Socialno podjetništvo na razpotju

Srečko Klapš Srečko Klapš
03.07.2021 15:36
Kljub večjemu številu zadrug, manj zaposlenih in prihodkov. Razvoj zadružništva nameravjo krepiti tudi z novo zadružno zvezo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Na današnji Mednarodni dan zadružništva je na mariborskem Trgu svobode v okviru projekta SocioLab potekal Sejem socialne ekonomije, na katerem se ja predstavilo dvanajst razstavljalcev. Miro Mihec, direktor podjetja Etika je predstavljal etično oglaševanje s katerim želijo popularizirati bolj zdrav in trajnostni način življenja: "Osveščen kupec ima s svojo denarnico možnost vplivati na to, kaj prodajalci ponujajo na policah, in tudi skozi socialno podjetništvo, jih lahko umerjamo v to in delujmo v skupno dobro." Mihec še meni, da je koronavirus okrepil zavedanje o pomenu zdravja in da ljudje bolj pazijo nase in na svoj življenjski slog. "Etična družbeno odgovorna in socialna ekonomija, kamor spadajo tudi zadruge, si prizadevajo v to smer." 

Na vprašanje kako krepiti razvoj zadružništva v Sloveniji, pa so skušali odgovoriti na okrogli mizi. Karolina Babič, vodja Centra alternativne in avtonomne produkcije  je ugotovila, da se je v desetih letih število zadrug v Sloveniji povečalo iz 294 na 411, a da kljub temu število zaposlenih in prihodki padajo. Opozorila je tudi na spremembe zakona o zadrugah, ki so sicer bolj tehnične narave, predlog zakona je vlada že potrdila in je na poti v državni zbor. "Ob čemer naše pripombe niso bile upoštevane, kot nam je bilo rečeno zavoljo tega, ker sicer zakon ne bi mogel morati v državni zbor po hitrem postopku. Na kmetijskem ministrstvu pa so nas pozvali, da oblikujemo skupino, ki bi kasneje predlagala še vsebinske spremembe," ob čemer razmišljajo tudi, da bi zakonodajo delili na kmetijske zadruge in vse preostale zadruge.

V to smer je šla tudi debata, saj je Jadranka Vesel opozorila na državne razpise, ki so za zadruge tako rekoč nedosegljivi in pozvala k temu, da bi zadruge z dopisi o tem seznanjala resorna ministrstva. Rok Ramšak iz stanovanjske zadruge Zadrugator se je strinjal s predlaganim političnim pritiskom, bil pa je tudi za več deljenja znanj in izkušenj med zadružniki in za več notranje ekonomije, kjer ne bi smela prevladovati tekmovalnost. 

Glede na to, da Zadružna zveza Slovenije v glavnem zastopa kmetijske in gozdarske zadruge, so predlagali anketo med preostalimi zadrugami, ki jih je okoli 300, ali tudi formalno podpirajo ustanovitev lastne nove zadružne zveze? Večina prisotnih na okrogli mizi v živo in po spletu, je bila za. Dogovorili so se tudi za oblikovanje skupne spletne platformo zadrug v Sloveniji z njihovo ponudbo in potrebami.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta