"Kot bi koristili vavčerje v toplicah," za Športno dvorano v Voličini pravijo varovanci zavoda Hrastovec

Hojka Berlič Hojka Berlič
08.11.2020 16:55

V zavodu Hrastovec je trenutno okuženih 72 ljudi, od tega 45 stanovalcev; kljub pomislekom in začetnim strahovom zdravi stanovalci z nastanitvijo v športni dvorani zadovoljni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V športni dvorani so se potrudili urediti pogoje za kar se da udobno bivanje.
Arhiv Svz Hrastovec

V Socialnovarstvenem zavodu Hrastovec je po najnovejših podatkih z novim koronavirusom okuženih 45 stanovalcev, od tega jih šest potrebuje bolnišnično zdravljenje, in 27 zaposlenih, med katerimi pa jih je pet že okrevalo. Očitno se razmere v zavodu le umirjajo, saj je bil na testiranjih pozitiven le en stanovalec več kot dan poprej.

Zadovoljni, da so zdravi

Konec tedna pa smo se odpravili preverit tudi razpoloženje med stanovalci Socialnovarstvenega zavoda Hrastovec, ki so jih minuli teden zaradi širjenja rdeče cone preselili iz depandanse C v športno dvorano v Voličini. Ob našem obisku jih je nekaj v toplem jesenskem opoldnevu posedalo na stolih pred vhodom v dvorano in lovilo sončne žarke. In z veseljem so spregovorili z nami, četudi bolj na daleč. "Da smo se preselili, je za nas precej dobro, saj smo se umaknili od obolelih s koronavirusom. Pa tudi druga enota bi to zagotovo naredila za nas, saj si v Hrastovcu med seboj pomagamo," nam je zaupala ena od njih, Klavdija Markač, ki je z nastanitvijo zelo zadovoljna, saj so si lahko izbrali, s kom bodo bivali v montažni sobici.

"Hodimo na sprehode, kraj je lep. Najbolj pomembno pa je, da smo zdravi," je izpostavil Marijan Šibanc. Je pa bilo nekoliko več vznemirjenja pred samo selitvijo. "Ko so nam povedali za selitev, sem bila malo žalostna, ker imamo tam, kjer stanujemo, res udobno. Najbolj med vsemi enotami. Potem pa smo bili, ko smo prišli v dvorano, zelo presenečeni, ker je bilo že vse urejeno. V samo enem dnevu. Zdaj mi je tukaj pravzaprav bolj všeč. Kot da bi koristili vavčerje v toplicah, hrana je kot v hotelu. Tu pa smo tudi veliko bolj varni pred okužbo," je z začasno namestitvijo zadovoljna tudi Andreja Baranja.

Pomisleki o primernosti

Da je bila hitra selitev, v le enem dnevu, v športno dvorano šok za zaposlene, predvsem pa za stanovalce, priznava tudi vodja enote Sonja Vogrin: "Vsa jutranja ekipa je ostala na delu. Individualno smo šli z njimi v sobe in pripravili najnujnejše stvari za selitev za deset dni. Tu imamo namreč na razpolago pralnico. Večina je sprejela, da se zdravi umaknemo in se zaščitimo. Vse delavce so nas tudi testirali." Prvi trenutek, pravi Vogrinova, morda tudi nekateri svojci niso najbolje sprejeli selitve v športno dvorano, verjetno tudi zato, ker so videli fotografije postelj, postavljenih v dvorani. Ljudje, dodaja Vogrinova, niso imeli predstave, kako bo videti: "A so uredili dvoposteljne sobice, da je vse individualno. Sicer ni vrat, so pa drsne zavese. Tudi krajani so najprej mislili, da v telovadnico selijo okužene stanovalce. Ampak zdaj se je to popolnoma umirilo."

V nekaj dneh so si po besedah Vogrinove v dvorani uredili kar se da domačno: "Tako se zdaj šalimo, da koristimo vavčerje. Namestili smo stenske ure, pripeljali sedežne garniture, imamo televizije, računalnike, šah, človek ne jezi se, igramo namizni tenis." Na voljo so jim tudi tri psihologinje. Stanovalci pa imajo, pojasnjuje strokovna vodja zavoda Petra Hameršak, ker obiski tudi v dvorani, tako kot v zavodu, niso dovoljeni, stike s svojci po telefonu in drugih komunikacijskih napravah.

Selitev stanovalcev zavoda v športno dvorano je sicer naletela na nekatere pomisleke tudi v javnosti. Med drugim je tako poslansko vprašanje o primernosti tovrstne nastanitve, namesto "da bi se jim zagotovilo prostor v praznih prostorih doma starostnikov Agata, katere prostore je država očitno že zakupila" na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Janeza Ciglerja Kralja​, naslovil tudi poslanec SD Marko Koprivc.

Okuženi že v depandansi C

​Od selitve so, kot je pojasnila direktorica zavoda Andreja Raduha, nekaj okuženih stanovalcev že naselili v depandansi C: "V drugem valu je število okuženih bistveno večje. Okuženih je tudi bistveno več ljudi v naši okolici, kar je tveganje za vdore intenziviralo. Ob prvem valu je bilo dovolj, da smo imeli pripravljeno samo eno rdečo cono. Sedaj imamo na lokaciji zavoda kar tri." ​Po besedah direktorice Raduhove sicer pričakujejo, da se bodo lahko stanovalci in delavci vrnili na sedež zavoda v Hrastovec, ko se bo stanje stabiliziralo. Upajo, da bi to lahko bilo v enem mesecu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta