Sova in parlamentarni nadzor: Pahor poziva Šarca, naj skliče sejo sveta za nacionalno varnost in povabi Janšo

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
26.11.2019 14:40

Da obveščevalna služba preganja svojega nadzornika, je nesprejemljivo in bo odmevalo tudi v tujini, opozarja ustavni pravnik dr. Janez Pogorelec. Oglasil se je tudi predsednik SDS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik republike Borut Pahor in Janez Janša, predsednik SDS
Robert Balen

"Predlagam, da skličete sejo sveta za nacionalno varnost v zvezi z zelo zaskrbljujočimi zaostritvami odnosa med Sovo in KNOVS, ki naslavljajo demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami in varovanje nacionalnih interesov," predsednik republike Borut Pahor poziva premierja Marjana Šarca.
Predlaga, da predsednik vlade na sejo povabi predsednika republike in državnega zbora, predstavnika največje opozicijske stranke in predsednika KNOVS. To je elegantna graja Šarcu, ker na prejšnjo sejo opozicija v podobi SDS Janeza Janše ni bila povabljena.
Predsednik republike in vrhovni poveljnik k svetu za nacionalno varnost poziva po zadnjem hrvaško-slovenskem pingpongu, kdo kaj je (ni) storil v arbitraži za mejo, ki jo zaradi afere prisluškovanje na slovenski strani Hrvaška ne priznava, čeprav je arbitražno sodišče odločilo, Slovenija pa zato sosedo toži na Sodišču EU. In po zadnjih napetostih med parlamentarno komisijo za nadzor varnostnih in obveščevlnih služb (KNOVS) in Sovo, kar je trenutno rezultiralo v Sovino ovadbo poslanca Mateja Tonina (NSi), ki KNOVS vodi. No, Tonin pravi, da ni ovaden on, ampak neznani storilec. Nasprotovanje parlamentarnemu nadzoru obveščevalne službe ima odmev tudi na twitterju. To je opozorilo Janeza Janše.
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1199297634181304320{/twitter}
Oglasil se je tudi ustavni pravnik dr. Janez Pogorelec.  
{twitter}https://twitter.com/JanezPogorelec/status/1199216456019464192{/twitter}
Pa predsednik DZ in SD Dejan Židan ...
{twitter}https://twitter.com/strankaSD/status/1199298026046656513{/twitter}
Matej Tonin, predsednik NSi in KNOVS ...
{twitter}https://twitter.com/MatejTonin/status/1199294642992357377{/twitter}
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta