(STANOVANJSKA STISKA) "Edina rešitev so dodatna javna neprofitna stanovanja", do predlagane zakonodaje kritičen tudi Gantar

Kristina Božič
09.01.2020 14:13

Ministrstvo za okolje naj bi februarja predlog novega stanovanjskega zakona dalo v ponovno javno razpravo. Včeraj so na dogodku Prerastimo lastništvo? v sklopu projekta Besednjak za novo dobo sodelujoči opozorili, da se zgolj nadaljuje politika umika države s stanovanjskega področja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Predlogi novih zakonov se trudijo z mnoštvom ukrepov dati vtis, da se dogaja ravno nasprotno, a v resnici se nadaljuje s politiko umika države s stanovanjskega področja," je dejala Maša Hawlina. "Ni sredstev za nova javna neprofitna stanovanja, ki so edina rešitev; javnim stanovanjskim skladom se nalaga nove naloge, a se jim ne omogoča niti ne zagotavlja pogojev za dobro delovanje v javno korist," je opozorila raziskovalka, članica Zadrugatorja in Inštituta za študije stanovanj in prostora. Predlagani novi ukrepi so bolj kot v zaščito najemnikov usmerjeni v zaščito najemodajalcev, ki se jih subvencionira, hkrati država predlaga, da bi javna najemniška služba prevzela tveganja najemodajalcev, so naštevali sodelujoči. Vse skupaj utrjuje tržno logiko in pogostokrat nerealno rast cen stanovanj in najemnin v mestih. "Predpogoj za to, da postane aktivna stanovanjska politika v javno korist nekaj samoumevnega, trajnega in običajnega, je, da se zagotovi sistemsko financiranje izvajanja stanovanjske politike, torej gradnje in obnov javnih stanovanj," je še opozorila Maša Hawlina. 

400 pripomb, 300 od državljank in državljanov

Mreža Stanovanja za vse, ki poleg Inštituta za študije stanovanj in prostora vključuje še Inštitut za politike prostora, zavoda PIP iz Maribora in Avanta Largo ter društvo PiNA, je lani konec novembra poslala svoje pripombe in predloge na novi stanovanjski zakonik, ki so ga jeseni pripravili na ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Simon Zajc. Na ministrstvu so po 45-dnevni javni razpravi do 29. novembra prejeli okoli 400 vsebinskih pripomb. Največ, so pojasnili, jih je povezanih s področjem upravljanja večstanovanjskih stavb in delitvijo obratovalnih stroškov. Upravniki večstanovanjskih stavb predlagajo spremembe predvsem predlagane ureditve glede uvedbe mandata upravnikov, ločenih fiduciarnih računov, subsidiarne odgovornosti za plačevanje obratovalnih stroškov in predvidene prepovedi zalaganja za plačila dobaviteljem.
Kar 300 pripomb so ministrstvu poslali državljani in državljanke. Ti so imeli največ pripomb na predlagane spremembe pri kriteriju delitve stroškov, ki ne bi temeljilo več na številu oseb posamezne stanovanjske enote, ampak na obsegu njene ogrevane površine, so povedali na ministrstvu. "Svoje mnenje in predloge so posredovali vsi ključni deležniki s področja stanovanjske politike," načrtujejo na ministrstvu, da bodo vse pripombe in predloge pregledali v roku naslednjega tedna, do sredine januarja. Nato bodo izvedli dodatne "delovne posvete s ključnimi deležniki", so našteli stanovanjske sklade, občine, gospodarsko zbornico, predstavnike upravnikov večstanovanjskih stavb in etažnih lastnikov, nevladne organizacije in predstavnike ciljnih skupin; mladih, starejših in invalidov. Na posvetih nameravajo "analizirati podane predloge in pripombe, uskladiti stališča in pripraviti dopolnjen osnutek novega stanovanjskega zakona". Tega naj bi nato februarja dali v ponovno, 14-dnevno javno razpravo. Na okoljskem ministrstvu pravijo, da datumski roki, kdaj bodo dali predlog zakona v medresorsko usklajevanje, v potrditev vladi in nato v obravnavo državnemu zboru, niso določeni. "Časovnica je odvisna od poteka usklajevanja določb s ključnimi deležniki stanovanjske politike in od odziva javnosti v ponovljeni javni obravnavi," poudarjajo demokratičnost postopka in usklajenost končnega zakonskega predloga.

Bodo javne politike krepile trg in banke ali zagotovile temeljne pravice ljudi?

Dom na prostem je brezdomcu, ki živi v enem od mariborskih podhodov, ljubši kot postelja v zavetišču.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta