ŠOU v Ljubljani spreminja statut, poslovnik študentskega zbora in volilni pravilnik, pravijo, da spremembe niso sporne

STA, A.L.
08.06.2022 16:29

Študentski zbor ŠOU v Ljubljani bo zvečer obravnaval spremembe statuta ŠOU, poslovnika študentskega zbora, volilnega pravilnika in pravilnika o pritožbeni komisiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V skupini Zagon spremembam nasprotujejo, saj menijo, da bi te omejile možnost razprave na sejah zbora in otežile kandidiranje na jesenskih volitvah. Za ŠOU spremembe niso sporne.

Kot so sporočili iz opozicijske študentske skupine Zagon, predlagana sprememba poslovnika študentskega zbora določa, da se točke dnevnega reda, ki zaradi prekinitve seje niso bile obravnavane, štejejo za umaknjene, če nadaljevanje seje ni sklicano v naslednjih 30 dneh. Sprememba bi vladajoči koaliciji omogočila, da sejo pred točkami, o katerih ne želijo odločati, po navedbah Zagona preprosto prekinejo že z odhodom večine poslancev, da seja ni več sklepčna. Ob tem so spomnili na prekinitev seje pred odločanjem o aktu o ustanovitvi Radia Študent zaradi nesklepčnosti ob predhodnem odhodu poslancev.

Poslanci bodo odločali tudi o predlogu, po katerem poslanci na sejah ne bodo mogli več postavljati vprašanj, temveč jih bodo morali poslati pisno predsedniku zbora najmanj dan pred sejo. Poleg tega študentje in druge osebe, ki niso študentski poslanci, člani predsedstva ali predlagatelji oziroma zagovorniki točk dnevnega reda, ne smejo več razpravljati v študentskem zboru.

Študentsko organizacijo Univerze (ŠOU) v Ljubljani oktobra čakajo volitve. S spremembami volilnega pravilnika, če bodo sprejete, kandidatur ne bo več mogoče vložiti po pošti, pač pa le na Študentskem kampusu v času uradnih ur vložišča. To je po opozorilu skupine Zagon problematično že zato, ker na spletni strani ŠOU v Ljubljani uradnih ur vložišča ni mogoče najti, niti vsi študentski poslanci pa ne vedo, kje na Kampusu vložišče sploh je.

Petek ne vidi nič spornega

Tudi potrdilo o statusu študenta bodo morali kandidati po novem predložiti do 12. dne pred dnem glasovanja, namesto do devetega dne. "Že tako pa je problematično, da so kandidati o nepopolnosti svojih kandidatur obveščeni le preko objave na spletni strani ŠOU v Ljubljani, kjer je bilo obvestilo v preteklosti že prekrito z reklamnimi sporočili, in na oglasni deski na Študentskem kampusu, od objave pa imajo le dva dneva za dopolnitev svoje kandidature," so še zapisali v izjavi za javnost.

Poleg opisanih reform, v Zagonu izpostavljajo, da bo volitve izvajala volilna komisija, ki jo vodi sestra člana predsedstva ŠOU v Ljubljani iz kvote koalicijske skupine Povezani, nadzorovala pa jih bo pritožbena komisija, ki je kot nov organ pred dvema letoma nadomestil razsodišče in tožilstvo ŠOU.

V predlaganih spremembah internih aktov predsednik ŠOU v Ljubljani Klemen Petek ne vidi nič spornega. Kot je pojasnil za STA, so predlagane spremembe poslovnika študentskega zbora pripravili po načelu poslovnika državnega zbora. "Na posameznih točkah dnevnega reda v DZ govorijo lahko predstavniki točke in izvoljeni poslanci, tako da deluje demokracija," je dejal. Kot je dodal, so te spremembe nujne, ker je bil na prejšnjih sejah kaos in so bile te seje, bolj podobne nekim zabavam s strani opozicije.

V zvezi s spremembami volilnega pravilnika oziroma krajšim rokom za predložitev potrdila o statusu študenta je Petek povedal, da je bil to vsako leto problem, ker so ta potrdila včasih z zamudo prihajala. S predlagano spremembo bodo kandidatom po njegovem zagotovilu omogočili, da bodo lahko pravočasno in transparentno oddali svoja potrdila o statusu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta