Stečaj Mariborske livarne: Do konca novembra delo še za 146 zaposlenih

Srečko Klapš
04.09.2024 18:26

Za nemški Vibracoustic, ki je privolil v višjo ceno, bodo do konca novembra proizvedli za 4,8 milijona evrov naročil. Do prihodnjega tedna zbirajo interesente za najem proizvodnje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborska livarna v stečaju bo do konca novembra proizvedla še za okoli pet milijonov evrov naročil. 146 zaposlenim naj bi za to po odpovedih ponudili pogodbe za določen čas.
Sašo Bizjak

Mariborsko orožno sodišče je dalo soglasje stečajni upraviteljici Mariborske livarne Maribor Katarini Benedik za dokončanje začetih poslov oziroma izdelave dogovorjenih proizvodov ter dobave po potrjenih naročilih kupca Vibracoustic SE & Co. KG iz Weinheima za mesece september, oktober in november 2024. Predstavniki te nemške družbe so se namreč že v torek na njihovo urgentno pobudo sestali s stečajno upraviteljico in se z aneksom k pogodbi dogovorili za izpolnitev za okoli štiri milijone evrov naročil za avtomobilsko industrijo, ki bi sicer imela težave z dobavo potrebnih delov. Tudi zato so privolili v 15-odstotno zvišanje dogovorjene prodajne cene. Aneks predvideva še, da bodo v začetku meseca v celoti avansirali potrjena naročila, in sicer za okoli 1,6 milijona evrov za vsak mesec do konca novembra. In še, da se po opravljenih dobavah v celoti odpovedujejo vsem potencialnim zahtevkom zoper MLM, prav tako zahtevkom iz naslova kakovosti, ko pomanjkljivostii ne bi bile ugotovljene ob dobavah.

Odvetnica Benedik je danes za Večer odgovorila, da je v MLM še 308 zaposlenih, večina jih je na čakanju oziroma dopustu, predvidoma v ponedeljek pa jim bodo vročili odpovedi. Za realizacijo naročil za Vibracoustic pa bodo 146 zaposlenim ponudili pogodbe o zaposlitvi za določen čas. Stečajna upraviteljica se nadeja, da bo predvideni dobiček od dokončanja naročil za nemškega naročnika zvišal stečajno maso za okoli 338 tisoč evrov. "Danes smo objavili tudi nezavezujoče vabilo interesentom, da izrazijo interes po najemu nepremičnin ali opreme v lasti MLM, in sicer do 13. septembra. O morebitnem najemu se bom odločila po prejemu ponudb," je še odgovorila Katarina Benedik. Neuradno je kar nekaj interesentov, ki bi najemali proizvodne zmogljivosti MLM v stečaju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta