Štirje udarci za rešeno življenje

Helena Ponudič Helena Ponudič
30.06.2019 15:00

Med prejemniki medalj za hrabrost in požrtvovalnost, ki jih je te dni podelila policija, je tudi mariborski policist Mitja Božnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitja Božnik: "Na policijski akademiji te pripravijo teoretično, vse drugo pa se naučiš na delovnem mestu. Teren in tisoč in ena različna situacija je nekaj povsem drugega."
Andrej Petelinšek

Med prejemniki medalj za hrabrost in požrtvovalnost, ki jih je podelila slovenska policija na Policijski akademiji v Tacnu, je mariborski policist Mitja Božnik. Ta je nagrado prejel že drugič, prvič leta 2017 zaradi izkazanega poguma med gorečimi plameni. Podobno je bilo letos, 8. aprila, ko je Božnik urgentno ukrepal in preprečil smrt starejše gospe in morebitno večjo premoženjsko škodo, nastalo ob požaru.

Adrenalin naredi svoje

Potem ko so bili v večernih urah tega dne na Policijski postaji Maribor obveščeni, da se kadi iz stanovanja, v katerem je starejša gospa, je Božnik s policijske postaje nemudoma stekel do bloka ter učinkovito in pogumno preprečil najhujše. Medtem se je njegov kolega v patrulji na kraj dogodka odpeljal z intervencijskim vozilom.

Mitja Božnik
Andrej Petelinšek

Z leti dobiš samozavest

"Občutki ob prejemu nagrade so čudoviti. Prijetno je, da od časa do časa prejmeš potrdilo za večletni trud, četudi v trenutku, ko je treba človeku priskočiti na pomoč, ne razmišljaš o nagradi, marveč samo to, kako mu čim prej pomagati," pravi Božnik in pristavi, da bi večina njegovih kolegov ravnala enako. "V tem poklicu se ne bojiš zase, temveč le deluješ tako, kot ti narekuje intuicija," doda. Meni, da je del poguma prirojen, del pa ga pridobiš z dodatno samozavestjo in znanjem, ki ga nabiraš z leti dela. "Izkušnje te oblikujejo in izpopolnjujejo tako osebno kot poklicno," premišljuje. Za poklic policista se je, kot pravi, odločil nekoliko pozneje, a ga je od nekdaj zelo zanimal: "Ko sem leta 2005 pričel delati, sem videl, da je zunanja podoba našega dela bistveno drugačna od tega, kar resnično počnemo. Na policijski akademiji te pripravijo teoretično, vse drugo se naučiš na delovnem mestu. Teren in tisoč in ena različna situacija je nekaj povsem drugega. Zelo sem zadovoljen, da sem se tako odločil in se spopadel s tem izzivom."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta