(SPREMLJAMO) V agencijah kritični do predlagane združitve, opozicija: Vlada v poskus političnega prevzema neodvisnih institucij

STA, DR
05.10.2020 11:59

Predlog zakona o Javni agenciji RS za trg in potrošnike in Javni agenciji RS za finančne trge med drugim predvideva združitev Agencije za energijo, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK), Javne agencije RS za varnost prometa, Javne agencije za civilno letalstvo RS in Javne agencije za železniški promet RS v novo Javno agencijo RS za trg in potrošnike. Agencijo za zavarovalni nadzor in Agencijo za trg vrednostnih papirjev pa bi združili v novo Javno agencijo RS za finančne trge. Vodstvi obeh novoustanovljenih agencij bi imenovala vlada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB so danes na novinarski konferenci ponovili nasprotovanje vladni nameri o združitvi regulatorjev pod dve agenciji.
Robert Balen

V LMŠ, SD, Levici in SAB enotno: Vlada v poskus političnega prevzema neodvisnih institucij

V opozicijskih LMŠ, SD, Levica in SAB so danes na novinarski konferenci ponovili nasprotovanje vladni nameri o združitvi regulatorjev pod dve agenciji. Enotni so, da gre pri tem za poskus političnega prevzema neodvisnih institucij in nastajanje avtokratskega nadzornega sistema. Kot poudarjajo, bodo storili vse, da to preprečijo.

Vse od prisege nove vlade do danes po oceni predsednika LMŠ Marjana Šarca spremljamo vladno podrejanje institucij in njeno prizadevanje, da bi prevzela nadzor v nadzornih institucijah ter tako preprečila preiskave zoper njo in nasprotna mnenja. Vlada po njegovih besedah ni sposobna reševati epidemiološke slike, pač pa še poglablja krizo in nezaupanje. "Takšno ozračje pa je dobro gojišče za teoretike zarote, ki pravijo, da ukrepi niso potrebni. Ukrepi so še kako potrebni in treba jih je tudi predstaviti na ustrezen način," je poudaril.

Robert Balen

A mimo krize z epidemijo se po Šarčevi oceni dogaja podrejanje institucij, od policije, drugih obrambno-varnostnih sistemov pa do finančne uprave in drugih institucij, skratka vseh, ki bi lahko preiskovali nečedna ravnanja. "Piko na i pa smo doživeli, ko se v nasprotju s pravnim redom EU in s kakršnimikoli normami skuša na hitro, praktično čez noč združiti vse regulatorje pod eno streho pod krinko racionalizacije. Vsem nam je jasno, da gre za podreditev sistema in ščitenje koruptivnih praks," je izpostavil Šarec.

Voditeljica SD Tanja Fajon se je strinjala, da gre za poskus še zadnjega političnega prevzema neodvisnih institucij pod krinko debirokratizacije. "Ne bi me presenetilo, če bi Janez Janša skušal razpustiti tudi DZ," je bila ostra. Državljanke in državljane je pozvala, naj bodo glasni, saj gre za njihove pravice. Gre namreč za edine neodvisne regulatorje in politični vplivi nanje pomenijo konec pravne države in demokracije. Izpostavila je tudi pričakovanje na oster odziv Evropske komisije.

"Drvimo v nevarno, avtoritarno smer. Predsednik vlade pri pripravi zakonodaje v tajnosti gre verjetno tudi v nasprotju z ustavo," je ocenila Fajonova. Po njenih besedah to kaže, da vlada v času koronske krize, ko se zdravstveno stanje ljudi slabša, izkorišča razmere za uveljavljanje nekih zelo hudih političnih potez v družbene podsisteme države. "To je nedopustno," je jasna Fajonova.

Robert Balen

Da za kuliso koronske krize vlada počne vse kaj drugega, kot se sooča z epidemijo, je poudaril koordinator Levice Luka Mesec. Med drugim si želi podrediti osem ključnih regulatorjev, cilji tega pa so jasni. Kot je naštel, želi počistiti z ljudmi, ki v agencijah razmišljajo s svojo glavo, regulatorje združuje, ker si je lažje politično podrediti dve agenciji kot osem, poleg tega pa jih združuje zaradi ozkih lastnih interesov. Glede slednjega je Mesec spomnil, da Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pravkar preiskuje ravnanje ministra za okolje Andreja Vizjaka zaradi nakupa Petrolovih delnic pred deregulacijo cen naftnih derivatov.

"SDS ruši vse, kar diši po demokraciji in pravni državi," je bila ostra predsednica SAB Alenka Bratušek. Po njenih besedah vlada nima strokovne utemeljitve za združevanje regulatornih organov pod dve agenciji, tudi pravno je takšen ukrep po njeni oceni na zelo trhlih nogah, saj morajo biti agencije neodvisne. Kot je opozorila, bi lahko ukrep vplival celo na varnost v zračnem prometu.

Bratuškova je tudi ocenila, da gre za popolno podreditev sistema in nastajanje avtokratskega nadzornega sistema.

Mesec je še poudaril, da mora opozicija ostati trdna in enotna v nasprotovanju politikam te vlade. Izrazil je zadovoljstvo, da so tokrat nastopili skupaj v nasprotovanju načrtom vlade, ki uničujejo demokratične standarde. Predsedniki štirih opozicijskih strank ostro nasprotujejo vladnim načrtom glede združevanje regulatorjev in so enotni, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da to preprečijo.

K nasprotovanju ureditvi, kot ga v osnutku zakona o Javni agenciji RS za trg in potrošnike in Javni agenciji RS za finančne trge predvideva vlada, so opozicijski voditelji pozvali tudi stranke koalicije. Če pa bo zakon sprejet, Bratuškova ne izključuje niti iskanja podpore med ljudmi, torej zbiranja podpisov za izvedbo referenduma.

AŽP: Iz gradiva nismo mogli razbrati pozitivnih učinkov združevanja

Javna agencija za železniški promet RS (AŽP) ni regulatorni organ na področju železniškega prometa in njeno delo ni povezano z urejanjem tržnih razmer - kot je pri večini ostalih agencij, ki bi jih po predlogu gospodarskega ministrstva združili. Kljub temu so v AVŽ predlog zakona proučili in niso mogli razbrati pozitivnih učinkov združevanja.

Kot so STA danes povedali v AŽP, je bila agencija ustanovljena na podlagi pravega reda EU z neposrednim nadzorom Evropske železniške agencije, in sicer kot varnostni, licenčni, certifikacijski ter inšpekcijski in prekrškovni organ na železniškem področju. "Vsa omenjena področja so povezana z ustvarjanjem pogojev za zagotovitev varnosti v železniškem prometu, kar ni povezano z urejanjem tržnih razmer," so poudarili.

Predlog zakona so prejeli v četrtek, rok za pripombe je bil v petek do 13. ure. "V danih okoliščinah smo, ob upoštevanju obsežnosti gradiva predloga zakona, naše pripombe glede na kratek čas podali ministrstvu za infrastrukturo," so povedali.

Predlog novega zakona o ustanovitvi dveh novih agencij predvideva združitev regulatorjev na različnih področjih trga. "Poudarili bi, da AŽP ni regulatorni organ na področju železniškega prometa," so zapisali. Kljub temu so presojali predlog zakona in "iz namena nismo mogli razbrati pozitivnih učinkov združevanja".

"Sedanja organiziranost AŽP je po našem mnenju popolnoma ustrezna, kar je bilo potrjeno tudi v nadzoru s strani Agencije Evropske unije za železnice," so še navedli.

Tudi v Javni agenciji za civilno letalstvo RS (CAA) so danes opozorili, da vsebine, ki bi se združile pod enotno agencijo, niso kompatibilne s pristojnostmi CAA, saj želi predlog zakona urediti področje varstva potrošnikov in trga.

V Agenciji za varnost prometa so danes STA povedali le, da so bili seznanjeni z načrtom združevanja agencij, na katerega so v dogovorjenem roku tudi podali pripombe. Vsebinski odziv na predlog zakona so napovedali za torek.

Akos: Predlagana združitev agencij ne zagotavlja neodvisnega delovanja

Predlog zakona, po katerem bi osem regulatorjev združili v dve agenciji, ni usklajen z več evropskimi direktivami, predvsem v smislu zagotavljanja neodvisnega delovanja agencije kot regulatornega organa, meni direktorica Akosa Tanja Muha. Upa na dialog s pripravljalci zakona, da bi skupaj našli ustrezno rešitev.

"Predlog ni usklajen z več evropskimi direktivami, predvsem v smislu zagotavljanja neodvisnega delovanja agencije kot regulatornega organa - to zahtevajo direktive na vseh področjih, za katere je pristojna agencija. Poleg tega na področju elektronskih komunikacij okvirna direktiva in direktiva o avdiovizualnih medijskih storitvah celo prepoveduje, da bi se v času mandata direktorja spreminjalo pogoje oz. da se mandat prekine zaradi organizacijske spremembe," je v izjavi za medije danes v Ljubljani dejala direktorica Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) Muha.

Tanja Muha
Igor Napast

O tem, da je predlog zakona v pripravi, niso bili seznanjeni, v presojo so ga prejeli v četrtek in imeli za oddajo pripomb manj kot en dan, je povedala. Kljub temu so ga uspeli proučili in oddali pripombe na 20 straneh.

Poleg zagotavljanja neodvisnega delovanja - med drugim z vidika zagotavljanja kadrov in financ ter nevmešavanja v strokovne odločitve - Muha opozarja tudi na to, da iz predloga ni jasno, kje bo sedež novonastale Javne agencije RS za trg in potrošnike, niti ni predvidene organizacijske strukture. Združevanje bi bilo po njenih besedah dolgotrajno, kar bi ohromilo delovanje regulatorja. "To se bo glede na obseg pristojnosti, ki jih ima naša agencija zagotovo odrazilo v slabši odzivnosti na razmere na trgu," ocenjuje.

O prednostih, ki jih glede združitve regulatorjev navaja gospodarsko ministrstvo - večja učinkovitost in fleksibilnost, boljši nadzor nad delom agencij, skladnost z evropskimi pravili, bolj pregledno financiranje, neodvisnost in samostojnost, vzpostavitev enote za ekonomske analize ter enoten informacijski sistem - Muha pravi, da ima Akos mehanizme za doseganje teh ciljev že vzpostavljene.

Tako ima denimo sektor za ekonomske analize, po njenih besedah "zgledno" urejen informacijski sistem, vzpostavljen nadzor ministrstev in sodišč nad delom in odločitvami agencije ter vzpostavljeno pregledno financiranje. Glede skladnosti z evropskimi pravili, neodvisnosti in samostojnosti, bolj preglednega financiranja ter večje učinkovitosti in fleksibilnosti pa meni, da bo s predlaganim zakonom dosežen ravno obraten učinek. Ureditev morebitnega kolektivnega vodenja agencije pa je možna v novem zakonu o elektronskih komunikacijah, ki je v pripravi.

Muha je tudi opozorila, da je Akos s petimi vsebinskimi področji - telekomunikacije, železnice, pošta, elektronski mediji in upravljanje z radiofrekvenčnim spektrom - že danes eden največjih regulatorjev v Evropi. Pet področij pod eno agencijo je po njenih besedah je tudi sicer največje število različnih področij, ki jih pokrivajo regulatorni organi v državah EU. "Agencija s kar devetimi področji, kot jo predvideva predlog zakona, bi tako predstavljala bistven odmik od praks v Evropi," opozarja.

Direktorica Akosa upa, da bo gospodarsko ministrstvo, ki je pripravilo predlog zakona, skrbno proučilo pripombe in začel dialog z vsemi vpletenimi, da bi skupaj našli ustrezno rešitev.

ATVP: Za združevanje regulatorjev potreben širši konsenz in mnenje stroke

V ATVP menijo, da je odločitev o združevanju z AZN, ki ga snuje vlada, politična in nanjo nimajo vpliva, gre pa po njihovem za pomembno odločitev, ki zahteva širši konsenz in mnenje stroke. Menijo, da je tako z vidika politike kot stroke način priprave takšne zakonodaje neprimeren, prav tako nekatere določbe zakonskega osnutka.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pri pripravi zakonskega osnutka, ki predvideva združevanje več regulatorjev, med drugim tudi ATVP in Agencije za zavarovalni nadzor (AZN), ni sodelovala v nobeni fazi priprave, prav tako osnutka niso prejeli v mnenje. "Z njegovo vsebino smo se seznanili izključno prek medijev in družbenih omrežij," so danes v sporočilu za javnost zapisali v agenciji.

Opozorili so, da sta ATVP in AZN del državnega finančnega sistema, zato je njuno združevanje pomembna odločitev, ki zahteva širši konsenz in mnenje stroke. Že trenutne razmere, povezane z negotovostjo zaradi pandemije covida-19 in bližajočim predsedovanjem Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021 bodo imele velik vpliv na operativne in nadzorne naloge ATVP, brez projekta združevanja dveh regulatornih organov v enega, opozarjajo.

AKOS
Robert Balen

V ATVP izpostavljajo, da mora biti regulator kapitalskega trga organ, ki je samostojen in neodvisen, a ne zgolj na papirju. Na to so Slovenijo večkrat opozorile mednarodne institucije - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj, Mednarodni denarni sklad, Evropska komisija in Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA). "Po predlogu zakona je namreč vlada tista, ki bi imenovala upravo in svet agencije, kar je korak nazaj v zagotavljanju tega cilja," so navedli v ATVP in spomnili, da po obstoječi zakonodaji tako direktorja obeh agencij kot tudi člane sveta imenuje DZ.

Ob tem v ATVP dodajajo, da je ne financirajo iz proračuna, ampak iz taks in nadomestil zavezancev za nadzor. Nadzor nad zakonitostjo in namembnostjo porabe sredstev se izvaja preko vlade, DZ in računskega sodišča. Dodatno omejevanje samostojnega razpolaganja s finančnimi sredstvi je zato nepotrebno in zmanjšuje (finančno) neodvisnost regulatorja, opozarjajo.

Pri pripravi zakona, ki bi združeval ATVP in AZN, pričakujejo predvsem sodelovanje z resornim ministrstvom in vlado ter upoštevanje evropskih zahtev glede statusa in delovanja regulatorjev finančnega sistema.

ATVP je svoja stališča posredovala tudi ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki naj bi bil pripravljavec predloga zakona, ter v vednost ministrstvu za finance, ministrstvu za javno upravo ter kabinetu predsednika vlade, so še navedli.

Agencija za civilno letalstvo: Predlog združitve agencij krši mednarodnopravno vzpostavljeni sistem

Ureditev v predlogu zakona, po katerem bi osem regulatorjev združili v dve agenciji, v principu krši mednarodnopravno vzpostavljeni sistem, ki gradi varnost civilnega letalstva na temelju kompetentnega pristojnega organa, pravi Javna agencija za civilno letalstvo RS (CAA). S predlogom zakona se ne strinja.

Kot so danes STA povedali v CAA, so predlog zakona prejeli v četrtek nekaj pred 13. uro, časa za pripombe pa je bilo nekaj več kot en delovni dan. "Pred tem nismo o pripravi omenjenega zakona vedeli ničesar," pravijo.

V agenciji, ki jo vodi Rok Marolt, se sprašujejo, za kakšno racionalizacijo gre, saj ima Slovenija 17 agencij, v dve agenciji naj bi združili osem agencij, ostalih devet pa bi ostalo samostojnih.

S predlogom zakona se ne strinjajo. "Predlagana ureditev v principu krši mednarodnopravno vzpostavljeni sistem, ki gradi varnost civilnega letalstva na temelju kompetentnega pristojnega organa (tj. national competent civil aviation authority)," so zapisali.

Rok Marolt
Robert Balen

Pri tem so izpostavili, da je slovenski letalski organ za svoje delo podvržen dvema inšpekcijama, in sicer svetovni prek Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO) ter evropski prek Agencije EU za letalsko varnost (EASA). "Predlog zakona je v nasprotju z vsemi predpisi s področja letalstva," poudarjajo v CAA.

"CAA mora biti neodvisna, vendar ne v smislu, kot ga določa drugi odstavek 5. člena predloga zakona. Osnovna uredba EU določa, da države članice zagotovijo, da njihovi pristojni nacionalni organi neodvisno sprejemajo strokovne odločitve o certificiranju, nadzoru in izvrševanju ter svoje naloge opravljajo nepristransko in pregledno ter da so ustrezno organizirani in upravljani ter imajo ustrezne kadre. Države članice zagotovijo tudi, da imajo nacionalni pristojni organi potrebna sredstva in zmogljivosti za učinkovito in pravočasno izvajanje nalog, ki so jim dodeljene v skladu s to uredbo," navajajo v agenciji.

V skladu z zahtevami predpisov EU s področja letalstva je pristojni organ dolžan napraviti oceno zadostnega števila zaposlenih, tako kompetentnega strokovnega kadra kot spremljajočega administrativnega kadra. "Iz predloga zakona pa izhaja načelo vitke uprave, kar bo povzročilo krčenje kadra, posledično pa nezmožnost izvajanja predpisanih nalog v obsegu, v kakršnem se izvaja trenutno s ciljem zagotavljanja letalske varnosti," menijo.

Ta del je bil v preteklosti že predmet presoje Evropske komisije, ki je Sloveniji očitala nezadostno število zaposlenih, zaradi česar je bil leta 2014 sprožen postopek kršitve prava EU, ki bi, če se ne bi CAA ustrezno številčno in strokovno okrepila, pripeljal do prizemljitve vseh zrakoplovov, vpisanih v register, ki ga vodi CAA, opozarjajo.

Dodajajo, da so pri nadzoru s strani EASA v letu 2019 uspeli odpraviti 96 neskladij iz leta 2016 ter da so pri nadzoru ICAO v letu 2019 uspeli zvišati odstotek skladnosti države s čikaško konvencijo s 63,85 na 81,87 odstotka.

Poudarjajo tudi, da vsebine, ki bi se združile pod enotno agencijo, niso kompatibilne s pristojnostmi CAA, saj želi predlog zakona urediti področje varstva potrošnikov in trga.

Poleg tega ima vpliv urejanja področja varstva potrošnikov in trga za posledico negativen vpliv na zagotavljanje letalske varnosti, ki je ključnega pomena. "Povedano drugače, certifikacija zrakoplova nima nobene povezave z varstvom potrošnikov in urejanjem trga," opozarjajo.

CAA ni mogoče združiti niti s področjem prometa (z agencijama za varnost prometa ter za železniški promet), saj so pristojnosti AVP in AŽP glede na veljavne predpise popolnoma drugačne, dodajajo.

Menijo, da se s predlagano ureditvijo varnost civilnega letalstva postavlja pod tveganje. "Predvidena nova uprava, ki nadomešča odločitve sedanjega direktorja CAA, odloča z večino, kar pomeni, da lahko člani uprave, ki niti niso nujno s področja prometa, kaj šele s področja letalstva, preglasujejo strokovni predlog tehničnega akta. To je v direktnem nasprotju z regulatorno nalogo, ki jo CAA mora imeti," izpostavljajo.

Cilj - zasledovanje vitke javne uprave - ni skladen z ugotovitvami mednarodnih inšpekcij (ICAO, EK in EASA), ki so v uradnih poročilih za Slovenijo leta 2014 ugotovili, da je bilo na področju letalskega varnostnega organa premalo strokovno usposobljenih, kompetentnih kadrov, so še navedli v CAA.

AVK: Predlog združitve regulatorjev je v nasprotju s predpisi

Predlog zakona, po katerem bi osem regulatorjev združili v dve agenciji, je v nasprotju z vsemi demokratičnimi normami in predpisi, ki veljajo v Sloveniji, ter z evropsko direktivo, meni Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK). Bistveno bi se namreč zmanjšala neodvisnost in samostojnost AVK, kar je v nasprotju z direktivo, poudarja.

Kot so danes STA povedali v AVK, so predlog zakona od gospodarskega ministrstva prejeli v četrtek, časa za pripombe pa so imeli do danes do 10. ure. "Agencija s predlogom zakona predhodno ni bila seznanjena niti ni bila vključena v postopek njegove priprave," so povedali. Svoj odziv so posredovali gospodarskemu ministrstvu.

Andrej Matvoz, direktor AVK
Robert Balen

Agencija predlogu zakona "odločno nasprotuje" in meni, da je v nasprotju z vsemi demokratičnimi normami in predpisi, ki veljajo v Sloveniji - resolucija o normativni dejavnosti, poslovnik DZ in poslovnik vlade -, pa tudi z direktivo EU iz decembra 2018 o krepitvi vloge organov držav članic, pristojnih za konkurenco, da bodo učinkoviteje uveljavljali pravila konkurence, in o zagotavljanju pravilnega delovanja notranjega trga, ki jo mora Slovenija prenesti v svoj pravni red.

"V skladu s predlogom zakona se namreč bistveno zmanjšuje neodvisnost in samostojnost agencije, kar je izrecno v nasprotju z zgoraj omenjeno direktivo," so zapisali.

Predlog zakona o Javni agenciji RS za trg in potrošnike in Javni agenciji RS za finančne trge predvideva združitev Agencije za energijo, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), AVK, Javne agencije RS za varnost prometa, Javne agencije za civilno letalstvo RS in Javne agencije za železniški promet RS v novo Javno agencijo RS za trg in potrošnike. Na to agencijo bi se prenesle tudi nekatere naloge s področja varstva potrošnikov, ki jih sedaj opravlja gospodarsko ministrstvo.

Agencijo za zavarovalni nadzor in Agencijo za trg vrednostnih papirjev pa bi združili v novo Javno agencijo RS za finančne trge.

Vodstvi obeh novoustanovljenih agencij bi imenovala vlada.

Ministrstvo: Povezovanje regulatorjev za racionalizacijo

Aktivnosti za povezovanje nekaterih regulatornih organov potekajo v luči debirokratizacije kot enega ključnih ciljev vlade, pravijo na gospodarskem ministrstvu, kjer so pripravili predlog zakona, po katerem bi v dve agenciji združili osem regulatorjev. Medresorsko usklajevanje je v teku, spremembe naj bi prinesle racionalizacijo številnih procesov.

"V luči debirokratizacije kot enega ključnih ciljev vlade, potekajo tudi aktivnosti v zvezi z morebitnim povezovanjem nekaterih regulatornih organov. Trenutno je v teku medresorsko usklajevanje in analiza učinkov sinergij poenotenega izvajanja nalog regulatornih organov ter s tem večje učinkovitosti ter fleksibilnosti," so STA danes povedali na ministrstvu za gospodarsko razvoj in tehnologijo.

"Pričakujemo, da bo usklajevanje potekalo v duhu iskanja soglasja za pozitivne spremembe, ki bodo olajšale in racionalizirale številne procese, pomembne tako za gospodarstvo kot tudi za druge družbene segmente in navsezadnje tudi državljane," so dodali.

O tem, kdaj bi lahko prišlo do realizacije morebitnega povezovanja, je v tem trenutku preuranjeno govoriti, še pravi ministrstvo.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek
Robert Balen

Predlog zakona o Javni agenciji RS za trg in potrošnike in Javni agenciji RS za finančne trge, ki je po poročanju medijev od sredine minulega tedna do danes v medresorskem usklajevanju, med drugim predvideva združitev Agencije za energijo, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK), Javne agencije RS za varnost prometa, Javne agencije za civilno letalstvo RS in Javne agencije za železniški promet RS v novo Javno agencijo RS za trg in potrošnike. Na to agencijo bi se prenesle tudi nekatere naloge s področja varstva potrošnikov, ki jih sedaj opravlja gospodarsko ministrstvo.

Organa novoustanovljene agencije, ki bi opravljala naloge omenjenih agencij, bi bila svet in uprava. V svetu bi bilo sedem članov, imenovani bi bili za dobo šestih let. Upravo bi sestavljali štirje člani, odločitve bi sprejemala z večino glasov. Člani uprave bi bili imenovali za obdobje petih let in jih bi imenovala vlada na predlog sveta, ki bi izvedel javni natečaj, je razvidno iz predloga zakona, ki ga je pridobila STA.

Agencijo za zavarovalni nadzor in Agencijo za trg vrednostnih papirjev pa bi združili v novo Javno agencijo RS za finančne trge. Tudi ta novoustanovljena agencija, ki bi opravljala naloge na področju zavarovalnega nadzora in trga vrednostnih papirjev, bi imela svet in upravo. V svetu bi bilo pet članov, ki bi jih imenovala vlada na podlagi javnega natečaja, ki bi ga izvedlo ministrstvo, pristojno za finance. Upravo bo sestavljali trije člani, ki jih bi imenovala vlada na podlagi javnega natečaja, ki bi ga izvedel svet. Člani sveta in uprave bi bili imenovani za šest let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Na predlog so se v soboto - potem ko je javnost za pripravo zakona izvedela v petek iz medijev, agencije same pa naj bi bile z njim seznanjene v četrtek in imele za pripombe na voljo 24 ur - odzvali v nekaterih opozicijskih strankah, kjer so med drugim opozarjali, da si bo vlada te institucije neposredno politično podredila. V koalicijskem DeSUS pa so dejali, da pričakujejo obširno javno razpravo in pripravo predloga, ki bo skladen s pravnim redom EU.

"Butale. V predlogu zakona je povzet nizozemski model, ki je po splošnem prepričanju stroke eden najbolj učinkovitih in preglednih v EU," pa je odziv SD na Twitterju pospremil predsednik vlade Janez Janša.

Predlog zakona v prikazu ureditve v nekaterih drugih državah navaja, da na Nizozemskem deluje Organ za potrošnike in trge (Authority for Consumers and Markets), ki je začel delovati leta 2013 z združitvijo Organa za potrošnike, Organa za konkurenco in Neodvisnega organa za pošto in telekomunikacije.

Vse odločitve sprejema svet organa, ki ima tri člane, od katerih je en predsednik. Člane sveta imenuje, suspendira in razreši minister za ekonomske zadeve. Predsednik je imenovan za sedem let, člana pa za pet let. Vsi so lahko imenovani še za en mandat. Vsi trije člani so imenovani na podlagi strokovnosti, ki se zahteva za opravljanje nalog organa, znanja, izkušenj in družbenih vprašanj. V primeru izpraznjenega mesta imata preostala člana pooblastila celotnega sveta, vendar največ devet mesecev.

Član sveta je suspendiran ali razrešen, če je neprimeren ali nestrokoven za opravljanje dela ali iz drugih nujnih razlogov, ki se nanašajo na člana sveta, lahko je razrešen tudi na svojo zahtevo. Poleg sveta ima organ sedem oddelkov: za potrošnike, za konkurenco, za telekomunikacije, transport in pošto, za energetiko, za zdravstveno varstvo, pravni oddelek ter splošni oddelek, poleg tega pa še službo glavnega ekonomista in oddelek za politiko in komuniciranje, navaja gradivo v predlogu zakona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta