Šola na daljavo: Strah pred boleznijo ni največja stiska tega časa

10.11.2020 17:36

"Nič ne zdravi tako kot skupnost in nihče ne more prizadeti tako kot človek," opozarja psiholog Robert Masten. Mentalno zdravje dijakov je ob kakovosti izobraževanja, ki na daljavo ni takšno kot običajno, ta čas največji problem po besedah predsednice Dijaške organizacije Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada je najprej zaradi epidemije koronavirusa podaljšala jesenske počitnice, nato pa srednjim šolam zapovedala pouk na daljavo, od doma.
Sašo Bizjak

Na popoldanski covid tiskovni konferenci je predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin pozvala ministrstvo za izobraževanje, naj spričo koronadobe pravočasno misli na maturante, da ne bo spomladi, ko bo čas zaključnih izpitov, panike. Ohrabrila je, prek zooma, dijake, ki so, po spomladanski izkušnji, zdaj spet soočeni s poukom na daljavo, naj zdržijo, tudi morebitne psihične stiske. Mentalno zdravje dijakov je ob kakovosti izobraževanja, ki na daljavo ni takšno kot običajno, ta čas največji problem, opozarja, težko je osem ur sedeti za računalnikom, sam, brez zunanjega življenja ... 

"Nič ne zdravi tako kot skupnost in nihče ne more prizadeti tako kot človek," pa je povedal izredni profesor Robert Masten z oddelka za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Dovolj težav imamo z epidemijo, ni je treba še v odnosih, je opozoril. Strah pred boleznijo ni največja stiska v teh posebnih okoliščinah koronadobe. Nikomur ni lahko, ne otrokom ne staršem, pravi. V družinah pa imajo starši večjo odgovornost kot otroci, mladostniki večjo od mlajših otrok. V šolah učitelji večjo kot učenci. Bodimo pozorni na potrebe drug drugega, pomagajmo si. Ne pozabiti na starejše. S staranjem se krog stikov, ki jih išče in potrebuje človek, širi, mislimo na to.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta