(SPREMLJAMO) V Lučah nove skrbi povzročajo plazovi

Rozmari Petek Rozmari Petek
06.08.2023 14:00

Pred nekaj minutami so mobilni signal dobili tudi v Lučah, po 12. uri so konvoj turistov peljali proti Solčavi. Zaradi grozečega plazu so evakuirali štiri družine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od Luč ni mogoče priti s smri Ljubnega ob Savinji. Tako bo najverjetneje še zelo dolgo. 
Sašo Bizjak

V Lučah so zaradi grozečega plazu na domačiji Jelen in okolici pred kratkim evakuirali prebivalce iz štirih hiš. Sledi še evakuacija nižjeležečih prebivalcev in pregled plazu. Kot smo izvedeli, je nevarnost tako neposredna zaradi proženja plazu kot posredna, ker bi se za sproženo zemljino lahko zbrala ogromna količina vode. Skrbi jih tudi Vitezov plaz v Podveži. Kot smo pred nekaj minutami uspeli izvedeti od nekdanjega župana Cirila Rosca, so tokratne poplave Luče prizadele mnogo huje kot tiste iz leta 1990. "Kar nekaj hiš je porušenih. Pred Lučami je Savinja šla iz struge in tekla po cesti ter odrezala celo naselje z obeh stvari, tako so ene reševali s helikopterji. Žrtev k sreči ni, nismo se še pa prebili do vseh zaselkov, ker je nemogoče. Poplave leta 1990 so bile katastrofalne, a niso bile po celotni občini. Sedaj pa praktično povsod. Podvolovjek je katasrofa, v Krnici je odrezana cesta, v Strmcu je plaz podrl hišo, sedaj jih ravno selijo. Bili smo brez vode, elektrike, mobilnih signalov. Voda sedaj v samem naselju je, del ima že tudi elektriko, morda zaradi agregata, mobilni signal se je pa pravkar vzpostavil," je opisal Rosc.

Ena glavnih težav je cestna povezava. "Ceste praktično ni več, po več deset metrov jo manjka. Ne vem, kaj bo možno vzpostaviti povezavo. Sedaj se proti Solčavi in Železni Kapli v Avstrijo prebija konvoj 50 avtomobilov, turistov, ki so bili te dni ujeti pri nas. Zanje smo poskrbeli v osnovni šoli. Sedaj se poskušajo prebiti proti Solčavi in Železni Kapli. Je pa hudo nimam predstave, kdaj bo vzpostavljena povezava po dolini navzdol. Vsaj, da je pot na sever odprta. Pa čeprav v Avstrijo. Bolje kot nič. Se pa bojim, da bo trajalo lep čas, ker ponekod od 30 do 50 metrov ceste manjka, do žive skale je izdolbla Savinja cesto, izkopala močne škarpe. Nepredstavljivo. Da bomo lahko sploh kaj nazaj vzpostavljali, mora najprej voda odteči. To so najbrž meseci. Ne vem. Dvomim, da je že improvizacija možna v doglednem času."

Kot smo že poročali, je zgolj na lokaciji Raduhe porušenih tudi 45 hlevov, poginilo je vsaj 8 govedi. Domačinom trenutno pomagajo gasilci, vojska naj bi na to področje prispela jutri. Materialna sredstva, voda in predvsem gorivo za agregate, je na voljo pred Gasilskim domom v Lučah. Cesta med krajema je prevozna, a samo za terenska vozila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta