Sodnik Accetto: Grob napad name! Predsednik ustavnega sodišča: Pozivi k odstopu sodnika niso utemeljeni

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
15.10.2019 11:51

Ustavni sodnik Jaklič vs. ustavni sodnik Accetto. Oglasila sta se predsednik sodišča dr. Rajko Knez s kratko izjavo na spletni strani ustavnega sodišča in sodnik, na katerega letijo očitki. Jaklič pa tvita.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ustavno sodišče
Janko Rath

"Vloga sodnika dr. Accetta v času pred ustanovitvijo stranke SMC je bila na podlagi identičnih očitkov, kot so se tokrat pojavljali v nekaterih medijih, v preteklih letih že večkrat predmet presoje pred ustavnim sodiščem. Prvič v zadevi U-I-191/17 (Drugi tir), nazadnje pa v zadevi U-I-59/17 (Presoja zakona o tujcih, ločeno mnenje sodnika Jakliča). Sodniki so vselej večinsko presodili, da razlogov za izločitev ni. Sodnik dr. Accetto drugih sodnikov in sodnic ni zavajal; njegova pojasnila so bila jasna in izčrpna. Javna diskreditacija sodnika ni sprejemljiva; pozivi k odstopu niso utemeljeni."

Jaklič eno, Accetto drugo

"Nisem lagal"

Oglasil se je tudi sodnik dr. Matej Accetto, novi podpredsednik ustavnega sodišča. Slovenska tiskovna agencija navaja iz njegovega pisma, da ni zavajal ali lagal, kakor mu očita Jaklič, očitki o njegovem sodelovanju pri pisanju programa SMC pa da so neosnovani.
Ko je ustavno sodišče odločalo o referendumu o drugem tiru, je pobudnik referenduma Vili Kovačič predlagal njegovo izločitev, pojasnjuje, ker da naj bi bil v volilnem letu 2014 soavtor programa stranke SMC za pravosodje, soavtor več knjig s takratnim predsednikom vlade Mirom Cerarjem ter splošneje leta 2014 sodelavec Cerarja pri sestavljanju programa politične stranke SMC. Accetto trdi, da drugim ustavnim sodnikom pri odločanju o njegovi izločitvi ni lagal, ampak jim je povedal vse, kar je bilo relevantno. "S temi sedaj javno izraženimi očitki so bili seznanjeni že ob takratnem odločanju o izločitvi, pa so predlog za izločitev na koncu vseeno zavrnili. Torej z izjemo sodnika Klemna Jakliča tudi po presoji drugih sodnikov navedeni očitki niso bili prepričljivi oziroma takšni, da bi postavili pod vprašaj mojo verodostojnost in nepristranskost."

Matej Accetto
Daniel Novakovič/sta

"Brez primere v mednarodni praksi najvišjih sodišč"

V programu SMC po ustanovitvi stranke ne razbere "niti enega stavka ali misli, ki bi bodisi neposredno bodisi posredno prišla od mene". Zaplet, ki je privedel do Jakličevih ostrih očitkov, da se je začel pri njegovem ugovoru na seji "zoper - po moji oceni - prelahkotno in neustrezno dajanje vrednostnih sodb ter pripisovanje politične motiviranosti drugim sodnikom v ločenih mnenjih". Njegova intervencija da je privedla do dodatka k ločenemu mnenju sodnika Jakliča. To ocenjuje kot brez primere v mednarodni praksi najvišjih sodišč tako glede vsebine neutemeljenih očitkov kot tudi tona in ostrine. V vsem skupaj vidi grob napad nase in svojo sodniško integriteto, "ki pa ni samo neutemeljen, ampak za povrh v luči obeh relevantnih odločitev sodišča še protisloven". V obeh zadevah, ki se ju zdaj problematizira, je glasoval na način, ki "nikakor ni bil v prid interesom stranke SMC in njenega tedanjega voditelja".
"Sodnik Jaklič mi - tako kot tudi preostalim sodnikom - očita, da sem za vsako ceno zaradi političnih motivov želel sprejeti odločitev, ki je sporno določbo zakona razveljavila. Ob takih navedbah sem že nekoliko zmeden, kaj želijo vsi ti izraženi očitki sploh sporočiti: naj bi bil politično pristranski v prid gospodu Cerarju ali proti njemu."      

{twitter}https://twitter.com/kjaklic/status/1184044717530636288{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta