Socialni demokrati za regulacijo cen elektrike in prednostni odkup domače hrane

Timotej Milanov Timotej Milanov
07.04.2022 14:44

Socialni demokrati so v Mariboru predstavili paket ukrepov, s katerimi bi pomagali gospodinjstvom in gospodarstvu ob naraščajočih cenah energentov ter hrane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je skupaj z ekipo v Mariboru predstavila strankin akcijski načrt. 
Andrej Petelinsek

Socialni demokrati so v Mariboru predstavili paket ukrepov, s katerimi bi pomagali gospodinjstvom in gospodarstvu ob naraščajočih cenah energentov ter hrane. Akcijski načrt SD, ki naslavlja tudi vprašanje zagotovitve energentov in surovin v prihodnosti, med drugim vključuje regulacijo trga energentov, reševalni paket za pomoč gospodarstvu z brezobrestnimi krediti v višini 1,5 milijarde evrov, omejitev izvoza hrane, prednostni odkup v Sloveniji pridelane hrane in nadzor cen v celotni verigi preskrbe s hrano.

"Razmere pred tokratnimi volitvami so podobne tistim leta 2008, saj je bil tudi takrat na oblasti Janez Janša. Na volitve gremo v času krize in negotovosti, pri čemer ni jasnega načrta za pomoč ljudem in gospodarstvu. Slovenija je na žalost v slabi kondiciji," je ob tem povedala predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon, ki dodaja, da bodo z uresničevanjem načrta začeli prvi dan po volitvah. Pri tem izpostavlja, da bi bila lahko po opozorilih nekaterih ekonomistov kriza bistveno daljša od trenutnih pričakovanj. Poleg tega Fajonova napoveduje, da bo v primeru, če bodo del prihodnje vladne koalicije, ena prvih potez tudi vložitev sprememb zakona o RTV: "Za delovanje in neodvisnost javnega servisa, da se politika čim bolj umakne iz RTV." Ob tem v SD napovedujejo še brezplačno prehrano v šolah in vrtcih.

Za določitev najvišje dovoljene cene elektrike

V SD se tako zavzemajo za takojšnjo stabilizacijo cen energentov na podlagi zakona o kontroli cen in začasno regulacijo trga električne energije z določitvijo najvišjih dovoljenih cen, prav tako si prizadevajo za ponovno regulacijo trga s pogonskimi gorivi. Njihov načrt predvideva še zamrznitev DDV na energijo in pogonska goriva ter začasno znižanje trošarin. Poleg interventne priprave na naslednjo ogrevalno sezono v stranki med prioritetami na področju energetike navajajo sprejetje energetskega koncepta Slovenije za strateško diverzifikacijo virov energije in posledično zmanjšanje ranljivosti države na šoke pri preskrbi z energenti.

Na področju pridelave hrane bi Socialni demokrati omejili izvoz hrane in ciljno spodbujali pridelavo strateško pomembnih kmetijskih kultur v obdobju pred setvami. Poleg tega izpostavljajo še urgentni pristop k maksimalni aktivaciji kmetijskih zemljišč.

Krediti do 20 milijonov evrov 

Omenjena pomoč gospodarstvu zaradi podražitev energentov mora po njihovem mnenju temeljiti na enostavnem sistemu, da ne bi ponovili birokratskih zapletov glede kriterijev pridobitve in vračanja pomoči iz protikoronskih zakonov. Srednje velikim in velikim podjetjem bi pomagali z brezobrestnim kreditom do 20 milijonov evrov oziroma do največ 10 odstotkov letnega prometa s poroštvom države v višini 80 odstotkov. Za izboljšanje likvidnosti podjetij bi ta imela možnost preložitve plačila DDV za leto dni.

Predsednik strankinega strokovnega sveta za energetiko Gregor Goričar pojasnjuje, da si prizadevajo za uvedbo energetske kapice. Kot pravi, bodo morali sicer glede tega strokovnjaki še preučiti možni vpliv uvedbe kapice na slovensko gospodarstvo in BDP: "Nekje bo ta denar seveda treba vzeti." Delno bi lahko to mnenju Goričarja pokrili s proračunskimi sredstvi, poiskali pa bi tudi možne druge vire. V načrtu v tem pogledu med drugim navajajo pritegnitev dodatnih virov lastniškega in dolžniškega kapitala, pri čemer računajo na Evropsko investicijsko banko, Evropsko banko za obnovo in razvoj ter druge mednarodne finančne institucije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta