V UKC Maribor se epidemiološke razmere slabšajo iz ure v uro, prosijo za pomoč

Andreja Kutin Lednik
05.11.2020 17:50

Za kadrovsko pomoč prosijo vse, ki lahko pomagajo: zdravstvene domove, koncesionarje, zdravilišča, bolnišnice. Sedaj veliko pomagajo študenti zdravstvenih smeri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Covid-19 intenzivna terapija UKC Maribor blizu polnih kapacitet 
Ukc Maribor

"Za ta poklic se odločiš, ker želiš pomagati ljudem," se glasi preprost odgovor Mojce Jarc, predsednice Društva študentov medicine Maribor, na vprašanje, ali je za mlade, ki so šele dobro zakorakali po hodnikih zdravstvenih ustanov, pomoč v covid situaciji prelomnica. Študenti medicine, zdravstvene in babiške nege so se povezali že v prvem valu in zbrali okoli 400 prostovoljcev, pomagajo na vstopnih točkah, pri negi bolnikov. "Pomembno je, da omiliš strah ljudi, ki je prisoten morda tudi zaradi neinformiranosti, napačnih informacij, da podamo prave informacije. Negotovost vlada iz dneva v dan, nujna sta prilaganje in strpnost. Ljudje se v poplavi informacij ne znajdejo, veliko jih je v socialni stiski, posledica je, da se včasih neprimerno izražajo. Vemo, da to ni namenjeno nam," pravi sogovornica.

Primanjkuje zdravnikov in medicinskih sester

"V UKC Maribor se epidemiološke razmere slabšajo iz ure v uro, število hospitaliziranih covid pacientov je že blizu 150, od tega se število ljudi, ki jih zdravimo na intenzivnem oddelku, že bliža 40. V tem trenutku smo sposobni zagotoviti zdravstveno varstvo vsem pacientom, ki prihajajo k nam z napotnicami nujno in zelo hitro, ter vsem pacientom, ki se zdravijo pri nas zaradi malignih obolenj, pa tudi vsem, ki se zdravijo pri nas na terciarnem nivoju," opozarja Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor. Edino rešitev v tej situaciji direktor vidi v prerazporeditvi zdravstvenega kadra - potrebujejo predvsem specialiste s področja interne medicine, anesteziologije, infektologije, najbolj pa primanjkuje medicinskih sester, diplomiranih in srednjih. Prerazporedili naj bi jih iz ustanov na sekundarnem in primarnem nivoju, kjer v tem trenutku ni tako velike kadrovske stiske in kjer so še sposobni izvajati redno delo, "ki ni tako zelo povezano z morebitnim poslabšanjem bolezni, kot bo to v našem kliničnem centru v prihodnjem tednu".

Mojca Jarc, predsednica Društva študentov medicine Maribor: "Ljudje se v poplavi informacij ne znajdejo." 
Društvo medicincev

"Vse izvajalce zdravstvenih storitev lepo prosimo, naj proučijo, ali je možna prerazporeditev kadrov v našo ustanovo, seveda v primeru, da ta prerazporeditev ne bi ogrozila zdravja njihovih pacientov tako, kot bo ogroženo zdravje bolnikov v UKC Maribor, če bomo prisiljeni ukiniti programe," poziva Vogrin. Na prvi poziv bolnišnice se je odzvalo deset koncesionarjev, pomagajo tudi študenti medicine in zdravstvene nege.

"Stopimo skupaj"

Tudi ministrstvo za zdravje in vlada sta že večkrat pozvala k prerazporeditvi kadra, a Vogrin ocenjuje, da je ta pretok informacij med ustanovami slab: "Zato še enkrat prosim, naj preučijo možnosti in prerazporedijo kader, pri čemer pa se zavedam, da sta tako primarni kot sekundarni nivo preobremenjena in da rezerv ni več dosti. Edina možnost za uspeh v tej kritični situaciji covid epidemije je, da vsi zdravstveni delavci v državi stopimo skupaj in pomagamo drug drugemu tako, da bodo vsi bolniki zdravljeni na kar se da optimalen način. Ko pravim, da stopimo skupaj, ne mislim le na klinične centre, kjer je sodelovanje odlično, ampak tudi na sodelovanje z bolnišnicami in s primarnim nivojem skupaj z vsemi zdravstvenimi domovi s koncesionarji, ki sodijo pod pristojnost lokalne oblasti, torej županov. Nujno je, da se vključimo vsi."

Zaradi okužbe z novim koronavirusom ali morebitnega stika z okuženo osebo manjka v UKC Maribor več kot 130 zaposlenih, od tega 27 zdravnikov in 56 delavcev zdravstvene nege. V sredo so začasno zaprli ambulanto za zdravljenje bolečin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta