Sova v odzivu na Žaklja: Pojasnila Sove se niso spreminjala

STA, A.L.
19.04.2024 18:44

V Sovi so po današnji izjavi predsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Janeza Žaklja v odzivu zapisali, da je Knovs dobil "vsa pojasnila, skupaj z dokumentacijo, ki se niso spreminjala".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Član komisije iz vrst Sove Teodor Uranič je Žaklju očital manipulacijo z zaupnimi informacijami in potvorbo zaključkov komisije.
Robert Balen

Sova je pri izvajanju vseh aktivnosti zoper prijeta pripadnika tuje obveščevalne službe ravnala zakonito in strokovno, so ponovili.

"Slovenska obveščevalno varnostna agencija (Sova) je pri izvajanju vseh aktivnosti zoper prijeta pripadnika tuje obveščevalne službe ravnala zakonito, strokovno in predlagala aktivnosti v skladu z odredbo sodišča. Knovsu so bila podana vsa pojasnila, skupaj z dokumentacijo, ki se niso spreminjala, kot jasno izhaja tudi iz obvestila agencije za javnost z dne 26. 10. 2023 in pričanja direktorja agencije pred preiskovalno komisijo 19. 3. 2024," so za STA sporočili iz Sove.

Prav tako je bil Knovs po njihovih besedah seznanjen s podatki in dokumenti o ugledu agencije v mednarodni obveščevalni skupnosti, ki nikoli ni bil omajan, "še več, agencija je s svojimi aktivnostmi še okrepila svoj ugled in zaupanje v svoje delo".

S to izjavo se je Sova odzvala na današnje navedbe predsednika komisije DZ za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) Janeza Žaklja (NSi), ki je na izjavi po seji komisije dejal, da Knovs ne more niti potrditi niti izključiti domnevnega vpliva premierja Roberta Goloba na zamik datuma aretacije domnevnih ruskih vohunov.

Ob tem pa je navedel, da je Knovs ugotovil neskladja med pojasnili Sove in Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) ter med navedbami nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava ter Kadivnika.

Po navedbah Žaklja komisija tudi ugotavlja, da o poteku preiskave in usklajevanju med Sovo in NPU ne obstaja "praktično nobena pisna dokumetacija", nad čemer Knovs po Žakljevih navedbah izraža presenečenje in zaskrbljenost.

Član komisije iz vrst Sove Teodor Uranič je Žaklju sicer očital manipulacijo z zaupnimi informacijami in potvorbo zaključkov komisije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta