Spet preobrat na borznih trgih

skl
06.08.2024 17:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Japonski borzni indeks Nikkei je danes zrasel za desetino in tako le še dva in pol odstotka zaostal za petkovo vrednostjo.
Kimimasa Mayama

Po za borzne trge, še posebno azijske, neobetavnem začetku tedna, ko so ti beležili v povprečju več kot dvanajstodstotni upad borznih indeksov, so se tečaji delnic precej popravili. Japonski borzni indeks Nikkei je namreč zrasel za desetino in tako dva in pol odstotka zaostal za njegovo najvišjo petkovo vrednostjo. Ponedeljkovo trgovanje je pokazalo, da je bil upad tečajev japonskih delnic precej globlji kot v Evropi in ZDA: "Udeleženci na trgu zdaj priznavajo, da je bila korekcija na japonskem borznem trgu pretirana," je za Bloomberg menil Tomo Kinoshita, globalni tržni strateg pri Invesco Asset Management v Tokiu. Potem ko so ameriški borzni indeksi v ponedeljkovem trgovanju izgubili v povprečju okoli tri odstotke svoje vrednosti, so se v začetku današnjega trgovanja obarvali v zeleno in bili okoli en odstotek višje. Medtem ko so se tečaji delnic na evropskih borzah danes vrteli okoli izhodiščnih vrednosti.  

Kot kaže, je vlagatelje na kapitalskih trgih pomirila tudi Ameriška centralna banka (Fed), ki je po poročanju Reutersa preko Mary Daly danes trgom sporočila, da se inflacija v ZDA še vedno znižuje in je na poti proti cilju centralne banke – dveh odstotkov na letni ravni.

Borzni indeks Ljubljanske borze SBI TOP (1588 točk) pa je danes pridobil 3,80 odstotka in je skorajda nadoknadil ponedeljkov 4,5-odstotni primanjkljaj. Največ okoli pet odstotkov vrednosti so pridobile delnice Petrola, Pozavarovalnice Sava in Cinkarne Celje, medtem ko so bile delnice NLB dražje za štiri in pol odstotka in so se povzpele na 127,50 evra za delnico.  

Volatilnost na kapitalskih trgih se pozna tudi pri trgovanju z zlatom, v zadnjih dveh dneh so se cene za 31,1-gramsko unčo zlata namreč gibale med 2370 in 2443 dolarji. Danes so se za okoli odstotek zvišale tudi cene črnega zlata in pokrile izgube preteklih dni. Za 159-litrski sod nafte brent je bilo treba v azijskem trgovanju odšteti 77,27 dolarja, kar je 97 centov oziroma 1,27 odstotka več kot v ponedeljek. Zahodnoteksaška nafta se je podražila za 1,14 dolarja oziroma 1,56 odstotka na 74,08 dolarja. Analitiki naftnih trgov menijo, da bi lahko stopnjevanje napetosti na Bližnjem vzhodu (Izrael, Iran, Palestina) vplivalo na dobave in ogrozilo zaloge. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta