Sparkasse mora obračunati negativne obresti

Srečko Klapš Srečko Klapš
07.04.2022 17:25

V Zvezi potrošnikov pričakujejo, da bo Sparkasse poračunala obrestne mere tudi za nazaj in tistim, ki so že odplačali kredit, povrnila razliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je danes sporočila, da je višje sodišče potrdilo sodbo, s katero je banki Sparkasse naloženo, da v kreditnih potrošniških pogodbah preneha obračunavati negativne referenčne obrestne mere euribor v višini 0 odstotkov oziroma da morajo upoštevati dejanske negativne vrednosti euriborja pri izračunu pogodbene obrestne mere.

ZPS je tožbo zoper Sparkasse zaradi neupoštevanja negativnega euriborja v potrošniških kreditnih pogodbah vložila leta 2017, ta banka je to nezakonito prakso izvajala od leta 2015, ko je vrednost euriborja postala negativna. V tožbi so zahtevali, da se ugotovi, da banka z uporabo euriborja v vrednosti 0 odstotkov namesto dejanske negativne vrednosti krši obligacijski zakonik in zakon o varstvu potrošnikov. Zahtevali so tudi, da se banki prepove uporabljati takšno prakso v vseh kreditnih pogodbah, ki ne vsebujejo posebne klavzule o ničelni vrednosti euriborja. Sparkasse se je na sodbo pritožila, a je višje sodišče njeno pritožbo zavrnilo in potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča.

Breda Kutin, predsednica ZPS: "Sparkasse naj tistim kreditojemalcem, ki so kredit že odplačali, vrne preplačilo." 
Robert Balen

V ZPS menijo, da mora Sparkasse sodbo izpolniti, danes pa so jo še pozvali, da pravilno obračuna pogodbeno obrestno mero tudi za nazaj: "Pričakujemo, da bo banka Sparkasse Takoj prenehala sporno prakso. In da bodo spoštovali ugotovitev sodišča, da je takšno obračunavanje euriborja nezakonito, in bodo vsem svojim kreditojemalcem pravilno obračunali pogodbeno obrestno mero za celotno obdobje, torej upoštevali dejanske negativne vrednosti euriborja tudi za obdobje pred pravnomočnostjo sodbe. Tistim kreditojemalcem, ki pa so kredit že odplačali, pa naj vrnejo preplačilo," je dejala Breda Kutin, predsednica ZPS, ki je banko tudi pozvala, naj vse svoje kreditojemalce o izvedenem preračunu pogodbenih obresti obvesti z ustreznim obračunom njihovega kredita.

V banki Sparkasse, ki jo vodita začasni predsednik uprave Tomaž Šalamon in član uprave Thomas Jurkowitsch, se bodo na odločitev višjega sodišča odzvali jutri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta