(STANOVANJSKA STISKA) Zgodba mame samohranilke, ki je pristala v materinskem domu: "Ne verjamem, da boste to sposobni plačevati"

Kristina Božič
20.11.2019 11:33

V ljubljanskih centrih za socialno delo pravijo, da postaja situacija za ekonomsko šibkejše najemnike vse težja in bolj zaostrena vsaj zadnji dve leti. Strinjajo se z opisom, da prihaja do diskriminacije revnejših. Mama z dvoletnim otrokom se je na trgu najemniških stanovanj znašla v skupini, ki je zadnja v vrsti. Četudi ima redno službo. A je sama z otrokom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gre za posameznike, družine, starše samohranilce, pojasnjujejo, da mnogi v okviru ponudbe na trgu ne najdejo "predvsem finančno sprejemljivega najema".
Profimedia

"Kje začeti zgodbo o iskanju strehe nad glavo?" zastavi vprašanje nazaj mama samohranilka, ki ne želi govoriti s pravim imenom. Že desetletje živi v Ljubljani, kjer ima službo za nedoločen čas. Plača je nekaj deset evrov nad minimalno, a je redna. Delovno okolje pozna še iz študentskih let, ko je tam začela delati. Dodatek za delovno aktivnost pride prav in zadnji dve leti, odkar je mama, prejema tudi otroški dodatek.
"Sistem socialne države za naju deluje," pove, da je zaradi nizkih prihodkov upravičena tudi do subvencije najemnine. A prav ta pravica se je v zadnjih mesecih – poleg otroka – na nepremičninskem trgu izkazala prej za prekletstvo kot za garancijo dostopa do dostojnega doma.

Če bi imeli moža, bi šlo ...

Pred letom dni, pove zdaj, je imela srečo. Najemodajalka je imela kot ona rada prostovoljstvo, vse je šlo prav - do junijske odločitve o prenovi stanovanja v centru mesta. Nikoli potrjena slutnja, da ga bo v prihodnje raje namenjala oddaji prek platform, kot je airbnb, visi v zraku. Vse odtlej s hčerko iščeta stanovanje čim bližje centru mesta, saj je hčerka tu vpisana v vrtec in tudi njena služba je blizu. 

Fotografija je simbolična.
Epa
Fotografija je simbolična.
Reuters

Država: Rešitev je v vaših socialnih mrežah

Obrnila se je na republiški in mestni javni stanovanjski sklad - neuspešno. Tam so ji ponudili zgolj njihovo prepričanje, da bo zagotovo našla nastanitev prek svojih socialnih mrež.
Ko je bilo treba septembra iz stanovanja, je streho nad glavo za eno noč poiskala v materinskem domu. Sklenila je, da so imeli prav v centru za socialno delo, ko so jo opozorili, da materinski dom v prvi vrsti ni ustanova za reševanje zgolj stanovanjske stiske. Prijatelji in družina so ji ponudili pomoč, a večina jih ni imela ne dodatnih sob ne prostih stanovanj. "Težko je, sploh ko si navajen biti čim bolj samostojen," pravi, da je na koncu le sprejela pomoč prijateljice, ki živi z družino v hiši z vrtom. "Četudi rečejo, naj se ne čutiva odveč, se čutiš tako. Izjemno lepo skrbijo za naju, zelo so prijazni, a vseeno ostane občutek, kot da si na obisku. Enostavno se ne moreš spočiti," opisuje negotovost in zamajano zaupanje - ter upanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta