Stranke Desus, SMC, NSi in SDS potrdile oblikovanje skupne vlade, Počivalšek napoveduje delo s konsenzom

M.R., STA
25.02.2020 19:07

Organi štirih strank SDS, NSi, SMC in Desusa so potrdili oblikovanje skupne vlade. Predsednik stranke SMC, ki je to storila zadnja, je povedal, da Slovenija potrebuje operativno in zrelo vlado, ki bo kos izzivom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pravi, da bo razdelitev ministrstev znana, ko bo podpisana koalicijska pogodba. Verjame, da bo to kmalu. 
Robert Balen

V stranki Desus sta o sodelovanju v vladi, ki jo sestavlja največja parlamentarna stranka SDS glasovala izvršni odbor in svet stranke. Na izvršnem odboru je bila odločitev podprta z 12 glasovi proti enemu, na svetu pa s 45 proti 5, je povedala predsednica stranke Aleksandra Pivec. Članstvo je bilo z doseženim v pogovorih zadovoljno, "zato smo tudi dobili večinsko potrditev in mandat, da lahko pristopimo k podpisu koalicijske pogodbe," je še dodala.
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1232414303929733120{/twitter}
Že včeraj je bilo neuradno znano, da naj bi stranke SDS, Desus in tudi NSi ter SMC sklenile dogovor o sestavi vlade, ki naj bi jo vodil predsednik doslej opozicijske stranke SDS Janez Janša. Znana je tudi že predvidena delitev ministrstev.
Kmetijski resor bo po pričakovanjih še nadalje vodila Pivčeva, ministrstvo za zdravje bo verjetno vodil Tomaž Gantar, ki je ta resor v preteklosti že vodil. Ime kandidata za ministra brez listnice, ki bi vodil urad za demografijo, v DeSUS še nimajo, ga bodo imeli pa v kratkem, je zagotovil vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša.

Tonin bo obrambni minister

Danes zvečer so poleg sveta Desusa o vstopu v vlado z Janšo imeli na dnevnem redu to temo tudi sveti strank NSi, SDS in SMC. Svet Nove Slovenije Mateja Tonina je sejo že končal. Zadržkov za sodelovanje s SDS in Janezom Janšo je bilo v zadnjih dneh kar nekaj, a glasovanje na svetu stranke je pokazalo, da dilem ni več. Koalicijski sporazum je podprlo 56 od 88 članov sveta stranke. NSi pripadajo tri ministrstva, in sicer za obrambo, infrastrukturo in socialo, kar je bila osnovna želja stranke. 
Po finančni teži so ministrstva, ki pripadejo NSi, na drugem, tretjem in četrtem mestu, je pojasnil predsednik NSi. Po njegovih besedah tako prevzemajo zelo zahtevne resorje, saj da se v stranki ne bojijo izzivov. "Prevzeli smo resorje, ki se jih je marsikdo izogibal, ker so težki, ampak mi v NSi v tem vidimo izziv," je poudaril. To so tudi področja, ki lahko okrepijo strankino dosedanje vsebinsko delo. Tonin bo prevzel ministrstvo za obrambo, drugi kadri pa po njegovih besedah še niso dorečeni. Ljudmile Novak na svetu stranke ni bilo, že prej se je o sodelovanju z Janšo in SDS izrekla zelo kritično.

Počivalšek: Zmagal je razum

Svet stranke SMC je kot zadnji potrdil vstop v vlado s SDS, NSi in Desusom. 25 članov je glasovalo za koalicijsko pogodbo, edini je bil proti poslanec Jani Möderndorfer, ki je bil po koncu zasedanja oster do Janše. Vzdržan ni bil nihče. 

Poslanec SMC Jani Möderndorfer je glasoval proti vstopu v vlado s s SDS. 
Robert Balen

Logar: Pogajanja so bila težka

Svet SDS je oblikovanje vlade z omenjenimi strankami po pričakovanjih potrdil soglasno. Predsednik sveta stranke Anže Logar, je povedal, da se je tako zaključila prva etapa v tritedenskem pogajalskem procesu za sestavo nove vlade.
"Pogajanja so bila zahtevna, koalicijski partnerji so bili korektni, bili so težki pogajalci. Na koncu smo se uspeli uskladiti v temeljnih ključnih izhodiščih, s katerimi želimo Sloveniji povrniti zagon in razvojni cikel obrniti navzgor," je dejal Logar in se ob tem zahvalil vsem, "ki so izkazali pripravljenost za pogovore za dobro Slovenije".
Večkrat je ponovil, da SDS zanima samo večinska vlada in da so pripravljeni delati samo s polnimi pooblastili in opolnomočeni za večinsko sprejemanje ukrepov, ki so potrebni za Slovenijo. "Glede na pat pozicijo vlade v odhajanju si želimo, da čim prej pride do glasovanja o mandatarju in o ministrski ekipi," je še dejal.
{twitter}https://twitter.com/MPogacnik/status/1232410058174103559{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta