Kdo bo novi general na Kolodvorski? Jurenca nagovarjali k prijavi na razpis, v igri za vodenje javne RTV več imen

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
07.01.2021 06:00
Nekatere medijske strokovnjake so neuspešno nagovarjali k prijavi na razpis za generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija, drugi, zlasti z javnega servisa, napovedujejo, da bodo prijavo oddali, obstajajo pa tudi taki, ki na večji uspeh upajo v drugem krogu, če se tokrat programski svet ne bo odločil za nobenega kandidata. Kdo je torej v igri za mesto generalnega direktorja javnega servisa?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič in generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Igor Kadunc, ki se mu mandat izteče aprila. 
Robert Balen

Danes opolnoči se izteče razpis za generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS), saj se aktualnemu Igorju Kaduncu aprila zaključi štiriletni mandat. Kdo se bo potegoval za vodenje največje medijske hiše v državi, ki zaposluje okoli 2200 ljudi, bo uradno znano v ponedeljek, ko bodo na Kolodvorski odprli prijave in preverili, kdo od kandidatov izpolnjuje razpisne pogoje. A kot vselej so nekatera imena, ki si želijo na čelo javnega servisa oziroma bi jih nekateri odločevalci radi videli na mestu generalnega direktorja, že zaokrožila v javnosti.

Čeprav ga je kar nekaj prijateljev, znancev in poslovnih partnerjev nagovarjalo k prijavi na razpis, nam je Marijan Jurenec, soustanovitelj in nekdanji generalni direktor Pro plusa, ki je vodil tudi Planet TV, sporočil, da tega ne bo storil. "Zame bi bil to v strokovnem smislu zagotovo izziv, ampak imam druge obveznosti. Če želiš nekaj zares narediti oziroma kakovostno opraviti to delo, moraš na tem mestu delati 12 ur na dan," pravi 63-letni Jurenec, ki je že 30 let aktiven (medijski) menedžer.

Se pa ne strinja s tistimi, ki vse povprek kritizirajo RTVS, saj bi se po njegovem mnenju dalo marsikaj narediti, da bi javni servis postal še bolj priljubljen in učinkovit. Ne glede na to, da se v njegovo delo neprestano vmešava politika. "Na RTVS bi bilo treba poiskati pozitivne ljudi, ki jih je zagotovo kar nekaj, in še koga pripeljati. Res je, da je RTVS specifična medijska hiša, predvsem zaradi vloge programskega sveta. A če bi se prijavil na razpis, bi v planu dela predlagal tudi kadrovsko ekipo, ki bi jo imenoval že na prvi dan. Ekipo si moraš postaviti, ko te svet potrdi, ne pa dva, tri mesece kasneje, ko se s svetniki prerekaš, kdo bosta programska direktorja in podobno. Definitivno pa komercializacija javne RTVS ni prava pot," svetuje Jurenec.

Mirko Štular, direktor Radia Slovenija
Katja Kodba

K prijavi na razpis za generalno direktorico RTVS naj bi nagovarjali tudi upokojeno Ljerko Bizilj, česar nekdanja direktorica Televizije Slovenija ni želela komentirati, nam je pa zaupala, da se na razpis ne bo prijavila. Podobno nam je povedal tudi izkušeni televizijec Tomaž Perovič, ki so si ga nekateri že v preteklosti želeli videti na čelu javnega servisa.

Direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak ob Vanji Vardjanu, odgovornemu uredniku razvedrilnega programa.
Robert Balen
Marko Fili
Robert Balen

Od kandidatov, ki bi se lahko prijavili na tokratni razpis, se sicer pojavljajo tudi imena novinarja Igorja Pirkoviča, predsednika nadzornega sveta RTVS Andreja Graha Whatmougha, ki so ga nekateri na tem mestu videli že ob dveh neuspešnih poskusih razreševanja Igorja Kadunca, in Boruta Rončevića, prav tako člana nadzornega sveta javnega servisa. Slednji nam je zaupal, da o tem položaju ni razmišljal, zato se tudi na razpis ne bo prijavil, medtem ko Grah Whatmough nima nobenega komentarja. "Na razpis se bom verjetno prijavil. Na RTVS je treba vzpostaviti stanje normalnosti. Ne pozabimo, da RTV-prispevek plačujejo tudi tisti, ki jim kontinuiteta ni intimna opcija," pa sporoča Pirkovič.

Igor Kadunc je v programskem svetu že dvakrat prestal glasovanje o svoji razrešitvi. V obeh primerih je pobudnikom zmanjkal en glas. 
Robert Balen

In kaj bo storil aktualni generalni direktor, ki ga je programski svet, kot rečeno, poskusil še dvakrat razrešiti, a mu je vselej zmanjkal en glas? "O tem ne dajem izjav," odgovarja Igor Kadunc, čeprav so nekateri s Kolodvorske prepričani, da bi se lahko za nov mandat potegoval ob morebitnem drugem krogu, a tudi njegovega poskusa ob prvem razpisu ne izključujejo. "Tudi za ta mandat sem se prijavil, ker so se name obrnili ljudje, ki so menili, da bi lahko za razliko od drugih kandidatov nekaj doprinesel. Ali bi se podobna situacija lahko ponovila in, predvsem, ali je takšno razmišljanje tudi tokrat v programskem svetu, pa je sedaj še veliko prezgodaj za razmišljati. Res je, da smo v mojem mandatu veliko naredili, vendar je pred nami in pred RTVS še veliko izzivov," na vprašanji, ali je ob neuspešnem razpisu pripravljen kot vršilec dolžnosti podaljšati vodenje javnega servisa in ali bi se v tem primeru prijavil na drugi razpis, odgovarja Kadunc. Sicer pa predvideva, da "med pravimi strokovnjaki, ki se do sedaj niso zanimali za medije ali javni sektor, za vodenje javnega zavoda ne bo posebnega zanimanja". "Tudi sam sem namreč med svojim mandatom spremenil mnenje in sedaj mislim, da je vodenje RTVS najzahtevnejše v Sloveniji, celo bolj kot vodenje univerzitetnega kliničnega centra. Vendar pa je med tistimi, ki do sedaj niso vodili večjih sistemov, to je eden od pogojev, kar nekaj takih, ki mislijo, da so tega sposobni," dodaja Kadunc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.