Soočenje kandidatov mariborskih okrajev: Kako uspešno je bilo soočenje z epidemijo

Timotej Milanov Timotej Milanov
09.04.2022 11:33

Na tokratnem predvolilnem soočenju v organizaciji televizije BK TV in Večera so svoja mnenja predstavili kandidati v mariborskih volilnih okrajih Karmen Teržan Kopecky (NSi), Lidija Divjak Mirnik (LMŠ), Dejan Kaloh (SDS), Franc Kangler (Povežimo Slovenijo), Tomaž Lah (Gibanje Svoboda), Danilo Burnač (Naša dežela), Petra Greiner (Vesna) in Slavko Šterman (SAB).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Soočenje kandidatov na BK TV. 
Igor Napast

Ob tem so med drugim soočili mnenja glede vladnih ukrepov za omilitev posledic epidemije na gospodarstvo. Poslanec in kandidat SDS Dejan Kaloh meni, da je Slovenija zaradi vladnih ukrepov iz epidemiološke krize izšla kot zmagovalka, kar je po njegovih besedah tudi posledica sprejetih protikoronskih zakonskih ukrepov:  “Samo za gospodarstvo je bilo namenjenih več kot 2,3 milijarde evrov, s tem smo lahko ohranili vitalnost gospodarstva. Pri tem ni bil prezrt noben segment prebivalstva.” Drugačno mnenje ima poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik, ki pri tem izpostavlja industrijo srečanj kot eno od prezrtih panog. Vladna odločitev za pomoč gospodarstvu je sicer po njenem mnenju pravilna, a tudi sama opozarja na tako imenovane podtaknjence, ki so bili del protikoronskih paketov. “V vladi se zdaj vsi hvalijo z gospodarsko rastjo in stanjem na področju brezposelnosti, ampak vse to temelji na zadolževanju, ki v zadnjih dveh letih znaša deset milijard evrov, od tega je bilo pet milijard porabljenih za odpravljanje posledic krize. Vsi, ki jim je vlada zaradi epidemije prepovedala delo, bi morali biti deležni teh dodatkov,” meni kandidat SAB Slavko Šterman. Kandidat Naše dežele Danilo Burnač bi vladi za njeno delovanje v času epidemije dal oceno pet: “Izvoz se je samo v lanskem letu povečal za 13 odstotnih točk.” Tudi zadolževanje je bilo po njegovih besedah zaradi bonitetnih ocen države izvedeno po najbolj ugodnih pogojih, kar jih je Slovenija kdaj imela. K boljšemu gospodarskemu stanju po njegovem prepričanju prispeva tudi višja povprečnina, ki so je deležne občine: “Občine so v tem trenutku največji investitor v državi in generirajo razvoj v odročnih predelih.” Kandidat liste Povežimo Slovenijo Franc Kangler ocenjuje, da je vlada vključno z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom vodila odlično gospodarsko politiko: “V politiki moraš biti odločen, odgovoren, sprejemati ukrepe. Nekateri ukrepi so bili boleči, rezultati po epidemiji pa so vidni: osemodstotna gospodarska rast in nizka brezposelnost.” 

Tokrat so mnenjea soočili kandidati mariborskih okrajev. 
Igor Napast

Izobraževanje kadrov za tujino?

Kar nekaj besed so kandidati namenili tudi področju šolstva v času epidemije. Kandidatka NSi Karmen Teržan Kopecky meni, da je pri izvedbi prišlo do določenih težav, a bo po njenem mnenju šolanje na daljavo v prihodnosti postalo eden od načinov izvedbe pouka za višje razrede, kar je povezano tudi s prizadevanji za ohranitev narave. Kandidat Gibanja Svoboda Tomaž Lah pravi, da bo Slovenija v prihodnosti potrebovala kadre za izvedbo zelenega prehoda in digitalizacije, čemur se bodo po njegovih besedah morali prilagoditi tudi študijski programi. Glede financiranja zasebnih študijskih programov Kaloh pravi, da je v te danes vpisanih samo deset odstotkov študentov, a da si prav tako zaslužijo državno financiranje, če izpolnjujejo vse pogoje za to. Šterman se s tem strinja, a dodaja: “Javna univerza je tista, ki omogoča študij vsem.” Lidija Divjak Mirnik pravi, da SDS s podeljevanjem koncesij na področju izobraževanja vzpostavlja vzporedni šolski sistem. Kandidatka Vesne Petra Greiner pa meni, da plačljivi študiji v Sloveniji niso potrebni. “Sploh pa ne reklama, da bomo s tem dobili diplomante, ki bodo potem delali v sosednjih državah.”  

Celoten posnetek soočenja si lahko ogledate spodaj:

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta