčko v nosu, in to otroci, ki si tako ali tako vsak dan vrtajo po nosu, je ponazoril. 

To je neboleča in nenevarna stvar, omogoča pa, da otrok že v asimptomatski fazi ni v razredu. Ne pozabimo, je opozoril pediater Baš, da je bilo kar nekaj otrok hospitaliziranih zaradi posledic po covidu. Doma imajo pa tudi otroci družine, ki so morda zdravstveno ogrožene ali so starši zaradi covida dolgo v bolnišnici, celo na robu respiratorja. 

Zaprtje šol na eni strani ter maske in samotestiranje na drugi, pediater misli, da je odločitev preprosta. Dovolite svojim otrokom, da zmorejo, je pozval starše. Ker ko je toliko okužb, kot jih imamo mi zdaj, postanejo tudi otroci dejavnik prenosa, je povedal. 

Sekcija za primarno pediatrijo je pripravila filmček, v katerem 7-letni otrok pokaže, kako se samotestiranje opravi.  Baš si želi, da skupinsko samotestiranje v razredu postane prijetna stvar, na katero bodo otroci ponosni. 

V ponedeljek pozitivnih skoraj 50 odstotkov testov PCR 

Od 7643 testov PCR je bilo v ponedeljek pozitivnih 3763, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež potrjenih primerov je bil s tem 49,2-odstoten.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 3284 (po podatkih Sledilnika pa 3299, kar pomeni 2-odstotni prirast v primerjavi s tednom prej). Ta čas aktivnih okužb je 45.434. Včeraj so naredili 81.690 hitrih testov.

Bolnišnice zdravijo 1074 covidnih bolnikov, 236 jih potrebuje intenzivno nego, pet jih je v zadnjem dnevu umrlo. 568 bolnikov potrebuje kisik.Skupno je v bolnišnicah 66 covidnih bolnikov več kot dan prej. Intenzivno zdravljenje potrebuje sedem bolnikov več kot dan prej. Najmlajši bolnik na oddelku intenzivne terapije je star 18 let, na navadnem oddelku pa 20 let. Za primerjavo: prejšnji torek je bolnišnično oskrbo potrebovalo 200 covidnih bolnikov manj kot danes, 43 manj jih je bilo na oddelkih intenzivne nege.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta