(SPREMLJAMO) Po vstopu v državo odslej osebe v sedemdnevno karanteno na naslov bivanja ali nastanitve, nato testiranje

Gr.G., STA
11.04.2020 08:59

Do danes smo zaradi pomanjkanja kupovali vse, kar nam je kdo ponudil, od danes naprej pa lahko mi odločamo, kaj bomo nabavili, je zadovoljno povedal minister Počivalšek. V petek pet novih smrti bolnikov s covidom-19, skupno potrjenih 1188 okužb s koronavirusom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska policija na mejnem prehodu Šentilj.
Andrej Petelinšek

19:32

Karanteno v Postojni zapušča 16 stanovalcev

Dva tedna po nastanitvi bo karanteno v postojnskem hotelu v nedeljo zapustilo 16 stanovalcev iz prve skupine, ki je tja odšla po vrnitvi z letalom iz Španije. Nihče med njimi nima zdravstvenih težav, so na Facebook profilu sporočili iz Regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko. V noči na danes pa so v hotel za 14 dni nastanili nove tri osebe.

Zdravstvene zavarovalnice zavračajo očitke o dobičkih zaradi epidemije

Mesec dni od razglasitve epidemije covida-19 in korenitih sprememb v delovanju zdravstvenega sistema na ZZZS opozarjajo, da se bodo zaradi tega znašli v finančnih težavah. V Levici so že pozvali k zamrznitvi premij dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj. A zdravstvene zavarovalnice opozarjajo, da zaradi epidemije ne bodo imele prihrankov.
16:50

Po vstopu v državo odslej le še sedemdnevna karantena

Osebe, ki bodo od nedelje prišle v Slovenijo, bodo morale za sedem dni v karanteno na naslovu prebivanja ali nastanitve, nato se jih bo testiralo na novi koronavirus. Tujim delavcem bo moral ustrezno karanteno zagotavljati delodajalec. Omejitve med drugim ne bodo veljale za čezmejne delavce, tovorni promet in prehod države v istem dnevu.
Če bo test negativen, bo karantena prenehala. Bo pa morala takšna oseba, tako kot že v času trajanja karantene, tudi po prenehanju karantene o pojavu morebitnih bolezenskih znakov takoj obvestiti izbranega osebnega zdravnika, lečečega zdravnika ali službo nujne medicinske pomoči. Če bo test pozitiven, bodo osebo obravnavali skladno s smernicami za obravnavo okuženih z novim koronavirusom in pravilnikom o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje. Za koga določila glede karantene ne bodo veljala, preberite -> TUKAJ

Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek

Odvzem vozniškega dovoljenja in zasegi vozil po novem sodijo med nujne zadeve na sodiščih

Vrhovno sodišče je v četrtek v uradnem listu objavilo spremembo odredbe o ukrepih, ki veljajo na sodiščih zaradi epidemije koronavirusa. S spremembo je med nujne zadeve, ki jih v času epidemije obravnavajo sodišča, znova uvrstilo začasni odvzem vozniškega dovoljenja in zasege motornih vozil po zakonu o prekrških. 
Roki v sodnih in upravnih zadevah v času epidemije novega koronavirusa namreč ne tečejo, sodišča pa obravnavajo le nujne zadeve. Na vrhovnem sodišču so do predloga zadržani. Razmišljajo tudi o možnosti skrajšanja sodnih počitnic, ki sicer potekajo od 15. julija do 15. avgusta, s čimer bi nadoknadili nekaj izgubljenega časa. 
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1248913470961127426{/twitter}
12:44

Medicinska ekipa odletela v Mali po slovenskega vojaka, okuženega z novim koronavirusom

Z novim koronavirusom se je okužil tudi slovenski vojak na misiji v Maliju, je danes dejal vladni govorec Jelko Kacin. V Mali je že odletela slovenska medicinska ekipa, ki bo vojaka pripeljala domov, je dejal. V operaciji sodeluje francosko letalo, nanj so vkrcali medicinsko osebje Slovenske vojske. "Predvidoma pozno zvečer se bo letalo vrnilo iz Malija. Pripadnik je samo pozitiven, počuti se dobro, med poletom bodo zanj dobro skrbeli in svoje zdravljenje bo nadaljeval v Sloveniji," je navedel Kacin. Več -> TUKAJ

Vaja medicinskih delavcev Slovenske vojske in partnerskih vojsk v vojašnici generala Maistra.
Sašo Bizjak

Počitnic v tujini verjetno letos ne bo

Dr. Aleš Rozman je na novinarski konferenci vlade povedal, da v zadnjih dneh opažajo ugodne trende gibanja števila obolelih in sprejetih v bolnišnice. "Pazimo, da teh prednosti, ki smo jih dobili z res dobrim režimom ukrepov proti epidemiji v zadnjem mesecu, ne bomo zapravili v naslednjem tednu," je dejal. Izpostavil je, da je smiselno sproščanje ukrepov v tistih dejavnostih gospodarstva, ki imajo malo osebnega kontakta in tako nizko stopnjo nevarnosti prenosa bolezni. "Druženja v skupinah se bomo morali izogibati še dalj časa," je dodal. Meni, da verjetno letos počitnic v tujini ne bo, potovanja znotraj Slovenije pa bodo odvisno od epidemioloških trendov. Več -> TUKAJ
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1248913153028755458{/twitter}

Milan Krek: Opozorilo velja vsem. Razmere še niso stabilne. Še moramo vzdržati

Predstojnik koprske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je pojasnil, da raziskovalci na Primorski univerzi opozarjajo pred prehitrim sproščanjem ukrepov. Predlagajo, da sprostimo ukrepe šele, ko bomo določen čas v stabilni fazi epidemije. "Razmere se počasi stabilizirajo. Čez praznike moramo narediti vse, da ne bi poslabšali situacije, ki je zelo nestabilna," je dejal Krek in dodal, da imamo največjo gostoto okuženih med ostarelimi osebami v starosti nad 85 let, ki sodijo med najbolj ogrožene skupine. "Njim lahko prinesejo virus mlajši, ko jih obiskujejo. Pazite, da ne obiskujete starih staršev, če to ni nujno potrebno."
11:14

Raziskava: Novi koronavirus bi lahko škodoval tudi živčnemu sistemu

Okužba z virusom sars-cov-2 se ne kaže le z vročino, kašljem in težavami z dihanjem, ampak lahko povzroči tudi nevrološke simptome, je razvidno iz študije kitajskih znanstvenikov, ki so preučevali bolnike v Wuhanu. Glede na prispevek v znanstveni reviji Jama Neurology je virus pri tretjini bolnikov poškodoval živčni sistem. 

Sašo Bizjak

V petek pet novih smrti bolnikov s covidom-19

V petek je umrlo še pet bolnikov s covidom-19, kar pomeni, da se je število umrlih v epidemiji povzpelo na 50. V petek je bilo sicer po navedbah vlade opravljenih 1232 novih testov na koronavirus, okužbo so ugotovili pri 28 osebah. V Sloveniji so tako našteli že 1188 potrjenih okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1248908469358510080{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1248908601256804353{/twitter}
V bolnišnicah je bilo v petek 94 bolnikov, kar je 12 manj kot dan prej. Intenzivno nego je potrebovalo 37 bolnikov, kar je eden več kot v četrtek. Odpuščenih pa je bilo 11 oseb, skupaj že 148.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1248908276156239873{/twitter}
10:02

V ljutomerskem domu starejših še štirje okuženi

V domu starejših v Ljutomeru so potrdili okužbo z novim koronavirusom še pri enem oskrbovancu in treh zaposlenih. Skupno je potrjeno okuženih 54 oskrbovancev in 14 zaposlenih, pozitivna pa sta še dva iz zdravstvenega doma Ljutomer, ki sta delala v domu starejših. Skupno je tako okuženih 70 oseb. Več -> TUKAJ.
9:46

Ponovno dovoljeno izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev

Na ministrstvu za zdravje so se odločili za ponovno in postopno uvajanje zagotavljanja nenujnih oblik zdravljenja, da se razbremeni izvajalce zdravstvene dejavnosti na primarni ravni, zagotovi pretočnost bolnikov iz primarne na sekundarno raven ter čim prej zagotovi zdravstveno obravnavo tudi drugim bolnikom, če bi opustitev zdravstvenih storitev lahko vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja bolnika. Poleg tega pa poskušajo s spremembo odloka zmanjšati tudi učinek sprejetih ukrepov na podaljševanje čakalnih dob. Več -> TUKAJ

Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek

Mega paket ukrepov se lahko začne izvajati

Z današnjim dnem je uveljavljen zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa bodo do konca maja, morda mesec dni dlje. V primeru izboljšanja razmer lahko vlada predlaga tudi predčasno prenehanje veljavnosti zakona. Več -> TUKAJ

ž

Počivalšek: Od danes naprej mi odločamo, kaj bomo nabavili

Na brniško letališče je v petek zvečer iz logističnega centra v kitajskem Quingdao pristalo prvo letalo s sedmimi tonami zaščitne opreme. Skupaj je v Slovenijo tako v petek prišlo kar 27 ton opreme, zato je gospodarski minister Zdravko Počivalšek ocenil, da je Slovenija zdaj v položaju, da sama izbira, kaj bo nabavljala". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta