(STANOVANJSKA STISKA) Novopečeni študent, ki biva v hostlu: "Namesto da bi se veselil šolskega leta, me skrbi, kje bom spal"

Klara Širovnik Klara Širovnik
19.11.2019 13:02

Oče 19-letnega Aneja je invalidski upokojenec. Upokojiti se je moral zaradi hujše oblike diabetesa, po 40 letih dela pa si je z odpravnino kupil nov avto. Nakup je - vsaj na papirju - gmotni položaj Anejeve družine nekoliko izboljšal, "za kazen" pa mlad študent do začetka študijskega leta ni dobil sobe v študentskem domu. Zdaj skupaj s prijateljema, ki sta v podobnem položaju, biva v ljubljanskem hostlu. "Namesto da bi se veselil šolskega leta, me skrbi, kje bom spal," sogovornik opiše svojo situacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Edina skrb, ki mi je še ostala, je bila, kje bom spal. ​Slaba dva tedna pred začetkom študija sem izvedel, da sem na listi za sprejem v enega od študentskih domov v Ljubljani 800. po vrsti," se spominja naš sogovornik.
Profimedia

Naj pojasnimo. Na hitrost vselitve v študentski dom imajo vpliv učni uspeh tistega, ki je vlogo oddal, njegov materialni položaj, oddaljenost stalnega bivališča od kraja študija, dodatne "točke" pa lahko vlagatelju prinesejo še "posebni dosežki" in izredne zdravstvene ali socialne okoliščine. Anej si je v gimnaziji prislužil eno zlato priznanje, za las se mu je izmuznil celo naslov "zlatega maturanta". Prepričan je bil, da mu bodo dosežki pomagali pri iskanju študentske sobe. Pa še iz Podravja sem, si je mislil. Scenarij, v katerem sobe ne bi dobil, se je zdel skorajda neverjeten, saj je njegov "pravi dom" od fakultete oddaljen dobrih 130 kilometrov. "Maturo smo odpisali junija, rezultate pa dobili 15. julija. Vesel sem bil, saj je postalo jasno, da bom na želeno fakulteto zagotovo sprejet. Edina skrb, ki mi je še ostala, je bila, kje bom spal. ​Slaba dva tedna pred začetkom študija sem izvedel, da sem na listi za sprejem v enega od študentskih domov v Ljubljani 800. po vrsti," se spominja trenutka, ko se je zavedel, da bi se situacija utegnila zaplesti.

Fotografija je simbolična. 
Robert Balen

Kaj pa oddajanje na črno? 

Ob celotni sagi je Aneja še posebej razjezila ena stvar. "V času, ko čakam na svojo posteljo, sem dobil štiri ponudbe za najem sobe v študentskem domu 'na črno'. Nekateri študenti se iz doma izselijo, najemnino dvignejo za 40 evrov in sobo oddajo nekomu, ki je v stiski, sami pa imajo od tega profit," komentira, saj ne more verjeti, da nekateri čakajo na dom, drugi pa s sobami upravljajo na lastno pest. Igor Brlek iz Študentskega doma Ljubljana je sicer prepričan, da ne gre za zelo razširjen problem, inšpekcija svoje delo opravlja korektno, pojasni. "Imamo zelo stroge in zelo redne kontrole glede tega, izvajamo jih praktično na 14 dni," pravi in dodaja, da bivanje stanovalcev nadzorujejo na dva načina - redno in izredno. Pri rednih kontrolah se načrtno preverijo stanovalci vseh sob v določenem domu, izredne kontrole pa se praviloma izvajajo na podlagi suma oziroma prijave, da se v določeni sobi ali apartmaju nahajajo ljudje, ki niso upravičeni do bivanja v študentskih domovih. "Moram vam priznati, da je tistih, ki se 'švercajo', izredno malo. Veliko več imamo takih, ki imajo v svojih sobah neprijavljene goste in prenočevalce," še pravi Brlek.

V novem študijskem letu v ljubljanskih študentskih domovih načrtujejo zmanjšanje kapacitet za tuje izmenjalne študente, tako da bo v njihovih domovih več prostora za namestitev domačih študentov.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta