(SOOČENJE) Kako bi se soočila s težavo sovražnega govora, zakaj bosta na referendumu oba podprla zakon o vladi ...

Timotej Milanov Timotej Milanov
27.10.2022 20:28

Predsedniška kandidata Nataša Pirc Musar in Anže Logar sta na soočenju v organizaciji Večera in Radia Maribor pojasnjevala svoje poglede na številne tematike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer in Radio Maribor sta danes soočila Natašo Pirc Musar in Anžeta Logarja. Povzetek soočenja bomo objavili v prilogi V soboto, ki bo izšla 5. novembra. 
Sašo Bizjak

Zakaj bi bili boljši predsednik republike kot vaš protikandidat, je vprašanje, s katerim se je začelo soočenje predsedniških kandidatov Nataše Pirc Musar in Anžeta Logarja, ki sta ga v Sodnem stolpu v Mariboru organizirala časnik Večer in Radio Maribor.

Pirc Musarjeva, ki sicer pravi, da se je v dozdajšnjem poteku kampanje Logar do nje obnašal džentelmensko, meni, da bi bila boljša tudi zaradi tega, ker sama do zdaj nikoli ni spreminjala svojih stališč in vrednot: "Vedno sem se oglašala, ko se mi je zdelo, da je to potrebno." Na drugi strani je Logar po njenem mnenju v zadnjih treh mesecih postal drugi človek glede na svoje preteklo delovanje v politiki. Sama, pravi, se bo oglasila tudi, ko bo šlo za najhujše zdrse v demokraciji: "Kar se je zgodilo tudi v Sloveniji. V tem pogledu se ne bojim biti neka moralna avtoriteta, ni me strah spregovoriti, nikoli nisem živela v coni udobja."

Sašo Bizjak

Logar poudarja, da so z vidika varnostne situacije in geopolitike pred Slovenijo odločitve, pri katerih ne smemo narediti napake, saj bi bili oportunitetni stroški teh napak danes bistveno višji kot v preteklosti. Posledice vojne v Ukrajini, energetske in prehranske krize po njegovem mnenju terjajo človeka, ki ima ustrezne mednarodne izkušnje, ki si jih je sam nabral pri dosedanjem delu v politiki, tudi kot zunanji minister v tretji Janševi vladi. "Vedno sem znal poiskati tisto, kar nas povezuje, kjer smo enotni - in na podlagi tega sprejeti odločitve."

Sašo Bizjak

Kako nad sovražni govor?

Voditelja soočenja Tomaž Ranc (Večer) in Nataša Rižnar (Radio Maribor) sta kandidata med drugim vprašala, kaj bi na položaju predsednika naredila, da bi izboljšala stanje na področju sovražnega govora, ki se je razplamtel med Slovenci. Po besedah Logarja napetosti, ki se širijo po družbenih omrežjih, predstavljajo težavo, ki jo je potrebno nasloviti, saj se lahko po njegovih besedah stopnjevanja te sovražnosti sprevržejo v fizično nasilje: "Na tem področju mora biti politika za zgled." Na vprašanje Ranca, kaj potemtakem meni o načinu komuniciranja SDS Janeza Janše, odgovarja, da mu je vsaka ostra komunikacija preko socialnih omrežij tuja in da je v zvezi s tem treba vzpostaviti dialog, tudi s predsedniki vseh parlamentarnih strank. "Zakaj tega dialoga niste sprožili že znotraj vaše stranke," je vztrajal Ranc. "Sam vedno uporabljam spoštljiv dialog in nanj apeliram," je odvrnil Logar, ki pravi, da je tako počel tudi znotraj stranke. Logar glede tega še izpostavlja, da se je v slovenski politiki uveljavil koncept preglasovanja, ko vsaka nova vlada začne spreminjati vse, kar je naredila prejšnja. To pa se odraža tudi v današnji družbeni klimi, v kateri se je sovražni govor že tako udomačil.

Pirc Musarjevo je Ranc izzval z vprašanjem, kaj meni o besedah predsednika vlade Roberta Goloba, ki je napovedal vojno sovražnemu govoru. "Nisem bila prav srečna, ko sem slišala te besede gospoda Goloba," pravi Pirc Musarjeva, ki meni, da pri sovražnem govoru in v politiki ni mogoče delovati po načelu, da se klin s klinom izbija. "Ne moremo s sovražnim govorom iti nad sovražni govor." Diskurz v slovenski politiki postaja vse bolj grob in brutalen, opozarja Pirc Musarjeva, ki ocenjuje, da je med politiki veliko več tovrstnega grobega govora na strani desnega političnega pola. Na družbenih omrežjih, kjer se srečata skrajna levica in desnica, pravi, pa je sovražni govor prisoten na obeh straneh: "Predsednik države je prvi, ki mora na to paziti in opozarjati."

Sašo Bizjak

"Timski človek"

V razpravi o prihajajočih referendumih sta, zanimivo, oba kandidata povedala, da bosta podprla zakon o vladi. "Ker menim, da si lahko vlada sama določi, koliko ministrov bo imela, zaradi mene jih je lahko trideset ali petdeset. To odgovornost prevzema predsednik vlade," pravi Logar. Ko mu je Pirc Musarjeva navrgla, da pa je kot poslanec SDS glasoval proti temu zakonu, pa je to pojasnil z besedami: "Seveda. Vedno sem govoril, da sem timski človek."

Po prvem krogu volitev je Pirc Musarjeva obiskala kitajsko veleposlaništvo v Ljubljani. Na vprašanje, kaj je tam počela, odgovarja, da je bila tja povabljena kot predsedniška kandidatka, ker so jo želeli spoznati. Logar pa glede tega, ali se mu zdi to primerno, pove, da o tem nima mnenja ter da njega kitajski veleposlanik ni povabil na pogovor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta